Lideri Kine i Indije jasno stavili do znanja Putinu da sad nije vrijeme za rat

Vođe Kine i Indije, Si Đinping i Narendra Modi, stavili su do znanja ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da su zabrinuti zbog toka ruske vojne operacije u Ukrajini, uz poruke da ''postoje velike sumnje'' i da ''sad nije vrijeme za rat'', navode zapadni mediji u izvještajima o susretu čelnika 15 azijskih zemalja u Samarkandu.

Britanski list „Fajnenšel tajms“ ističe da je „Zapad sad jasno vidio da su Si i Modi kritikovali Putina imajući na umu zaokret u ukrajinskom ratu“, a mediji u Evropskoj uniji ukazuju na to da su i ostale vođe azijskih zemalja, koje načelno „imaju razumijevanje za Putinovu specijalnu operaciju“, pokazale javno vidljivu uzdržanost i uopšte nijesu dali podršku ruskoj intervenciji u Ukrajini.

Italijanski dnevnik „Republika“ smatra da je ključno važna bila poruka kineskog vođe Đinpinga na konferenciji za štampu s Putinom da „Kina želi stabilan svijet“, ali je Đinping takođe ponovio „glavnu poruku Zapadu, a to je da Zapad više ne može svima nametati svoja pravila…i naglasio politiku Pekinga prema Tajvanu“, kojeg smatra dijelom kineske teritorije.

Đinping je takođe predočio da je „sadašnjem haotičnom svijetu potreban red“ i Kina je „spremna da tu pruži pozitivnu energiju“, što su analitičari u EU protumačili kao ponovnu potvrdu da Kina smjera da odigra sve veću ulogu velike svjetske sile, uključujuči saradnju s Rusijom.

Dnevnik francuskih poslovnih krugova „Lezeko“ smatra da je „Putin bio sateran uza zid i vratio se praznih ruku iz Samarkanda“, ali predočava i da je ruski predsjednik Modiju rekao da će „učiniti sve da se što prije završi rat“.

Italijanski list „Korijere dijela sera“ navodi da se „ispostavilo da je Putin sve više izolovan i od ‘prijateljskih’ azijskih zemalja Kine i Indije, kao i Turske“, čiji je predsjednik Redžep Erdogan u Samarkandu pozvao da se što prije obustavi rat i krene u mirovne pregovore.

Putin je u Samarkandu nanovo oštro kritikovao „decenijska nastojanja Zapada da sruši Rusiju i u tom odurnom cilju koristi Ukrajinu, ali ako se opasnost poveća, uzvratičemo mnogo žešće… naš glavni cilj je Donbas, upotrebili smo mali dio naših snaga i ne žuri nam se“.

„Lezeko“ se poziva na izvore bliske indijskom predsjedniku Modiju koji podvlače da je i šef indijske diplomatije na razgovoru iza zatvorenih vrata ocijenio da je nužno potražiti načine za pregovore o okončanju rata.

Indija ne želi da nastavak rata ugrozi njene dobre ekonomske veze s Rusijom, ali i Zapadom, objasnio je zvaničnik u delegaciji indijskog predsjednika u Samarkandu, uz napomenu da se „Modi prvi put, bez sumnje pod pritiskom Amerike, odvažio da izrekne takvu omalovažavajuću ocjenu u lice Putinu, činjenički osuđujući rat“.

„Lezeko“ stavlja do znanja da je Putin ipak obavio važne ekonomske poslove u Samarkandu, jer je sa Đinpingovom delegacijom razgovarao o tome da se ka Kini preusmjeri 50 milijardi kubnih metara prirodnog gasa koji je prethodno bio namijenjen tržištu Evrope.

Indija već ima zamašnu korist od nabavki ruskog oružja, nafte i vještačkog đubriva po niskim cijenama, dodaje francuski list.

I piše da je ruska delegacija u Samarkandu s Uzbekistanom potpisala poslovne ugovore u vrijednosti od četiri milijarde i 600 miliona dolara, a Putin je potvrdio i nastavak isporuka gasa „vjerodostojnom partneru“ Turskoj, s tim da će ubuduće 25 odsto plaćanja da se obavlja u rubljama umjesto u američkim dolarima.

Mediji u EU s pažnjom prenijeli i da američki predsjednik Džo Bajden veoma naglašava da „SAD nastoje da se po svaku cijenu spriječi treći svjetski rat“, a da je to i odrečan odgovor na tražnje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da Amerika Ukrajini isporuči „najnoviji močan raketni sistem dometa od preko 305 kilometara, čime bi mogli da se pogode ciljevi na samoj ruskoj teritoriji“.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

M portal: Milić i Kožar naložili izradu nove procjene...

Poslije smjene Kentere, Dritan Abazović ima otvorena vrata da realizuje sve svoje planove i instalira bliske saradnike...

Fon der Lajen: Zapadnom Balkanu paket podrške od 500...

Riječ je o paketu podrške energetskom sektoru u svrhu hitnih potreba, dok će cjelokupna pomoć biti vrijedna...

Vlahović: Transformacija Centra savremene umjetnosti u Muzej opravdan i...

Ona je, gostujući na Bojama jutra na TV Vijesti, podsjetila da je Centar savremene umjetnosti javna ustanova...

Đukanović sa Mišelom: Ohrabruje spremnost Brisela da pomogne Crnoj...

“Ohrabruje spremnost Brisela da pomogne Crnoj Gori da izađe iz krize i potvrdi poziciju lidera u integracijama...

PREDIVNI DIOR SVIJET PREUZEO JE HARRODS POVODOM PREDSTOJEĆIH PRAZNIKA

Uprkos tome što su osvijetljeni tokom cijele godine, blistave niske lampica u boji ćilibara, koje obavijaju eksterijer britanske...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare