Izvor:Danas

Ko je supruga katarskog šeika? Ikona stila i prva savremena kraljica Istoka

Proteklih nekoliko dana cijeo svijet bruji o Svetskom prvenstvu u fudbalu, čijem je otvaranju prisustvovala i Moza bint Naser, žena šeika Hamada bin Kalifa Al Tanija, nekadašnjeg katarskog emira, i majka sadašnjeg emira Tamima bin Hamada Al Tanija.

Moza bint Naser je privukla pažnju u jednobojnoj Pradinoj kombinaciji. Nosila je dugu bordo haljinu od satena, koju je upotpunila jaknom u istoj boji i tradicionalnom maramom karakterističnom za žene u arapskom svijetu. Kombinaciju je upotpunila svjetlucavim brošem i efektnim nakitom, a nosila je i bordo salonke i brendiranu torbu od kože. Moza bint Naser nosila je i ljubičasti ruž, a strani mediji su njenu modnu kombinaciju opisali kao “otmenu i moćnu”.

Povodom Svjetskog prvenstva u fudbalu u Kataru oglasila se na Instagramu i svima poželjela dobrodošlicu.

“Došlo je vrijeme. Dobro došli u Katar i srećno svima”, poručila je i objavila nekoliko fotografija sa suprugom i djecom.

Poznata po istančanom stilu
Moza bint Naser poznata je po svom istančanom stilu, a mediji je nerijetko zovu i “kraljicom stila”. Godine 2015. proglašena je jednom od najbolje odjevenih žena na svijetu.

Rođena je 8. avgusta 1959. godine u obalnom gradu Al Koru, na sjeveru Katara, u plemenu Al-Misned. Njen otac Naser bin Abdula Al-Misned bio je ugledni katarski biznismen i opozicijski vođa za vrijeme vladavine šeika Kalifa bin Hamada bin Abdulaha Al Tanija.

Moza bint Nasser je provela svoje rane godine u Kuvajtu i Egiptu, ali se vratila kući 1977. godine. Na katarskom univerzitetu je upisala studije sociologije, a obrazovanje je završila devet godina kasnije, 1986. godine. Za Hamada bin Kalifa Al Tanija udala se 1977. godine, a zajedno imaju sedmoro djece.

Njen najstariji sin Jasim bin Hamad bin Kalifa Al Tani prvobitno je imenovan za prijestolonasljednika. Godine 2003. zamijenio ga je drugi sin Tamim bin Hamad Al Tani. Njeni ostali sinovi su šeik Joan, šeik Mohamed i šeik Kalifa. Ćerke su joj šeika Al-Majasa i šeika Hind.

foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Moza bint Naser najpoznatija je po svom radu u području obrazovanja i zdravstva. Godine 1995. osnovala je katarsku Fondaciju za obrazovanje, nauku i razvoj zajednice. Pod njenim predsjedavanjem nastavlja da radi na uspostavljanju Katara kao lidera u području obrazovanja, nauke i kulture.

Primila je brojne međunarodne nagrade i dobila niz međunarodnih počasti.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare