Izvor:b92

Tuširanje ledenom vodom ujutro najbolja je stvar za zdravlje, tvrde naučnici

Holandska studija pokazala je da osobe koje se ujutro tuširaju hladnom vodom u manjoj mjeri izostaju s posla u usporedbi s osobama koje se tuširaju toplom vodom.

Studija je obuhvatila više od 3.000 ljudi, ali još nije utvrđeno zašto hladna voda smanjuje rizik od bolesti.

Neki istraživački misle da bi hladna voda mogla ‘pojačati’ imunološki sistem. Istraživanje je potvrdilo da je imunitet ojačao kod mladića koji se bave sportom i tri puta sedmično, u razdoblju od šest sedmica uranjaju u hladnu vodu.

Hladna voda aktivira simpatički nervni sistem, dio organizma koji upravlja i utiče na naš odgovor “borba ili bijeg”. Riječ je o automatskoj fiziološkoj reakciji na događaj koji se percipira kao opasan, stresan ili zastrašujući.

Kad se taj dio aktivira hladnom vodom, to povećava nivo hormona noradrenalina. Taj hormon uzrokuje povećanje broja otkucaja srca i krvnog prtiska kod osoba koje uranjaju u hladnu vodu, a to je opet povezano s poboljšanjem zdravlja.

Hladna voda takođe poboljšava cirkulaciju, a neke studije sugerišu da bi mogla biti od pomoći i ako želite izgubiti kilograme. Nadalje, hladna voda može imati i brojne prednosti za psihičko zdravlje. Kad dođe u kontakt s licem ili vratom, ona može poboljšati moždane funkcije, piše B92.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare