Zaoštravaju se odnosi: Kina uvela osam mjera SAD-u, Blinken odmah uzvratio

Kina je u petak objavila da zaustavlja dijalog sa SAD-om u brojnim oblastima, uključujući razgovore između vojnih zapovjednika na višim nivoima i o pregovorima o klimi, kao mjere zbog posjete predsjedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova takođe je saopštilo da obustavlja saradnju s Washingtonom na prevenciji prekograničnog kriminala i trgovine drogom, što je područje uz klimatske promjene u kojem američki zvaničnici vide priliku za saradnju.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je u petak da je podiglo avione kako bi upozorilo kineske letjelice za koje je rečeno da su ušli u zonu protivzračne odbrane ostrva, od kojih su neki prešli središnju liniju Tajvanskog moreuza, nezvanični tampon koji razdvaja dvije strane.

Ministarstvo je saopštilo da je ukupno 68 kineskih vojnih aviona i 13 mornaričkih brodova izvršilo misije u moreuzu. Kineska istočna pozorišna komanda Narodnooslobodilačke vojske (PLA) navela je u saopćenju da je njena vojska u petak izvela zračne i pomorske vježbe na sjeveru, jugozapadu i istoku Tajvana “kako bi testirala zajedničke borbene sposobnosti trupa”.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da je Washington više puta jasno stavio do znanja Pekingu da ne traži krizu zbog Pelosijeve posjete Tajvanu, koja se dogodila u srijedu tokom kongresne turneje po Aziji.

“Nema opravdanja za ovaj ekstremni, nesrazmjeran i eskalirajući vojni odgovor”, rekao je on na konferenciji za novinare na marginama regionalnih sastanaka ASEAN-a u Kambodži, dodajući, “sada su opasne radnje podigle na novi nivo”.

Blinken je naglasio da Sjedinjene Države neće poduzimati akcije da izazovu krizu, ali će nastaviti da podržavaju regionalne saveznike i obavljaju standardni zračni i pomorski tranzit kroz Tajvanski moreuz.

“Mi ćemo letjeti, ploviti i djelovati gdje god to međunarodno pravo dozvoljava,” rekao je.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je na brifingu za medije nakon sastanaka ASEAN-a: “Čuo sam da je američki državni sekretar Blinken održao konferenciju za novinare i širio neke dezinformacije i da nije govorio istinu.”

“Želimo uputiti upozorenje Sjedinjenim Državama: nemojte djelovati brzopleto, ne stvarajte veću krizu”, rekao je Wang.

Jing Quan, visoki zvaničnik kineske ambasade u Washingtonu, ponovio je to, rekavši na brifingu s novinarima:

„Jedini izlaz iz ove krize je da američka strana mora odmah poduzeti mjere kako bi ispravila svoje greške i eliminisala ozbiljne posljedice Pelosijeve posjete. “

Rekao je da bi Washington trebao “izbjeći guranje kinesko-američkih odnosa niz opasan kolosijek sukoba i konfrontacije”.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Pomorci iz CG nemaju status, prepušteni sami sebi

Prema nekim procjenama, na pučini je iz Crne Gore oko 6.500 pomoraca, mada taj broj nije definisan,...

Krivičnu prijavu SDT-u predali i radnici “Simon vojaža”

Oni su se obratili Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama, odakle su dobili preporuku da je to predmet...

Radulović: Milatović javnosti govori jedno, a u tajnosti radi...

Milatović je u jučerašnjem intervjuu za Vijesti kazao da je američkim zvaničnicima prenio očekivanje da će konstituenti...

Samardžić: PES je rezervni DF; Imširović: Spajićeva evropska orijentacija...

Na istom fonu je i bosanskohercegovački politički analitičar Azur Imširović koji je za naš portal ocijeniio kako...

Osmani: Nadam se da će biti sankcija protiv Srbije...

Ambasador Hovenijer je, kako se navodi u saopštenju kabineta predsjednice Osmani, još jednom izrazio iskreno saučešće zbog...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare