ODBOJNA OSOBINA za koja zapravo privlači i muškarce i žene

Istraživanje čiji su nalazi objavljeni nedavno u naučnom listu The Journal of the Acoustical Society of America pokazalo je interesantan podatak: način na koji govorimo povezan je s tim hoćemo li biti privlačni drugima.

U okviru eksperimenta, učesnici istraživanja su dobili različite vokalne vježbe, a potom su podijeljeni u grupe koje su imale zadatakda slušaju snimke ovih vježbi i rangiraju govornike po tome koliko su im privlačni. Zapažanje do kog su došli naučnici je, najblaže rečeno, iznenađujuće!

Zaključili smo da jasnoćom kojom govorimo umnogome utiče na to da li ćemo se nekome dopasti — kaže dr Sara Hargus Ferguson, jedna od autorki ove studije.

Ovo istraživanje je pokazalo da smo privlačniji ako govorimo manje razgovjetno, odnosno ukoliko smo nejasniji.

Naučnici objašnjavaju ovaj fenomen takozvanim “seksualnim dimorfizmom”, koji podrazumijeva da čovjeka privlačnijim čini neka karakteristična različitost. U ovom slučaju, utvrđeno je da je jedna od njih nesumjnvo nerazgovjetan govor. Stručnjaci vjeruju da ljudski mozak registruje ovakvu specifičnost kao evolucijski kvalitet, a pokazalo se da nerazumljiv govor posebno privlači muškarce, najvjerovatnije jer ga oni percepiraju kao ženstveniji.

Iako će svaki logoped učiti i djecu i odrasle da govore sporije i da svaku riječ izgovaraju s pažnjom, izgleda da nam je privlačenije kada govor nije jasan, zaključuje koautor studije dr Danijel Ster s Univerziteta u Kaliforniji.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

URA: Krivokapiću sada ne smetaju glasovi opozicije, dostojan premijerskog...

Oni su nastavili polemiku sa kabinetom premijera. "Nakon što je optužio za izdaju sve...

Vuković: Ne može se skratiti mandat Skupštini ukoliko sjednici...

"Ne može se skratiti mandat Skupštini ukoliko sjednici ne prisustvuje barem 41 poslanik. Jasno je da ne...

Brnabić: Vlada Srbije ukinula sve dozvole i uredbe za...

„Poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tinto, odnosno Rio Sava, sve dozvole, odluke, rješenje i...

CGO osudio napad na novinara RTCG

“Pozivamo sve društvene aktere da doprinesu smirivanju tenzija i omoguće medijima da se nesmetano bave svojim poslom”,...

Krivokapić i Bečić sa slave poručili: Zajedno ćemo braniti...

"Na slavi sa predsjednikom Skupštine Zajedničkim snagama borićemo se da sačuvamo izbornu volju građana. Nećemo dozvoliti povratak...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare