Izvor:Bosonoga

Osam horora u kojima su glumci zadobili stvarne povrede

Glumci se tokom snimanja filmova znaju često povrijediti, a to obično bude zbog nepažnje ili nesrećnih okolnosti. Međutim, bilo je slučajeva gdje su glavne zvijezde zadobile i ozbiljne povrede tokom izvođenja određenih “vratolomija”.

Ovakve situacije dešavaju se u horor filmovima, više nego u drugim ostvarenjima. To se nekad zna dogoditi u dogovoru sa glumcima, ali i bez njihovog znanja kada se režiser zbog umjetničke “slobode” odluči na ovakav potez.

U narednih nekoliko redova donosimo vam osam filmova gdje su glumci zadobili ozbiljne povrede na setovima.

8. Skinned Deep

Foto: Center Ring Entertainment

Ovaj niskobudžetni film izašao je 2004. godine, dobio je loše kritike i smatra se “siromašnom” verzijom legendarnog ostvarenja “Texas Chainsaw Massacre”.

U uvodnoj sceni, na nečijoj ruci su se urezivala slova “S” i “D”, nakon čega je ispisan kompletan naslov ostvarenja. Ovo je umjesto da je urađeno kroz efekte, režiser Gejb Bartolos (Gabe Bartalos) unajmio je lika koji je dozvolio da mu se stvarno slova urezbare na ruku.

7. The Exorcist

Foto: Warner Bros.

U sceni u kojoj đavolom opsjednuta Regan svoju majku baca preko cijele prostorije, glumica Elen Brstin (Ellen Burstyn) zadobila je trajnu povredu kičme. U to doba specijalni efekti rađeni su mehanički.

Elen je bila privezana za skrivene sajle koje su scenski radnici u datom trenutku povukli, nešto je pošlo po zlu i ona je udarila o zid. Njen krik nije bio gluma, bio je stvaran.

Glumica nikada nije oprostila režiseru što nije prekinuo snimanje. Scena je čak uvrštena u finalnu verziju filma jer je reditelj, Viliam Fridkin (William Friedkin), zaključio da je vrlo autentična.

6. Evil Dead

Foto: New Line Cinema

Tokom snimanja jedne scene filma “Evil Dead” režisera Sema Rejmija (Sam Raimi), glavni glumac Brus Kembel (Bruce Campbell) izvrnuo je zglob. Rejmi i Rob Tapert šalili su se sa Brusom tako što su gurali njegov zglob štapovima. Ovo je prouzrakovalo da je Kembel vidno šepao u kasnijim scenama.

S obzirom na to da su svi bili dobri prijatelji, nije bilo zle krvi među njima. Kembel je kasnije otkrio da se često povređivao u filmovima u kojima je glumio.

5. An American Werewolf In London

Ovaj film napravio je iskorak sa specijalnim efektima u tom periodu, a iza svega je stajao Ron Bejker (Ron Baker) i njegov tim.

U sceni gdje Džeka (Griffin Dunne) i Dejvida (David Naughton) napada vukodlak, Bejker je rekao Grifinu da bude oprezan sa vukodlakovom glavom. Međutim, on je slučajno glavu pocijepao.

Iznerviran zbog toga, Bejker je počeo da tuče Grifina zamijenskim rekvizitom. Na kraju, sve se dobro završilo i obojica su nastavila sa snimanjem.

4. Hereditary

Foto: A24

Film “Hereditiry” prepun je borilačkih i uznemirujućih scena, uključujući i onu gdje lik Pitera, kojeg igra Aleks Volf (Alex Wollf), bude opsjednut, kada nekontrolisano udara glavom od sto tokom časa u školi.

Wolf je na setu bio raspoložen da slomi nos kako bi scena bila uvjerljiva, međutim režiser Ari Aster je rekao da to nije potrebno. Umjesto toga, sto koji se nalazio trebalo je da bude od laganih materijala koji bi se lako mogao slomiti.

Tokom snimanja, Wolf je udario glavom na dio stola koji je bio čvrst, te je iščešio vilicu.

3. The Texas Chainsaw Massacre

Foto: Bryanston Distributing Company

U Tobe Huperovom (Tobe Hooper) filmu “The Texas Chainsaw Massacre”, nekoliko glumaca je zadobilo povrede tokom snimanja, što hotimice, što nehotice.

Za vrijeme scene kada večeraju, nikako nisu mogli da istisnu vještačku krv iz tube gdje je Leatherface (Gunner Hansen) trebalo da posječe Sally-in (Marilyn Burns) prst. Burns se namjerno posjekla kako bi snimak bio što uvjerljiviji.

2. The Shining

Foto: Warner Bros.

Tretman koji je režiser Stenli Kjubrik (Stanley Kubrick) imao prema glumici Šeli Duval (Shelley Duvall) postao je legendaran kao i sam film.

Duval nije vrištala samo kako bi se uživjela u ulogu. Opsesivni Kjubrik ju je stvarno doveo do ruba živaca kako bi što vjernije prikazala strah pred kamerom.

“Moraš izgledati očajno, svima trošiš vrijeme, požuri, napravi tako kako sam ti rekao”, kazao je režiser glumici u jednom od snimljenih trenutaka “iza kamere”.

Prema glavnom glumcu Džeku Nikolsonu (Jack Nicholson), Kjubrik se ponašao ipak “ljudski”, dok je Šeli doslovno maltretirao i mučio. Držao ju je izolovanu danima kako bi što uvjerljivije odglumila Vendi, zarobljenu u pustom hotelu sa podivljalim mužem.

Duval nije smjela da komunicira sa bližnjima, a kada su snimali slavnu scenu s bejzbol palicom, natjerao ju je da je ponovi 127 puta. Njene natečene crvene oči u sceni rezultat su pravog plakanja. Reditelj nije dao filmskoj ekipi da saosjeća sa umornom glumicom, te im je to često ponavljao na setu.

Nakon snimanja, Duval je Kjubriku poklonila otpale pramenove svoje kose da mu pokaže pod kolikim je stresom bila.

1. The Birds

Foto: Universal Pictures

Hičkokov (Alfred Hitchcock) film “The Birds”, smatra se jednim od najboljih u ovom žanru. Međutim, iza njega se krije dosta kontroverzi.

Glavna glumica Tipi Hedren (Tippi Hedren) tvrdila da je legendarni režiser bio bolesno opsjednut njom, te ju je zbog toga maltretirao. Kada ju je Hičkok angažovao, Tippi je imala 31 godinu, a manekenska karijera joj je bila pri kraju. Mnogo “prljavog veša” izašlo je za vrijeme snimanja filma “The Birds” gdje je glumica iznijela niz tvrdnji protiv režisera.

Tokom snimanja scene u kojoj je napadaju ptice dok je zarobljena u spavaćoj sobi, pomoćnik redatelja joj je došao reći da su se mehaničke ptice pokvarile i da će scenu snimati sa pravim pticama.

Ona je hrabro ušla u kavez izgrađen u spavaćoj sobi i čekala trenutak kada će na nju pustiti podivljale ptice. Scena sa pravim životinjama se ponavljala nekoliko puta tokom sedam dana snimanja. Nakon toga, glumica je završila u bolnici.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

STANDARD SA PRODAVCIMA POLOVNIH KNJIGA: Potražnja nikad gora, učenici...

Za lošu prodaju krive koronu i odluku Ministarstva prosvjete o online učenju. Na Trgu...

SNP: Kada Marković podsjeća na svoja predizborna obećanja, ne...

Marković je ranije saopštio da mandatar koji se najavljuje nema viziju da se suoči sa izazovima i...

Podrška za poslodavce u manje razvijenim opštinama

To je saopšteno na pres konferenciji Ministarstva rada i socijalnog staranja povodom predstavljanja poziva „Podrška zapošljavanju u...

MANS: Predata krivična prijava protiv Vukovića, Makrida i Toškovića

"Vuković i Makrid se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja, te nesavjestan rad u službi što je rezultiralo...

Kokain dostupniji nego ikada u Evropi, dileri imaju nove...

Zaplijene kokaina su 2018. dostigle istorijski nivo nakon zaplijenjene 181 tone što je za 40 tona više...

NAJČITANIJE

NEMA VIŠE ČEKANJA: Medojevićev PzP sa svojih pet poslanika...

Tvrd stav Abazovićeve koalicije o tome ko može biti dio vlasti, a ko...

Knežević i Mandić bez dogovora sa Abazovićem i pored...

Do sastanka lidera DF-a sa Abazovićem uz posredništvo SPC došlo je nakon što su prekinuti pregovori trojne...

MEDOJEVIĆ: “URA sa četiri mandata ucjenjuje, šta vam tu...

Insistiranje koalicije Crno na bijelo ili tačnije građanskog pokreta URA na ekspertskoj vladi,...

Ko pomene četnike i Amfilohija ne gine mu krivična...

Javnost je upoznata sa prijavom koju je ova NVO podnijela protiv novinara i publiciste Ranka Đonovića zbog autorskog teksta...

Krivokapić ćuti o druženju sa osuđenim svjetskim teroristom

- U pitanju je snimak iz 1999. godine iz moje kuće, od prije više od 20 godina....

Komentari

avatar