Izvor:RSE

Zatvaraju se granice mnogih država zbog južnoafričke varijante koronavirusa

Više zemalja pooštrilo je svoja ograničenja putovanja nakon što je ranije ove sedmice u regiji južna Afrika identifikovana nova varijanta koronavirusa. Velika Britanija, Singapur i Japan su među onima koji žure sa uvođenjem strožih mjera karantina i zabranjuju letove iz Južne Afrike i njoj susjednih zemalja, piše BBC.

Evropska unija predlaže zabranu letova iz te regije u cijelom bloku.

Velika Britanija, Japan i Holandija privremeno su obustavile letove iz Južne Afrike, Bocvane, Namibije, Zimbabvea, Eswatinija (bivši Svazilend) i Lesota. Češka će od subote zabraniti ulazak svima koji su proveli više od 12 sati u tim zemljama.

Njemačka, koja trenutno prolazi kroz četvrti talas infekcija zbog varijante Delta, od petka navečeće dopustiti samo Njemcima let u Njemačku iz Južne Afrike, rekao je izvor iz ministarstva zdravlja kojeg citira novinska agencija Reuters. Čak i ako su putnici potpuno vakcinisani, i dalje će morati provesti 14 dana u karantinu.

Indija je naredila rigorozniji pregled i testiranje za putnike koji dolaze iz Južne Afrike, Bocvane i Hong Konga.

Južnoafričko ministarstvo vanjskih poslova kritikovalo je Veliku Britaniju – koja je bila jedna od prvih zemalja koja je uvela zabranu letova – zbog “prenagljene odluke”.

Naučnici još moraju puno naučiti o toj varijanti, ali kažu da su jako zabrinuti zbog toga. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) rekla je da će trebati nekoliko sedmica da se shvati uticaj nove varijante, jer naučnici rade na utvrđivanju koliko je prenosiva.

Varijanta se jako razlikuje od ostalih koje su se do sada pojavile. Naučnici su rekli da je to verzija koja je najviše mutirala do sada, što znači da vakcine, koje su dizajnirane koristeći izvorni soj iz kineskog Vuhana, možda neće biti tako efikasne.

Profesor Tulio de Oliveira, direktor Centra za odgovor na epidemije i inovacije u Južnoj Africi, rekao je da postoji “neobična konstelacija mutacija” i da se “veoma razlikuje” od drugih varijanti koje su kružile.

“Ova varijanta nas je iznenadila, ima veliki skok u evoluciji (i) mnogo više mutacija nego smo očekivali”, rekao je.

Profesor de Oliveira je rekao da je bilo ukupno 50 mutacija i više od 30 mutacija na proteinu šiljaka, koji je meta većine vakcina i ključ koji virus koristi da otključa vrata u ćelije tijela.

Fokusirajući se još više na domenu za vezivanje receptora (to je dio virusa koji ostvaruje prvi kontakt sa ćelijama našeg tijela), on ima deset mutacija u poređenju sa samo dvije za Delta varijantu koja je zahvatila svijet.

Ovaj nivo mutacije najvjerovatnije dolazi od jednog pacijenta koji nije mogao pobijediti virus.

Vakcine će “gotovo sigurno” biti manje efikasne protiv nove varijante korona virusa, kaže za BBC prof. James Naismith, strukturni biolog sa Univerziteta u Oksfordu. Ali on dodaje da će vakcine i dalje biti efikasne: “To je loša vijest, ali nije sudnji dan”.

Profesor Naismith kaže da mutacije u ovoj varijanti sugerišu da se može brže širiti.

Ako se varijanta brže proširi, neminovno će stići do Velike Britanije, kaže on – zabrana putovanja će odgoditi njen dolazak za još nekoliko sedmica.

Novoj varijanti tek treba dati upečatljivije ime, poput Delte ili Bete, a trenutno je poznata kao B.1.1.529. Očekuje se da će WHO to imenovati u petak, te objaviti radi li se o “varijanti za zabrinutost” ili samo o “varijanti od interesa”.

WHO je saopštio da je dosad prijavljeno manje od 100 sekvenci uzoraka. Slučajevi su uglavnom potvrđeni u Južnoj Africi, ali su takođe otkriveni u Hong Kongu, Izraelu i Bocvani. Većina slučajeva u Južnoj Africi je iz njene najnaseljenije pokrajine Gauteng, čiji je glavni grad Johannesburg.

U Hong Kongu se varijanta proširila u hotelskoj karantinu, između osobe koja je stigla iz Južne Afrike i drugog gosta hotela koji je bio pozitivan nakon nekoliko dana.

Jedan slučaj otkriven je u Izraelu kod osobe koja se vratila iz Malavija, prema izvještajima izraelskih medija koji se pozivaju na ministarstvo zdravstva zemlje. Još dvije sumnje na infekciju zasad nisu bile potvrđene rezultatima testova. Sve tri osobe su bile u potpunosti vakcinisane.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Intelektualci podržali Đukanovića: Za Crnu Goru u EU

"Pobjedom Mila Đukanovića, Crna Gora dobila bi šansu da se vratiti na trasu demokratije, međunacionalnog i međuvjerskog...

(VIDEO) Snažna poruka iz SAD: Uzmi tu olovku i...

"Želim da poručim crnogorskom narodu da ću da dođem iz Amerike na dva dana da dam svoj...

Podgorica: Vaskršnji pazar na Velikoj pijaci od 3. do...

Na njemu će se predstaviti izlagači koji će prodavati razne ručno rađene ukrase sa simbolima Vaskrsa, boje...

Nastavak odlične saradnje Svjetske banke i CBCG

Žugić se zahvalio predstavniku Svjetske banke na kontinuiranoj podršci koju ova institucija pruža Centralnoj banci Crne Gore,...

Predsjedništvo SDP: Oduprijeti se strukturama koje stoje iza Milatovića,...

“Na predsjedničkim izborima biramo između kandidata u odnosu na koje imamo razlike, ali je politička realnost takva...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare