Mehić: Pušači imaju teže oblike covida-19

Prof. dr Bakir Mehić, šef Klinike za plućne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), izjavio je da dugogodišnji pušači imaju teže oblike covid-19, kao i da je i uspješnost lečenja kod njih slabija nego kod nepušača.

”Dosadašnja iskustva nam govore da dugogodišnji pušači imaju teže oblike covid-19 i uspješnost liječenja kod njih slabija je nego kod nepušača. I oni koji su više izloženi aerozagađenju sigurno je da će se teže boriti s covidom-19. Rekao bih da je pušenje plus aerozagađenje loša kombinacija koja ne obećava uspjeh u liječenju kako covida-19, tako i drugih respiratornih oboljenja”, rekao je Mehić za “Faktor”.

Kako bi zaštitili zdravlje, Mehić građanima savjetuje da se u razdoblju visoke koncentracije zagađenog vazduha što manje izlazi napolje.

”Zbog pandemije naređeno je nošenje maski, što je dobra navika i u vrijeme zagađenog vazduha. Oni koji imaju problema s disajnim organima, kao i kardiovaskularni bolesnici, naročito oni koji boluju od koronarnih krvnih sudova, ako moraju da izađu neka nose i dvije maske jer se radi o vrlo sitnim česticama. Vakcinisati se obavezno protiv gripa, jer je grip daleko ozbiljnija infekcija disajnih puteva u odnosu na bakterijske infekcije, jer na određen način u cjelosti ‘ogolijeva’ respiratorni sistem. Naši pacijenti znaju da, pored vakcine protiv gripa, preporučujemo i pneumokoknu vakcinu koja je dobrodošla u sprečavanju zaraze od streptokok pneumonije (Streptococcus pneumonia) koji je domicilni stanovnik naših prostora”, naglašava Mehić.

Ističe da zagađen vazduh doprinosi komplikaciji i kod zaraženih covidom-19, koju je, kako kaže, teže liječiti sada nego u ljetnjem periodu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra oblačno, popodne slab snijeg

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju, na sjeveru će biti umjereno do potpuno oblačno, a od...

Od korone preminulo najmanje dva miliona ljudi u svijetu

Od početka epidemije zvanično je dijagnostikovano više od 93.803.240 slučajeva infekcije, od kojih se najmanje 57.889.800 sada...

Basara: Vučić je suma svih srpskih problema

U svojoj posljednjoj kolumni u Danasu prelazak u Kurir objasnili ste prevelikim uticajem Dragana Đilasa na Danas....

U Portugalu najviše oboljelih u jednom danu od početka...

U državi sa 10 miliona stanovnika do sada je potvrđeno 539.416 slučajeva koronavirusa, a preminulo je 8.709...

Broj preminulih u Francuskoj premašio 70 hiljada

Kako su precizirali, od početka pandemije od COVID-a 19 preminulo je 70.142 ljudi, prenosi Rojters.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare