Ovi kućni aparati troše najviše električne energije, novac možete uštedjeti na nekoliko načina

Nekoliko kućnih aparata su najveći "krivci" za veliku cifru na računu za električnu energiju. Nasreću, ipak možete uspjeti uštedjeti novac

Frižider je uređaj koji troši otprilike 30 posto električne energije potrebne kućanstvu. Naravno, najbitnije je da kupite frižider koji je energetski efikasan. Iz tog razloga biste uvijek trebali odabrati onaj koji ima oznaku A+++.

Idealna temperatura u frižideru je sedam stepeni Celzijusa. Namirnice će biti dovoljno ohlađene, a istovremeno ćete uspjeti smanjiti potrošnju električne energije.

Mašina za pranje veša također troši mnogo električne energije. Stariji modeli za jedno pranje u prosjeku potroše 3,5 kWh. Program pretpranja možete preskočiti ukoliko odjeća nije naročito prljava. Ukoliko vam je ovaj program ipak potreban, odaberite hladnu vodu. Nju biste trebali koristiti i tokom ispiranja.

Za pranje nikada nemojte koristiti visoke temperature. Deterdženti sasvim efikasno čiste odjeću na 30 ili 40 stepeni. Za naročito prljave komade odjeće koristite temperaturu od 60 stepeni. Sve preko je nepotrebno i bespotrebno ćete potrošiti dodatni novac na električnu energiju.

Korištenje mašine za pranje suđa je, naravno, efikasnija od ručnog pranja. Međutim, imajte u vidu da trebate odabrati onu klase A ili B jer one troše manje energije – od 0,7 kW do 1,5 kW. Starije klase mogu trošiti više od 2 kW. Suđe uvijek perite na 50 stepeni.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Racija u Njemačkoj, pali i dileri iz Crne Gore

Kako prenose mediji, pretreseno je više desetina stanova, a fokus racije je bio na gradu Mesingenu. Tokom...

Đukanović: Na obroncima Bjelasice nema nijednog radnika, Vlada brine...

On je podijelio podatak koji ima da je kapitalni budžet u januaru bio projektovan na 20 miliona,...

Papa Franja primljen u bolnicu sa respiratornom infekcijom

Pregledi su pokazali respiratornu infekciju, koja nije kovid-19, i koja će zahtijevati nekoliko dana u bolnici, rekao...

U Belgiji pritvoreno sedam osoba osumnjičenih za planiranje terorističkih...

Tih sedam osoba privedeno je sinoć u okviru akcije protiv ekstremističkog djelovanja usmjerenog na radikalizaciju mladih ljudi....

Blinken o Dodiku: On je na Putinovom autoritarnom putu

Blinken je poruku uputio na zvaničnom Tviter nalogu, a Dodika je uporedio s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare