Izvor:nova.rs

Koliko soli treba staviti u vodu za kuvanje tjestenine?

Jedan od osnovnih koraka prilikom kuvanja tjestenine je soljenje vode u kojoj ćete skuvati tijesto. Ako ste ikada zaboravili na taj korak, vjerovatno ste primijetili da ukus tijesta nije baš dobar i da ga ne može popraviti čak ni najukusniji umak.

Tradicionalni recepti nalažu soljenje vode prije kuvanja testenine, ali šta o toj temi kažu istraživanja? Naučno govoreći, postoji samo jedan valjan razlog za soljenje vode za tjesteninu – na taj način se ravnomerno zasoli svaki komad tijesta, izvan i iznutra.

U kulinarskim školama kuvare podučavaju začinjavanju jela pomalo, od prvog koraka, jer to pojačava svaki sastojak i stvara postupne, složenije ukuse. Ista se filozofija primenjuje pri kuvanju tjestenine gdje soljenje vode predstavlja postavljanje temelja za odličan obrok, piše tportal.

Što se tiče količine soli, većina stručnjaka preporučuje oko 6 grama soli na nešto malo manje od 4 litra vode ili na 450 g tjestenine. Nakon što se so otopi, voda za kuvanje tjestenine trebalo bi da bude lagano zasoljena, nikako prejako slana. Ta količina soli nije zabrinjavajuća. Naime, tjestenina neće upiti cijelu količinu soli. Procjenjuje se da 450 g tjestenine apsorbira samo oko četvrtinu te količine soli.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra pretežno sunčano, do 22 stepena

Na sjeveru umjereno do potpuno oblačno a u popodnevnim satima razvedravanje. Foto: ZHMS

Damjanović: Kvazi eksperti tjeraju naše najveće blago, srećom, neće...

Kako je navela, ključni ekonomski gubitak Crne Gore i regiona je odliv talenata. “Ova...

Orban na masovnom skupu u Budimpešti optužio SAD i...

Orban je desetinama hiljada pristalica u centru Budimpešte rekao da Vašington i milijarder Džordž Soroš, koristeći svoj...

Dodik: Nisam spreman da za RS žrtvujem mir, ali...

Nemamo namjeru za ratom, nikakvim sukobom, ali želimo da se ustavno borimo za svoja prava“, naglasio je...

Spajić odgovorio Markoviću: Hvala što podsjećate građane na sve...

“Evo ga i bivši premijer koji je, po sopstvenom priznanju, zakazao u povećanju standarda i kvaliteta života...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare