Preminuo Božidar Nikolić, reditelj kultnog filma “Balkanski špijun” Bredu Pitu dao prvu ulogu, ćerka mu poznata pjevačica

Božidar Nikolić, čuveni srbijanski direktor fotografije i reditelj, preminuo je u 80. godini. Kao reditelj je radio na brojnim ostvarenjima poput -Balkanskog špijuna-, -Tri karte za Holivud, -U ime oca i sina-, a bio taj koji je dao prvu glavnu ulogu Bredu Pitu (Brad) u filmu -Tamna strana sunca- u kojem su glumili Šeril Polak (Cheryl Pollak), Gaj Bojd (Guy Boyd), Milena Dravić, Sonja Savić.

Božidar Nikolić je svojevremeno rekao da je, iako se na kastingu za ulogu u “Tamnoj strani sunca” pojavilo 400 glumaca, bez dvojbe odabrao Breda Pita, koji mu je kasnije priznao da mu je ta uloga promijenila život.

Nikolić je rođen u Nikšiću 1942. godine, a zanat u kinematografiji ispekao je tokom 60-ih i 70-ih godina kao televizijski kamerman Radio-televizije Beograd. Kao direktor fotografije sarađivao je s Lordanom Zafranovićem, Živkom Nikolićem, Vatroslavom Mimicom, Milanom Jelićem i mnogim drugima. Kao snimatelj i direktor fotografije obilježio je najznačajnija ostvarenja jugoslovenskog i srbijanskog filma poput “Maratonci trče počasni krug”, “Dečko koji obećava”, “Igmanskog marša”, “Gluvog baruta”, “Za sada bez dobrog naslova”, “Život je lep”, “Balkanska braća” i “Dođi juče”.

Dobitnik je dvije Zlatne arene u Puli za kameru, za film “Beštije” (1978) te za “Život je lep” (1985), a Zlatnu arenu za režiju podijelio je sa Dušanom Kovačevićem za “Balkanskog špijuna”. Na Sofestu 2016. godine nagrađen je sa nagradom Sloboda, za doprinos filmskoj umjetnosti za kameru. Godine 2015. u Bitolju na svjetskom festivalu direktora fotografije i kamermana dobio je nagradu za životno djelo “Zlatna kamera 300” za doprinos suvremenoj svjetskoj filmskoj umjetnosti.

Bio je član je “regulatornog tijela” za elektronske medije i počasni član Asocijacije srbijanskih snimatelja. Božidar, koji je inače otac poznate pop pjevačice Jovane Nikolić Mišković.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Mitrović: Sjajno od “sjajnih demokrata” da sjajnije ne može...

Istakao je da se njegov, ali i stav cjelokupnog DPS-a, uvijek znao. “Nema mjesta...

U KCCG šest pacijenata životno ugroženo

Kako je saopšteno iz KCCG njih šest je životno ugroženo.

Damjanović: Fudbalski klub Sutjeska postao prćija Demokrata

Kako je istakao, za predsjednika kluba je imenovan kadar Demokrata Marko Mitrović koji nikad nije...

Skener – jedna od najefikasnijih dijagnostičkih metoda: Uređaj posljednje...

U pitanju je primjena najsavremenijih tehnologija zahvaljujući kojima se...

O genocidu bez ali…

Za Antenu M piše Aleksandar Radoman Haška presuda Ratku Mladiću i...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare