Meta prijeti da će ukloniti vijesti iz svog sadržaja u SAD

Kompanija Meta je zaprijetila da će ukloniti vijesti iz svog sadržaja u SAD, ako se usvoji novi zakon koji bi novinskim kućama dao veću moć da pregovaraju o naknadama za njihove vijesti koje se dijele na Facebooku.

Sličan zakon, usvojen u Australiji, doveo je nakratko do suspendovanja vijesti na Facebooku prošle godine, prenosi britanski javni servis BBC.

Meta tvrdi da njihova platforma, u stvari, omogućava veći promet vijesti medijskim kućama koje se bore za tržište, te da izdavači postavljaju svoj sadržaj na Facebook jer “to koristi njihovom pozicioniranju“.

Zakon o konkurenciji i zaštiti novinarstva (JCPA) predložila je u Kongresu senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar i on ima podršku obje stranke.

On bi izdavačima i emiterima dao veću snagu da kolektivno pregovaraju s društvenim mrežama o povećanju njihovog udjela u prihodima od reklama.

Izdavačke kompanije navode da Meta generiše ogromne sume novca od njihovih članaka koji se dijele na platformi.

Meta tvrdi, međutim, da je to tumačenje pogrešno i da ona, u stvari, usmjerava čitaoce ka izvorima vijesti.

“Ako Kongres usvoji nepromišljeni zakon o novinarstvu kao dio zakona o nacionalnoj bezbjednosti, bićemo primorani da razmotrimo potpuno uklanjanje vijesti sa naše platforme“, izjavio je portparol Mete Endi Stoun.

Meta takođe tvrdi da dijeljenje vesti na Facebooku čini samo dijelić prihoda kompanije.

Met Stoler, direktor istraživanja u Projektu američke ekonomske slobode, kaže da Meta “jede žive” medije i da su “Metina nastojanja da ucijeni Kongres joj jedan dokaz zašto takav monopol predstavlja pretnju demokratijama širom svijeta“.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Komnenović: Trajektnu liniju da preuzmu Opštine Tivat i Herceg...

Nakon što je aktuelizovana priča o stavljanju van snage zaključak Vlade iz 2019. kojim je “Pomorskom saobraćaju”...

Nikolić: Evropa sad da pokaže principijelnost i ne formira...

“Pa ipak, da podsjetimo na određene činjenice. Zahvaljujući glasovima birača Demokratskog fronta Spajić i Milatović su uopšte...

Letovi sa tivatskog preusmjereni na podgorički aerodrom zbog jakog...

U pitanju su četiri leta, tri za Beograd i jedan za Istanbul. Takođe i...

Nikolić: Raduje interesovanje američkih kongresmena za dinamiku unutrašnjih političkih...

“Raduje interesovanje američkih kongresmena za dinamiku unutrašnjih političkih procesa, posebno u kontekstu rasprostranjenog ruskog uticaja u regionu...

U Iranu pomilovane desetine hiljada zatvorenika

„Pomilovani su zatvorenici koji nisu optuženi za špijunažu u korist stranih agencija, direktne kontakte sa stranim agentima,...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare