Šta će se desiti s monarhijom nakon smrti princa Filipa

Princ Filip (Phillip) umro je 100. godini. Njegova smrt nije samo veliki gubitak za njegovu porodicu, već i za monarhiju.

“Moja snaga i moj dom” kako je kraljica Elizabeta nazvala svog supruga povodom 50. godišnjice braka.

Iako su njegova javna pojavljivanja postala rijetka od 2017. godine, do kraja je ostao jedan od najvažnijih stubova britanske monarhije.

Prije nego što se povukao iz javnog života 2017. godine, princ Filip je održao 22.219 samostalnih nastupa i održao 5.496 govora. Nakon povlačenja ostao je stabilizujuća sila u pozadini. Ali zbog njegove starosti bilo je predvidivo da će se Velika Britanija morati pripremiti za njegovu smrt.

U okviru “Operacije Četvrti most”, procesi nakon njegove smrti detaljno su planirani posljednjih godina. Sada ovaj plan stupa na snagu.

Vijest o smrti kraljicinog supruga, nikako nije prepuštena slučaju. Prije nego što su objavljene tužne vijesti, već je bilo puno komunikacije unutar zidova palate.

U vrijeme smrti, Lord Čamberlejn (Chamberlain), glava monarhova domaćinstva, trenutno grof Vilijam Pil (William Peel), sastao se s premijerom kako bi razgovarao o tome kako dalje. Međutim, nijedan korak u vezi s najavom i pokopom nije mogao biti odlučen bez pristanka kraljice Elizabete.

Tek kad su svi važni aspekti interno razjašnjeni, Bakingemska palata je zvanično objavila vijest. Kao i obično, BBC, britanski javni servis, prvi je čuo za smrt. Nakon toga vijest se brzo proširila.

Odmah nakon smrti princa Filipa započelo je osmodnevno razdoblje žalosti. Za to vrijeme zakoni ne dobijaju kraljevsko odobrenje, a državni poslovi takođe se zaustavljaju iz poštovanja, kako prenosi „Independent“.

Tada kraljevsko razdoblje žalosti traje još 30 dana, nakon čega se kraljica u potpunosti vraća u javni život i svoje dužnosti. Ovaj period žalosti prirodno se odnosi i na ostale članove kraljevske porodice. Za to vrijeme nosiće i samo tamne boje.

Kao supruga britanskog šefa države, princ Filip imao bi pravo na državnu sahranu. Njegovo tijelo položili bi u Westminster Hall, a sahrana bi se održala u kapeli St. George. Ali princ Filip bio je čitav svoj život poznat po svom prilično pragmatičnom maniru i prije mnogo godina zatražio je da ne pravi “frka” oko njegove sahrane.

Vjeruje se da se princ odlučio za privatnu sahranu u vojnom stilu. Sahrana će se vjerovatno održati u kapeli St. George, sa posljednjim počivalištem u Frogmore Gardens. Vjerovatno će biti pozvani samo porodica i prijatelji, kao i šefovi država država Komonvelta, kako je objavio “Independent”.

U svakom slučaju, kraljicina glava domaćinstva usko je uključena u pripreme. Tokom ove pripremne faze, tijelo princa Filipa sada se nalazi u palati St. James.

Princ Filip bio je prapraunuk legendarne kraljice Viktorije i stoga se pojavio u prijestolu prijestola Britanske monarhije, do kojeg može doći do 5.000 mjesta. Međutim, morali ste se pomaknuti za nekoliko stotina mjesta na listi da biste pronašli svoje ime. Međutim, u svojstvu kraljicinog supruga, on nikada nije imao pravo na prijesto, a na drugom mjestu bio je njen sin princ Čarls (Charles, 72). Prema tome, Filipova smrt ne mijenja odmah ništa u nizu sukcesije. Ovo se značajno mijenja samo kad kraljica Elizabeta jednog dana umre.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Preminuo Božidar Nikolić, reditelj kultnog filma “Balkanski špijun” Bredu...

Božidar Nikolić je svojevremeno rekao da je, iako se na kastingu za ulogu u "Tamnoj strani sunca"...

Bratić i Popović: Intenzivnija saradnja dvije zemlje za dobro...

„Nadam se da će ova posjeta biti početak našeg zbližavanja i saradnje, a prirodno je da ona...

Milatović i Spajić: Saradnja sa Grčkom – put do...

Zadovoljstvo susretima istakao je ministar Spajić, naglašavajući da Crna Gora i Grčka njeguju tradicionalno dobre bilateralne odnose...

Madam Tiso: Figure Harija i Megan izbačene iz kraljevske...

Po informaciji Dejli Mejla, čelnici muzeja su odlučili da figure Harija i Megan ubuduće budu dio "Holivud...

Podgorička policija tokom maja rasvijetlila 11 imovinskih delikata: Tri...

"I.I. (36) iz Podgorice tereti se za dva krivična djela teška krađa. Djela je izvršio na štetu...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare