Izvor:Danas.rs

Vučić, Rama i Kovačevski iz Verone: Otvoreni Balkan – jer je ekonomija osnova svega

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Veroni da uskoro očekuje ukidanje radnih dozvola u okviru Otvorenog Balkana i da je to osnova ekonomske saradnje uključenih zemalja.

„Uskoro očekujem završetak procesa osiguranja radnih dozvola i to bi bilo, usuđujem se da kažem, osnova ekonomske saradnje između svih nas“, rekao je on u Veroni gdje se u okviru inicijative Otvoreni Balkan sastao s premijerima Sjeverne Makedonije i Albanije, Dimitrom Kovačevskim i Edijem Ramom.

Oni su posjetili Međunarodni sajam vina VINITALY 2023.

„Razgovarali smo o mnogo važnih pitanja kako bismo pripremili sve prije početka ljetnje sezone. Razgovarali smo i o bezbjednosti hrane i usaglašavanju elektronskih karata, prijemu novih identifikacionih kartica i sva trojica smo se složili da ćemo moći da napravimo napredak naredih mjeseci po tom pitanju“, rekao je Vučić novinarima.

Srbija je, dodao je, povećala uvoz i trgovinsku razmjenu sa Sjevernom Makedonijom za oko 50 odsto u poslednje tri godine.

Najveća prepreka na Zapadnom Balkanu je što kamioni sa robom 70 odsto vremena provedu na granici, a 30 odsto voze, na tome ćemo morati da radimo“, dodao je predsjednik Srbije.

On je na pitanje novinarke da li bi pitanje Kosova moglo biti prepreka između Srbije i Albanije u Otvorenom Balkanu rekao da lideri dvije države vode „odgovornu politiku“.

„Edi i ja pričamo o saradnji, možda nekada imamo oprečne izjave, ekonomija je osnova odnosa naše dvije zemlje. Bitno je da se građani tih zemalja osjećaju sigurno. Lako je dobiti političke poene vrijeđajući nekoga“, rekao je Vučić i dodao da vjeruje u buduće prijateljstvo između srpskog i albanskog naroda.

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da je ovo prvi put da proizvođači tri zemlje mogu da pokažu svoje proizvode u „velikoj ligi šampiona“ na italijanskom sajmu.

„Ovo je velika šansa da govorimo o našoj poljoprivredi, proizvodnji vina, o izazovima, o ambicijama. Ovo je velika šansa za naše proizvođače da kontaktiraju i izgrade odnose sa drugim proizvođačima u regionu“, rekao je Rama.

On je rekao da je veoma važno stvarati veze i sa Evropskom unijom.

Rama je istakao da se robna razmjena između tri zemlje povećala za 24,8 procenata i naglasio da procedura nije kontradiktorna evrointegracijama, već komplementarna i da će uvijek podržavati region.

On je dodao da će krajem maja biti održan sastanak Otvorenog Balkana, kada će se razgovarati o odlivu radne snage u zemlje EU, kao i da će biti organizovani letnji sportski kampovi za djecu iz tri zemlje.

„Jasno nam je da će Srbija pobijediti, ali kao što mi kažemo, važno je učestvovati. Nikada mi nije bilo jasno kako je Srbija toliko dobra u sportu, kako da ubaci loptu u koš ili da udari preko mreže“, rekao je Rama.

Premijer Sjeverne Makedonije Dmitar Kovačevski izjavio je da je Otvoreni Balkan inicijativa koja „daje rezultate“. On je zahvalio „prijateljima Vučiću i Rami što su zajedno na jednom od najvećeg i najvažnijeg sajma vina“ i što mogu zajedno da „podijele vinsku viziju Otvorenog Balkana“.

Povodom učešća na sajmu vina, Kovačevski je rekao da je ono „dokaz da Otvoreni Balkan daje rezultate za ljude i za poslove da nije politička inicijativa već ekonomska inicijativa“.

Premijer Sjeverne Makedonije je naveo da povećanje izvoza i uvoza između zemalja „Otvorenog Balkana“ dokazuje da barijere koje su nekad postojale zaustavljaju trgovinu.

„Granice nas sprečavaju da komuniciramo jedni sa drugima“, rekao je Kovačevski, koji je govorio i o planovima za saradnju na filmskim projektima ili organizovanju sportskih igara u okviru inicijative.

Pozivajući druge zemlje da se pridruže „Otvorenom Balkanu“, Kovačevski je rekao da je inicijativa „autentična i bazirana na dobroj volji i dobrosusjedskim odnosima“.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Vuković: Dok čitate optužbe oko afere “Do Kvon” sjetite...

Dok čitate o tome kako premijer "plete mrežu" oko lidera PES-a, kako funkcioneri ovog pokreta optužuju premijerove...

Ćetković: Crnogorska sela moraju biti valorizovana na pravi način

Upravo je, dodaje, ono kolijevka crnogorske kulture. “Stanovništvo je napustilo selo, najviše iz razloga...

IBRAHIMOVIĆ ZA STANDARD: Nema evropske, građanske i stabilne Vlade...

STANDARD: Kampanja za vanredne parlamentarne izbore krenula je relativno kasno. Hoćete li imati...

A baš su efektne: Sedam kombinacija boja koje premalo...

1. Tamnoplava i crvena Kada su u pitanju neutralne boje, tamnoplava je jedna od...

Šegrt saslušan povodom slučaja “Stanovi”, negirao krivicu

Prema nezvaničnim informacijama, Šegrt je je negirao izvršenje krivičnog djela zloupotreba službenog položaja. On i njegovi advokati...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare