Usvajanje paketa za oporavak najviši prioritet EU do kraja godine

Usvajanje paketa za oporavak u zakonodavnim institucijama Evropske unije apsolutni je prioritet kako bi bio spreman do početka sljedeće godine, istakli su u srijedu predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, Evropskog parlamenta David Sassoli i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Von der Leyen, Sassoli i Merkel, čelnica zemlje koja predsjedava Vijećem EU-a, telefonski su razgovorali o sljedećim koracima potrebnim za usvajanje paketa koji uključuje Višegododišnji finansijski okvir (VFO) i novi novi instrument EU sljedeće generacije (NGEU), prenosi Hina.

Nakon što su se na maratonskom samitu od 17. do 21. jula čelnici zemalja članica dogovorili o tom paketu, sada je potrebno dogovor pretočiti u akte u redovnom zakonodavnom postupku, što je posao Vijeća EU-a i Evropskog parlamenta.

“Sudionici sastanka su potvrdili da je brzo postizanje dogovora (o tom paketu) najveći prioritet u idućim sedmicama i složili se da nema vremena za gubljenje”, saopštila je EK nakon sastanka.

“Složili su se oko metode i kalendara kako bi osigurali da paket oporavka bude na snazi do 1. januara 2021. godine”, stoji u saopštenju.

Jedna od obaveza koja čeka zemlje članice u predstojećem razdoblju jeste ratifikacija odluke o podizanju gornje granice budžetskih prihoda EU-a.

Pregovori u okviru VFO-a

Dogovor o instrumentu EU sljedeće generacije predviđa da se EK na finansijskim tržištima zaduži za 750 milijardi eura. Dio od 390 milijardi će kao bespovratnu pomoć proslijediti zemljama članicama, a 360 milijardi kroz zajmove.  

Da bi se EK mogla zadužiti, Evropsko vijeće mora privremno podići gornju granicu vlastitih sredstava, odnosno prihoda evropskog budžeta. Riječ je o najvišem mogućem iznosu doprinosa koji se može tražiti od zemalja članica za punjenje budžeta.

U praksi je dogovoreni iznos VFO-a uvijek manji od najviše gornje granice. Ta razlika između stvarnog iznosa VFO-a i najviše gornje granice poslužiće kao garancija za zaduživanje na finansijskim tržištima.

Odluku o podizanju gornje granice budžetskih prihoda moraju ratificirati sve zemlje članice u svojim parlamentima do kraja ove godine.

Pregovori o sektorskim programima u okviru VFO-a takođe trebaju biti dovršeni do kraja godiine.

Von der Leyen je predložila da se sastanci u tom formatu redovito održavaju od sredine septembra kako bi se osigurao brzi napredak u tom procesu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Medvedev posjetio separatistički region na istoku Ukrajine

To je jedna od najvećih ruskih delegacija koja je posjetila istočnu Ukrajinu od...

Estonija će zabraniti ulazak Rusima sa turističkim vizama

Estonski ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalu rekao je nakon sjednice vlade 11. avgusta...

Vremenska prognoza za petak – 12. avgust

Više padavina u drugom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren...

U Portugalu izgorjelo 10.000 hektara šume

Prema privremenoj procjeni Evropskog informacionog sistema o šumskim požarima, izgorjela je desetina od...

SAD pozvale na stvaranje demilitarizovane zone oko elektrane u...

„Borbe u blizini nuklearne elektrane su opasne i neodgovorne“, izjavio je neimenovani portparol...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare