Izvor:Klix ba

Kako omiljene grickalice i slatkiši mijenjaju vaš mozak i uzrokuju da gomilate kilograme

Nezdrava hrana preoblikuje vaš mozak kako biste se vraćali po još, pokazuje studija Max Planck Instituta za istraživanje metabolizma u Kelnu nastala u saradnji s Univerzitetom Yale.

Masnoća i šećer u čokoladicama, grickalicama i slatkišima pokreću sistem nagrađivanja tijela, učeći ga da ih preferira u odnosu na drugu hranu, pokazuje nova studija.

Njemački istraživači su pratili moždanu aktivnost u dvije grupe dobrovoljaca koji su dobijali jogurte, a jednoj je data verzija s većim sadržajem masti i šećera.

Reakcija mozga na hranu sa visokim sadržajem masti i šećera bila je znatno povećana u grupi koja je jela jogurte s visokim sadržajem šećera i masti nakon osam sedmica. Ovo je posebno aktiviralo regiju u mozgu odgovornu za motivaciju i nagradu.

Dr Marc Tittgemeyer, s Instituta Max Planck za istraživanje metabolizma u Kelnu, rekao je da nezdrava hrana stvara “nove veze” u mozgu koje je teško “odučiti”.

“Naša mjerenja moždane aktivnosti pokazala su da se mozak prepravlja kroz konzumaciju masne hrane. Podsvjesno se uči da preferira hranu koja nagrađuje. Kroz ove promjene u mozgu, nesvjesno ćemo uvijek preferirati hranu koja sadrži puno masti i šećera”, pojasnio je.

Prethodne studije na miševima su pokazale da su ove promjene u mozgu takođe uzrokovale povlačenje kada im je oduzeta hrana s visokim udjelom masti, povećavajući nivo anksioznosti.

Redovno uzimanje hrane sa visokim sadržajem masti može povećati rizik od gojaznosti, kao i od smrtonosnih bolesti srca i moždanog udara.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

VDT PODGORICA ZA STANDARD: Samoinicijativno smo formirali predmet povodom...

Kako je saopšteno portalu Standard iz VDT Podgorica, to tužilaštvo je samoinicijativno formiralo predmet nakon sinoćnjeg skandiranja...

Saobraćajna nesreća u Bijeloj: Poginula starica iz Herceg Novog

Kako Novski portal saznaje u Centru bezbjednosti Herceg Novi, nesreća se desila kada je vozač parkiranog šlepera...

Ova četiri “super pića” mogu vam pomoći smanjiti rizik...

Ako se ne liječi, hipertenzija (visoki krvni pritisak) dodatno opterećuje vaše krvne sudove, srce i druge organe,...

Crna Gora dobija novi trajekt pod nazivom “Ruka pravde”

"Zahvaljujući saradnji JP Morskog dobra , ministarke Ane Novaković Đurović, lokalnih samouprava, mnogih državnih institucija i Vlade...

DPS Nikšić: Građanski Nikšić srami se nacionalističkih pokliča i...

Ti oslobodioci, po njihovim riječima, svojim nastupima i (ne)činjenjima stvaraju “pogodno tlo za bujanje nacionalističkih, fašističkih i...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare