Pet sireva koji su zdraviji nego što mislite

Sir je drugi po redu izvor kalcijuma kod osoba s prosječnim prehrambenim navikama, stoga pogledajte kojih pet sireva bez straha možete uvrstiti u svoju ishranu.

Feta sir

Feta je mediteranski sir dosta snažnog ukusa pa se možete izvući i s manjim porcijama. Radi se od kozijeg mlijeka stoga je odličan izbor i za ljude koji su osjetljivi na laktozu. Možete ga kombinovati sa salatama, supama, slatkim krompirom, mafinima ili raznim voćem.

Zrnati sir

Zrnati sir bogat je kalcijumom i fosforom koji se brinu o zdravlju vaših kostiju, a sadrži i kazein (mliječni protein) koji pomaže u obnovi mišićnog tkiva. Možete ga pronaći i u varijantama s vrlo malo mliječne masti.

Ricotta

Ricotta sir slične je teksture kao i zrnati sir ali je laganiji, a pola šoljice zadovoljava čak 25 posto dnevnih potreba za kalcijem. Takođe bogat je fosforom, vitaminima A i B te cinkom. Odličan je dodatak kroasanima, tostovima pa čak i kolačima.

Neufchâtel

Ovaj sir francuska je preteča kremastog sira, ali sadrži samo trećinu njegove masti. Iako ga nije uvijek lako pronaći u trgovinama odlična je zamjena za kremaste sireve koje inače mažete na hljeb.

Parmezan

Iako pola šoljice sadrži čak 216 kalorija u parmezanu se nalazi umami, koji prema nekim istraživanjima poboljšava ukus ostale hrane, a može i poboljšati probavu. Pola šoljice parmezana takođe sadrži oko 19 grama proteina, ali i natrijuma stoga je jako bitna umjerena konzumacija.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Dodik: Republika Srpska će krenuti ka nezavisnosti

"Nisam spreman da ratujem, ali sam spreman da se Republika Srpska približi statusu nezavisne države", rekao je...

Damjanović o Spajiću: Nezaposleno lice, uvezeno na grbaču Crne...

“Nula eura od devet milijardi eura kroz IPA. Zaduživanje Crne Gore programiranim bankrotom, kolaps zdravstva, zatvaranje izuzetnog...

Hrvatska: U grobnici na pravoslavnom groblju pronađen arsenal oružja

U grobnici je pronađen veliki broj protivtenkovskih mina, raketnih bacača i plastičnog eksploziva, a policija pretpostavlja da...

Šuković: Raonić i njegova ekipa sprovode konstantnu diskriminaciju ljudi...

Menadžment Javnog servisa već duže se obračunava sa novinarima koji ne rade po njihovom šablonu. Nakon Žarka...

Studenti iz Prištine najavili marš protiv Zajednice srpskih opština

U saopštenju studenata se navodi da se „24 godine posle završetka rata i 15 godina poslije proglašenja...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare