Izvor:Klix ba

Kako omiljene grickalice i slatkiši mijenjaju vaš mozak i uzrokuju da gomilate kilograme

Nezdrava hrana preoblikuje vaš mozak kako biste se vraćali po još, pokazuje studija Max Planck Instituta za istraživanje metabolizma u Kelnu nastala u saradnji s Univerzitetom Yale.

Masnoća i šećer u čokoladicama, grickalicama i slatkišima pokreću sistem nagrađivanja tijela, učeći ga da ih preferira u odnosu na drugu hranu, pokazuje nova studija.

Njemački istraživači su pratili moždanu aktivnost u dvije grupe dobrovoljaca koji su dobijali jogurte, a jednoj je data verzija s većim sadržajem masti i šećera.

Reakcija mozga na hranu sa visokim sadržajem masti i šećera bila je znatno povećana u grupi koja je jela jogurte s visokim sadržajem šećera i masti nakon osam sedmica. Ovo je posebno aktiviralo regiju u mozgu odgovornu za motivaciju i nagradu.

Dr Marc Tittgemeyer, s Instituta Max Planck za istraživanje metabolizma u Kelnu, rekao je da nezdrava hrana stvara “nove veze” u mozgu koje je teško “odučiti”.

“Naša mjerenja moždane aktivnosti pokazala su da se mozak prepravlja kroz konzumaciju masne hrane. Podsvjesno se uči da preferira hranu koja nagrađuje. Kroz ove promjene u mozgu, nesvjesno ćemo uvijek preferirati hranu koja sadrži puno masti i šećera”, pojasnio je.

Prethodne studije na miševima su pokazale da su ove promjene u mozgu takođe uzrokovale povlačenje kada im je oduzeta hrana s visokim udjelom masti, povećavajući nivo anksioznosti.

Redovno uzimanje hrane sa visokim sadržajem masti može povećati rizik od gojaznosti, kao i od smrtonosnih bolesti srca i moždanog udara.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Stano: Evropska unija je spremna za sankcije Srbiji

“Evropska unija je spremna procijeniti mjere u vezi Srbije ukoliko države članice odluče da imaju dovoljno informacija,...

Nikolić: Milatović nastavlja da se inati sa EU, gurajući...

“Dok se čeka ‘pokajanje’ onih koji su gurali Crnu Goru u OB, Milatović nastavlja da se inati...

Prijavljeno porodično nasilje: Udarali su me šakama, čupali kosu,...

Njegova klinetkinja P.P. tvrdi da su je na terasi hotela “Rivijera” u Petrovcu, 30. septembra oko...

Lider DNP Milan Knežević postao otac

Njegova dugogodišnja pratnerka Tamara Magdelinić rodila je sina. Čestitamo!

Ljekari Bolnice Meljine tražiće druga radna mjesta, hitno riješiti...

U otvorenom pismu navode da je ta zdravstvena ustanova od 1. marta ove godine odlukom Vlade Crne...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare