Može se i bez životinja:Gucci više neće koristiti prirodno krzno!

Promjene su počele, na sreću brojnih životinja čije se krzno eksplatiše u modne svrhe.Organizacije The Humane Society of the United States (HSUS) i LAV te međunarodna koalicija Fur Free Alliance (FFA) sa zadovoljstvom su objavili da je u svijetu vodeća modna kuća “Gucci”, objavila da više neće koristiti životinjsko krzno počevši od svoje kolekcije za proljeće i ljeto 2018. godine.

Marco Bizzarri, predsjednik i glavni direktor Guccija, objavio je ovu odluku tokom događanja Kering Talk na londonskom koledžu mode i izjavio:“Jedna od suštinskih vrijednosti je društvena odgovornost i nastavićemo da koračamo prema boljem za okolinu i životinje. Uz pomoć HSUS-a i LAV-a, Gucci jedva čeka da napravi sljedeći korak te se nada da će inspirisati ostale na inovaciju i podizanje osviještenosti mijenjajući luksuznu modnu industriju nabolje.”, objasnio je on.

Ova odluka rezultat je dugogodišnje suradnje HSUS-a i LAV-a, članica Fur Free Alliancea, međunarodne koalicije koju čini više od 40 organizacija za zaštitu životinja koje zajedno rade na ukidanju trgovine krznom.

PJ Smith, stariji menadžer za modu pri HSUS rekao je “Ovom objavom Gucci će pomoći da se promijeni način na koji luksuzna modna industrija doživljava životinje. Postoji rastući dio novih, etički osviještenih potrošača kojima je stalo do inovacija i društvene odgovornosti i koji ne žele imati ništa sa zastarjelim i okrutnim proizvodima poput krzna.”, smatra Smith.

Politika nekorištenja krzna Gucci-ja uključuje zečeve, kojote, nerc, rakune, lisice, astrahan (persijsko krzno jagnjadi ubijene kao fetusi ili tek nekoliko dana nakon rođenja), kao i sve ostale vrste životinja uzgajanih samo zbog korištenja krzna i njihovog eksplatisanja. Uskovi u kojima se drže i uzgajaju ove životinje su okrutni i vrijeme je da se tome stane na put. O uslovima je progovorio i Joh Vinding, predsjedavajući organizacije Fur Free Alliance.

 

„Životinje u industriji proizvodnje krzna već su decenijama podvrgnute ogromnoj okrutnosti provodeći cijele svoje živote u bijednim, prljavim kavezima. Nova politika Guccija koja ne uključuje životinjsko krzno predstavlja prekretnicu i novi smjer za industriju luksuzne mode. Gucci zauzima snažan stav za životinje pokazujući svijetu da je budućnost mode bez životinjskoga krzna.”, istakao je on. 

Poznata i ugledna marka Gucci se ovom odlukom priključila brojnim vodećim modnim brendovima koje ne koriste krzno poput Armanija, Hugo Bossa, Net-a-Portera, Stelle McCartney i brojnih drugih.

Gucci će se ujedno priključiti i međunarodnom programu Trgovine bez krzna (Fur Free Retailer).

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Šuković: Ubistvo izvršili po nalogu Alana Kožara

Iz obrazloženja optužnice, čija je kontrola zakazana za 16. mart, proizilazi da je Šuković u svojstvu osumnjičenog...

Novo pokretanje proizvodnje u KAP-u košta desetine milione eura

Vlasnik Uniprom KAP-a Veselin Pejović najavio je da će da prekine radni odnos za 600 zaposlenih u fabrici. Ako...

Prevarantska bravura GP URA

Onaj koji je, i inače, ključni motiv u odnosu URA - GRAĐANI i zove se - prevariti...

Sarajevski ministar: Jedino ostaje da pošaljemo vojsku u tržne...

„Ako nema sinergije i discipline građana, nema uspeha. To neće moći pokriti niti jedan zdravstveni sistem (…)...

Vuković: Vlada sekularne, multietničke Crne Gore (FOTO)

“Vlada – sekularne, multietničke, građanske, evropske, koronom teško pogođene – Crne Gore”, napisao je Vuković na Twitteru.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare