Na ulazu u Zabranjeni grad: Trg jezive prošlosti koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Pored toga što je tamo Mao Ce Tung objavio osnivanje Narodne Republike Kine 1. oktobra 1949. godine, koji se slavi kao Nacionalni dan Kine, trg je ušao u istoriju i zbog krvavog masakra 1989. godine. ..

Jedan od najvećih gradskih trgova na svijetu nalazi se u Pekingu. Fascinantni Tjenanmen ili Trg Tjenanmen svoje ime duguje istoimenoj kapiji koja označava ulaz u Zabranjeni grad, nekadašnju carsku palatu.

Sa površinom od 440.500 kvadratnih metara, Trg Tjenanmen teško da će vas ostaviti ravnodušnim – ali to nije jedini razlog zašto je ovaj dio Kine tako poznat i van granica zemlje.

Pored toga što je tamo Mao Ce Tung objavio osnivanje Narodne Republike Kine 1. oktobra 1949. godine, koji se slavi kao Dan državnosti Kine, trg je ušao u istoriju i zbog krvavog masakra 1989. godine. Sudbonosna godina ostaće upamćena po brojnim žrtvama nastradalim na glavnom trgu. Nenaoružane demonstrante, studente, koji su se borili za slobodu i demokratizaciju, protiv korupcije i režima, napala je vojska, a nekoliko stotina ljudi je ubijeno u jezivom sukobu.

Danas mnogi posjetioci koji vide spomenik nacionalnim herojima, Veliku salu naroda, Nacionalni muzej Kine i Mauzolej Mao Ce Tunga na Tjenanmenu ne mogu ni da zamisle kako je izgledao taj dan ispisan krvlju.

Zabranjeni grad, koji je od Trga Tjenanmen odvojen kapijom Tjenanmen, naziv je nekadašnje carske palate kineskih dinastija Ming i Ćing, a danas muzej, koji se prostire na više od 720.000 kvadratnih metara, ima 890 zgrada i 9.999 soba. Ime je dobio po tome što u vrijeme careva niko osim članova carske porodice i njihovih sluga nije mogao da uđe unutra, tako da su čak i „obični“ stanovnici Kine prvi put vidjeli Zabranjeni grad tek u 20. vijeku. .

Za izgradnju kompleksa bilo je potrebno oko 15 godina i 200.000 radnika, od kojih su mnogi, baš kao i prilikom gradnje Kineskog zida, stradali zbog loših uslova rada.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Kandidati za predsjednika KSCG: Lukšića podržala čak 23 kluba,...

Prema saznanjima RTCG, Lukšića su predložila 23 kluba, a Pekovića deset, čime je u poslednji čas on...

STANDARD SAZNAJE: Uprava policije planira novčano da nagradi policajce...

Kako portal Standard nezvanino saznaje na predlog direktora Uprave policije a, a odlukom ministra Filipa Adžića formiran...

Naredne sedmice početak kampanje Poreski karavan

Tribine će se organizovati po određenom rasporedu i to za obveznike iz Bara i Ulcinja u utorak...

Hrvatska: Eksplozija u blizini tržnog centra u Rijeci, pronađene...

Neposredno prije pomenutog događaja, oko ponoći, policijski službenici Primorsko-goranske policijske uprave zatekli su ispred tržnog centra na...

Tmušić: Jedino na temeljima istinske socijaldemokratije možemo sačuvati svaki...

Kako je saopšteno iz SDP-a, Tmušić je na predstojećim izborima 11. juna pružio podršku listi “SDP –...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare