Greta Tunberg: “Mislim da imam korona virus, ali ne mogu da se testiram”

Mlada švedska aktivistkinja Greta Tunberg navela je na svom Instagram profilu da ima simptome korona virusa i da se nalazi u samoizolaciji.

Kako je navela, poslednje dvije nedjelje ona se nalazi u svom domu, od kada se vratila sa putovanja po centralnoj Evropi. Dodala je da se nalazi u iznajmljenom stanu, dalje od majke i sestre.

“Prije oko 10 dana sam počela da osjećam neke simptome, istovremeno kad i moj otac koji je išao sa mnom u Brisel. Osjećala sam se umorno, imala drhtavice, upaljeno grlo i kašalj. Moj otac je imao iste simptome, ali mnogo intenzivnije i sa temperaturom. U Švedskoj ne možete da se testirate ukoliko vam nije potrebna hitna medicinska pomoć. Svi koji se osjećaju bolesno su zamoljeni da ostanu kod kuće i da se samoizoluju. Tako da ja nisam testirana na Covid 19 ali su velike šanse da ga imam, s obzirom na simptome i okolnosti”, navela je ona.

Dodala je da je skoro pa skroz ozdravila, ali navodi da je u tome i poenta.

Skoro da se i nisam osjećala bolesno. Moja prethodna prehlada je bila mnogo gora od ovoga. Da nije bilo nekog drugog sa virusom istovremeno, možda ništa ne bih posumnjala. Tada bih samo pomislila da se osjećam neobično umorno od malo kašlja”, napisala je Greta.

Naglašava da je to razlog zašto je sve mnogo opasnije.

View this post on Instagram

The last two weeks I’ve stayed inside. When I returned from my trip around Central Europe I isolated myself (in a borrowed apartment away from my mother and sister) since the number of cases of COVID-19 (in Germany for instance) were similar to Italy in the beginning. Around ten days ago I started feeling some symptoms, exactly the same time as my father – who traveled with me from Brussels. I was feeling tired, had shivers, a sore throat and coughed. My dad experienced the same symptoms, but much more intense and with a fever. In Sweden you can not test yourself for COVID-19 unless you’re in need of emergent medical treatment. Everyone feeling ill are told to stay at home and isolate themselves. I have therefore not been tested for COVID-19, but it’s extremely likely that I’ve had it, given the combined symptoms and circumstances. Now I’ve basically recovered, but – AND THIS IS THE BOTTOM LINE: I almost didn’t feel ill. My last cold was much worse than this! Had it not been for someone else having the virus simultainously I might not even have suspected anything. Then I would just have thought I was feeling unusually tired with a bit of a cough. And this it what makes it so much more dangerous. Many (especially young people) might not notice any symptoms at all, or very mild symptoms. Then they don’t know they have the virus and can pass it on to people in risk groups. We who don’t belong to a risk group have an enormous responsibility, our actions can be the difference between life and death for many others. Please keep that in mind, follow the advice from experts and your local authorities and #StayAtHome to slow the spread of the virus. And remember to always take care of each other and help those in need. #COVID #flattenthecurve

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on

“Mnogi, posebno mladi, neće osjetiti nikakve simptome uopšte. Tada ne znaju da imaju virus i mogu da ga prenesu rizičnim grupama. Mi koji ne pripadamo rizičnim grupama imamo ogromnu odgovornost, naše akcije mogu da budu pitanje života ili smrti za druge. Molim vas imajte to na umu, slušajte savjete stručnjaka i vaših lokalnih zvaničnika i ostanite kod kuće kako bismo usporili širenje virusa. I zapamtite da vodite računa jedni o drugima i pomognete onima kojima je to potrebno – navela je Tunberg.

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Hrapović: Imajte povjerenja u naše medicinske profesionalce, poštujmo mjere

Kako je naveo na zvaničnom Tviter nalogu resora koji vodi, treba da imamo povjerenja u ''naše medicinske profesionalce...

Nedostaje vam strast s početka veze? Oživite je na...

Možete da vratite leptiriće u stomaku ako uradite neke od ovih sedam stvari koje bi vašoj dugoj...

Avioni MUP-a danas angažovani na gašenju požara: Svi pod...

Požare su gasili u opštinama Berane, Kolašin i Pljevlja, a zahvaljujući brzoj i efikasnoj intervenciji, svi požari...

EU izdvaja 15,6 milijardi eura za pomoć partnerima, za...

Od te sume 3,8 miljardi EUR predviđeno je za Zapadni Balkan i neposredno susjedstvo EU, kažu u...

Stiglo još 59 državljana iz Luksemburga u CG, sa...

Kako navode, istim avionom, dopremljena je i medicinska oprema koju je donirao humanista Hajriz Brčvak.

NAJČITANIJE

UCG: Potrebno da se oglasi NKT, pun grad šetača

"Na trenutak se stvarao utisak da je kriza prošla te da više nema opasnosti? Plašimo se da...

PRIVEDEN NA SASLUŠANJE: Uhapšen osumnjičeni za objavljivanje spiska oboljelih...

Prema podacima kojima raspolaže ODT, ova osoba je kao “službeno lice zaduženo da podatke o oboljelima od...

Venecuelanka Freya Abad – Ljubav je dovela u Bar,...

"Ponudila sam svoje usluge Ministarstvu zdravlja da radim kao volonter u slučaju da im treba više...

Crne prognoze: Karantini u svijetu do sredine ljeta

Karantini i zatvaranje granica zbog pandemije virusa korona (COVID-19) mogli bi da ostani na snazi čak i...

Inspektori istražuju ko je majka mrtvog novorođenčeta, sumnja se...

"Majka koja liši života svoje dijete za vrijeme porođaja ili neposredno poslije porođaja, dok kod nje traje...

Komentari

avatar