Izvor:Blic.rs

Veoma agresivan, opasan i LAKŠE SE PRENOSI: Šta se zna o novom tipu virusa iz Kine koji ima “PANDEMIJSKI POTENCIJAL”

Grupa kineskih naučnika koji istražuju grip upozorila je na opasnost od novog soja virusa, za koji kažu da ima pandemijski potencijal. I ranije je bilo sličnih upozorenja, ali ovoga puta opasnost je posebno velika, budući da se događa usred pandemije koronavirusa i rasprave o masovnom uzgoju stoke koji pogoduje širenju zaraze, ističu naučnici u naučnom časopisu PNAS.

Sars-CoV-2 i običan grip istovremeno – i takav scenario, za koji naučnici kažu da je realno moguć u jesen u zimu – „bio bi katastrofalan“, jer odjeljenja za intenzivnu njegu ne bi imala dovoljno kapaciteta za prijem velikog broja pacijenata.

Zabrinjavajući rezultati studije kineskih virologa, veterinara iz Pekinga i Centra za rano upozoravanje kineske Akademije nauka, međutim, pokazuju da se u najmanje deset kineskih provincija u kojima je počev od 2011. obavljen pregled svinja sa masovnih uzgajališta, ali i radnika koji tamo rade, od 2013. učvrstio novi tip virusa gripa A: G4.

Kako prenosi “Frankfurter algemajne cajtung”, pozivajući se na studiju, jedna desetina radnika u uzgajalištima već je bila u kontaktu sa virusom, a od 2016. do 2019. mnogi su se zarazili tom varijantom virusa gripa. Novijih podataka za sada nema. I naučnici u drugim laboratorijama registrovali su specijalni soj virusa G4, ali i te analize su stare dvije-tri godine, što navodi na zaključak da, barem za sada, ne prijeti opasnost od pandemije.

Uprkos tome, kineski naučnici upozoravaju da je veoma agresivan.

Riječ je o jednoj od brojnih novih genetskih varijanti tzv. reasortacije otkrivene kod svinja. Reasortacije su nove kombinacije virusa, a svinje su već decenijama poznate kao savršeni „rezervoari za mešanje“ virusa gripa: zbog toga što žive blizu ljudi, ptica i drugih životinja, a higijenski uslovi u kojima se gaje, a njihovo meso prerađuje su loši. Sve ovo pogoduje brzom širenju zaraze.

Kod novog genotipa virusa gripa G4 reč je o posebnoj kombinaciji, proizašloj iz virusa gripa H1N1, koji je 2009. izazvao pandemiju svinjskog gripa. Od tada pa do danas varijante virusa H1N1 proširile su se ne samo među ljudima, već i brojnoj populaciji svinja u Kini, pokazuju veterinarski podaci.

Ono po čemu je kineska varijanta G4 posebno problematična pokazuju analize u uzgajalištima svinja u deset kineskih provincija. Genotip G4 je za samo dvije-tri godine praktično potpuno potisnuo ostale tipove virusa. On je zarazniji, a to se odnosi i na ljude. Eksperimenti s feretkama pokazuju da se u direktnom kontaktu prenosi kapljičnim putem uspješnije nego bilo koja druga varijanta, osim toga, kod životinja je izazvao znatno teže simptome gripa.

Virus G4 je opasan zato što se vrlo brzo prilagodio ljudima, pa se lakše prenosi sa čovjeka na čovjeka nego stariji sojevi svinjskog gripa.

Naučnici se uzdržavaju da daju prognoze u vezi s virusom G4, koji se vrlo brzo razmnožava. Za njih je, međutim, znak za uzbunu da su kod deset odsto uzgajivača svinja, i dijela ljudi iz njihovog okruženja koji nisu bili u direktnom kontaktu sa zaraženim svinjama, otkrivena antitijela IgG. U četiri uzgajališta svaki sedmi radnik je razvio antitijela.

Pored brzine kojom je virus prešao na čovjeka i potisnuo stare sojeve virusa, naučnike uznemiruje i starosna struktura oboljelih: gotovo svaki peti (9 od 44 radnika) pripadao je starosnoj grupi od 18 do 35 godina. Mlađi (a samim tim i aktivniji u širenju virusa) izloženi su većem riziku od infekcije, navode naučnici u studiji.

SZO će proučiti kinesku studiju

Svjetska zdravstvena organizacija će pažljivo pročitati kinesku studiju o novom svinjskom gripu, rekao je njen portparol i dodao da ova otkrića ukazuju na važnost sprovođenja nadzora nad virusom gripa i tokom pandemije COVID-19, prenijela je agencija Rojters.

SZO je saopštila da će pažljivo pročitati ovu studiju i istakla da će ostati oprezna po pitanju situacije u vezi sa gripom, kao i da je saradnja i razmjena informacija u tom pogledu od izuzetnog značaja.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Kusovac negativan na koronavirus

Kusovac se nalazi u karantinu u Igalu nakon što je prekršio samoizolaciju, zbog...

Federer: Morao sam da odlučim da li želim da...

Federer je ove godine dva puta operisao koljeno, zbog čega je najavio da...

Italija nije zemlja za zaposlene majke, pandemija im samo...

Prije pandemije, prema podacima Nacionalnog Instituta za rad (INL), gotovo 38 hiljada žena je, nakon porođaja dalo...

Oglasila se medicinska sestra koja je dala infuziju djevojčici...

Medicnska sestra Muamera Turković, koja je dala infuziju djevojčici, objavila je na Fejsbuku objašnjenje situacije koja se...

Korona jača i od vaterpola: Otkazana prvenstva za mlađe...

Nastavlja se odgađanje sportskih takmičenja u Crnoj Gori. Prvenstva za mlađe selekcije u vaterpolu neće se održati...

NAJČITANIJE

Gdje je danas “dječak vještac” čije su slike užasnule...

Mali Houp tada je imao dvije ili tri godine i preživio je zahvaljujući Anji i organizaciji koju...

Dabović: Odbila sam SEKS sa PRESJEDNIKOM i otjerali su...

Svašta sam doživjela u karijeri. Događalo mi se i da mi nude velik novac za jednu noć,...

DR MUHAMED BOROGOVAC: Blaćenjem Crne Gore i Đukanovića IFIMES...

Borogavac je devedesetih godina prošlog vijeka napustio Bosnu i Hercegovinu, nakon sukoba sa politikom tadašnjeg predsjednika Alije...

Auto litija uz trobojke u Beranama i Andrijevici (VIDEO)

Automobili sa srpskim zastavama, formirajući kolonu, krenuli su iz Berana u pravcu Plava.

Srpski infektolog demantovao Vučića: PCR dijagnostika se radi u...

Kako je kazao profesor Medicinskog fakulteta, infektolog i bivši direktor klinike za zarazne bolesti Dragan Delić, PCR dijagnostika koja...

Komentari

avatar