Izvor:Klix ba

National Geographic o Bosni i Hercegovini: Izvanredni krajolici, hrana i bujan noćni život

National Geographic nedavno je objavio zanimljiv tekst o tome kako provesti savršen vikend u Bosni i Hercegovini.

Prema National Geographicu savršen vikend u BiH se sastoji od posjete Sarajevu, Konjicu, Mostaru, Jajcu i Stocu. Smatraju da se u BiH mogu pronaći izvanredni krajolici, hrana i bujan noćni život.
“Bosanci imaju izreku koja kaže: ‘Tamo gdje prestaje logika, počinje Bosna i Hercegovina.’ Što ima potpunog smisla kada zakopate njenu istoriju. Ova bivša otomanska granica jedna je od samo tri zemlje s muslimanskom većinom u Evropi, baština vidljiva u labirintskim bazarima i draguljima obasjanim džamijama Sarajeva i Mostara”, napisali su.

Kada je riječ o Sarajevu, detaljno su opisali kako treba provesti svaki dio dana. Osim posjete starom dijelu grada, preporučuju da pogledate austrougarsku arihitekturu praćenu podrumskim barovima u jugoslavenskom stilu.

Jutro u Sarajevu treba rezervisati za odlazak na Trebević žičarom. Ostatak dana trebali biste rezervisati za posjetu tržnici Markale, gdje navode da ćete naći bosanske delicije, potom odlazak do Katedrale Srca Isusova i Latinske ćuprije. Preporučuje se i odlazak do Kazandžiluka, jedne od najstarijih ulica u Sarajevu.

Naredno jutro trebali ste se uputiti u Konjic kako bi posjetili Titov bunker. Ostatak dana možete provesti u prirodi uz obalu rijeke Neretve.

National Geographic preporučuje da planirate putovanje u još tri grada od istorijskog značaja. U Jajcu preporučuju čuveni Plivski vodopad koji se nalazi u centru grada te posjetu Muzeju AVNOJ-a. Mostar je rezervisan za obilazak Starog mosta, a Stolac je nezaobilazan zbog čuvenih stećaka u nekropoli Radimlja.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Huter: Đurašković spinovima ponižava sebe i funkciju koju obavlja

On je reagovao na izjavu gradonačelnika Cetinja Nikole Đuraškovića koji je kazao da "Huter treba da vrati...

Sjutra pretežno sunčano

Na sjeveru se ujutru po kotlinama očekuje magla, a popodne je u planinama ponegdje moguća kratkotrajna nestabilnost.

Odbijena žalba: Vrhovni sud stavio tačku na slučaj eventualnog...

Time je najviši sud potvrdio odluku Tužilačkog savjeta od 15. juna i odbio kao neosnovanu žalbu zamjenice...

Brutalno isprebijali tri brata pa rekli da im je...

Krivično su prijavljeni da su oko tri sata ujutro obavljajući zaštitarsku djelatnost počinili krivično djelo nasilničkog ponašanja...

Injac: Zalagaću se da Gradsko pozorište nosi ime po...

"Cijenim stvaralaštvo izuzetnog umjetnika Jagoša Markovića, kojim je obogatio crnogorsku kulturu.Zalagaću se da Gradsko pozoriste nosi njegovo...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare