Ovi kućni aparati troše najviše električne energije, novac možete uštedjeti na nekoliko načina

Nekoliko kućnih aparata su najveći "krivci" za veliku cifru na računu za električnu energiju. Nasreću, ipak možete uspjeti uštedjeti novac

Frižider je uređaj koji troši otprilike 30 posto električne energije potrebne kućanstvu. Naravno, najbitnije je da kupite frižider koji je energetski efikasan. Iz tog razloga biste uvijek trebali odabrati onaj koji ima oznaku A+++.

Idealna temperatura u frižideru je sedam stepeni Celzijusa. Namirnice će biti dovoljno ohlađene, a istovremeno ćete uspjeti smanjiti potrošnju električne energije.

Mašina za pranje veša također troši mnogo električne energije. Stariji modeli za jedno pranje u prosjeku potroše 3,5 kWh. Program pretpranja možete preskočiti ukoliko odjeća nije naročito prljava. Ukoliko vam je ovaj program ipak potreban, odaberite hladnu vodu. Nju biste trebali koristiti i tokom ispiranja.

Za pranje nikada nemojte koristiti visoke temperature. Deterdženti sasvim efikasno čiste odjeću na 30 ili 40 stepeni. Za naročito prljave komade odjeće koristite temperaturu od 60 stepeni. Sve preko je nepotrebno i bespotrebno ćete potrošiti dodatni novac na električnu energiju.

Korištenje mašine za pranje suđa je, naravno, efikasnija od ručnog pranja. Međutim, imajte u vidu da trebate odabrati onu klase A ili B jer one troše manje energije – od 0,7 kW do 1,5 kW. Starije klase mogu trošiti više od 2 kW. Suđe uvijek perite na 50 stepeni.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Danas novi protest pokreta “Ima nas”, pogledajte satnicu polazaka...

Oni su poručili da treba povući, kako su naveli, sramne izmjene Zakona o predsjedniku koje predstavljaju svojevrsni...

Pregovori o formiranju nove vlasti u Podgorici u utorak

U pitanju je sastanak povodom dogovora o što skorijem formiranju lokalne vlasti, kao i pitanju proglašenja finalnih...

Kolegijum danas o odgađanju sjednice

Sjednica na kojoj bi poslanici trebalo da glasaju o predlogu za izbor četvoro sudija Ustavnog suda zakazana...

RADOVI BEZ DOZVOLE NA ĆELIJI PIPERSKOJ: Srušili ogradu, dogradili...

Uz to, veći dio prvobitnog zemljanog prostora ispred manastira je ili popločan ili asfaltiran, što je dovelo...

KELEZIĆ: Obaveza suverenističkih stranaka je da budu motor protesta

POBJEDA: Sporadične proteste građana, izazvane potezima i odlukama vlada Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića, pored ne naročitog...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare