test

Naučnici potvrdili: Ovo su zanimanja koja će prva pregaziti vještačka inteligencija

Standard

26/03/2023

13:43

Koje će sve poslove preuzeti vještačka inteligencija? Grupa profesora sa nekoliko uglednih američkih univerziteta pokušala je da da odgovor na to pitanje.Grupa profesora sa Njujorškog Univerziteta, Prinstona i Univerziteta u Pensilvaniji svojim novim radom pod nazivom “Kako će četbotovi poput ChatGPTa uticati na profesije i razne industrije?” su pokušali da rasvijetle koja bi to zanimanja prva bila na udaru najbrže rastuće tehnologije na svijetu.

Iako naučni rad još uvijek nije u potpunosti završen, rezultati su fascinantni.

“Smatramo da će nova otkrića u vještačkoj inteligenciji najviše pogoditi radnike u telemarketingu, zatim profesore koji u srednjim školama predaju jezike, književnost i istoriju”, navode naučnici.

Među glavnim industrijama u kojima bi vještačka inteligencija mogla postati dominantna su pravni i finansijski sektor.

“Ključno je bilo prepoznati deset područja u kojima je vještačka inteligencija najviše napredovala (prepoznavanje slika, prepoznavanje govora, modelovanje jezika, apstraktne strateške igre…) i povezati ih sa 52 vještina koje ljudi koriste u svojoj profesiji”, objavio je jedan od profesora.

Dakle, učitelji i zaposleni u finansijskim službama, prema ovim istraživanjima, mogli bi biti prve žrtve ChatGPTa.

Ipak, treba naglasiti kako ChatGPT još uvijek nije najprecizniji u davanju pravih informacija, što dovodi u pitanje kako će podučavati druge o istoriji. Takođe, ChatGPT nije baš najbolji u matematici, što je vještina od presudnog značaja za rad u finansijskom sektoru.

Izvor: nova.rs
Izvor (naslovna fotografija):

EPA-EFE /JENS SCHLUETER

Ostavite komentar

Komentari (0)