Sve je krenulo od Sophije Loren: Slavne žene koje su ponosno pokazale neobrijane pazuhe

Jedan od najpoznatijih trenutaka u pop-kulturi zasigurno je onaj kada se Julia Roberts 1999. godine pojavila na premijeri filma "Notting Hill" neobrijanog pazuha. Gotovo da nema naslovnice medija na kojoj se nije pojavila zbog malog busena dlačica ispod ruke.

Nije to bila nikakva poruka javnosti ili možda pokušaj borbe protiv nametnutih standarda ljepote, nego čista slučajnost. Preračunala sam se s dužinom rukava, mahanjem i time kako će te dvije stvari zajedno funkcionisati, objasnila je Julia u jednom intervjuu.

Julia Roberts 1999. na premijeri filma Notting HillJulia Roberts 1999. na premijeri filma Notting Hill (Foto: Profimedia)

S druge strane, glumica Jemima Kirke godinama ciljano ne uklanja dlačice čak ni kada odlazi na svečane događaje. Zvijezda serije “Djevojke” uzrokovala je veliku raspravu na društvenim mrežama kada se na dodjeli cijenjenih modnih nagrada CFDA pojavila u crvenoj haljini i sa dlačicama na pazuhu.

Jemima Kirke na dodjeli modnih nagrada CFDAJemima Kirke na dodjeli modnih nagrada CFDA (Foto: Profimedia)

Mnogi su tada kritikovali njen potez, a ona se kritičarima obratila uz fotografiju legendarne italijanske filmske dive Sophije Loren s dlačicama ispod ruke i jednostavnom porukom: To je moj lični izborr. Molim vas, možemo li prestati pričati o pazusima? To je dosadno.

Jemima Kirke na večeri modne kuće ChanelJemima Kirke na večeri modne kuće Chanel (Foto: Guliver Image)

Prema nedavnim istraživanjima, jedna od četiri žene mlađe od 25 godina prestala je brijati pazuhe. Nakon pandemije i karantina taj broj dodatno je porastao i mnoge žene prihvatile su prirodan look. Ali ova dugoočekivana promjena u standardima ženske ljepote ne bi bila moguća bez žena koje su se prve suprotstavljale konvencijama. U zlatno doba Hollywooda Sophia Loren redefinisala je koncept ljepote ponosno pozirajući s dlačicama ispod pazuha, piše Vogue, koji odobrava odbacivanje žileta.

Sophia LorenSophia Loren (Foto: Guliver Image)

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare