Istraživanje pokazalo da se žene koje su 40 godina stare teže oporavljaju od korone

Muškarci imaju tri puta više šanse da zbog infekcije virusom kovid 19 završe na intenzivnoj njezi, ali se žene mnogo duže oporavljaju posle infekcije, pokazalo je istraživanje francuskog Centra za mikrobiologiju i infekcije.

To “dugo oporavljanje” podrazumijeva 8 nedelja teškog oporavka i najčešće se s njim suočavaju žene oko 40. godine bez drugih zdravstvenih tegoba.

“To su žene koje se prije ove infekcije bile potpuno zdrave”, rekao je Noa Grinspan, ljekar koji vodi centar za rehabilitaciju od plućnih bolesti u Njujorku.

Inače, u ovom centru, sada se opravljaju pacijenti posle preležanog kovida, a 85 odsto njih su žene.

“Žene imaju mnogo jači odgovor T ćelija od muškaraca, koji im pomaže da njihov imuni sistem brže prepozna virus i uništi ga. Ipak, ovo je mač sa dvije oštrice, jer snažan odgovor T ćelija može da navede imuni sistem da napadne sam sebe”, reko je dr Grinspan. On je rekao da sve njegove post-kovid pacijentkinje imaju slične simptome povezane sa autoimunim nervnim sistemom – vrtoglavice, umor, ubrzan rad srca, glavobolje..

“Činjenica je da se muškarci mnogo brže oporavljaju, ali još uvijek ne znamo zašto. Postoji nekoliko teorija. Za početak, genetika. Naime, X hromozom sadrži više “imuno bliskih” gena od Y hromozoma, a i generalno sadrži više gena, pa tako može da stvori veće šanse za mutaciju, koje mogu da vode do autoimunih bolesti”, rekao je Grinspan.

I polni hormoni igraju veliku ulogu.

“Estrogen reguliše imuni odgovor, pa kada je njegov nivo u organizmu mali, ženski organizam može da reaguje previše “agresivno” na koronavirus, što može da objasni zašto se žene duže oporavljaju od muškaraca. Pa zato naše pacijentkinje imaju mnogo teže simptome tokom menstruacije, kada je nivo estrogena najniži”, rekao je dr Grispan.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Svi preminuli mlađi od 40 godina bili nevakcinisani

Takođe, osam od deset hospitalizovanih pacijenata su oni koji nijesu imunizovani, saopštavaju iz Instituta.

U Aziji oduzeto više od 55,6 miliona tableta metamfetamina

„Laos je juče prijavio zapljenu 55,6 miliona tableta metamfetamina i 1.537 kilograma kristal meta“, rekao je Džeremi Daglas,...

Hrvatica opsovala muža i dobila 45 dana zatvora

Prema presudi, Gabi je prošle godine u septembru oko 13.20 sati u porodičnoj kući na zagrebačkom području...

IJZ: Još pet žrtava koronavirusa, 499 novozaraženih

Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom...

Duraković: Bošnjačka stranka nova snaga razvoja Petnjice

“Na nedavno održanoj sjednici OO BS Petnjica je usvojen Izborni program za čije ostvarenje će se zalagati...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare