U susret jubileju: Loša iskustva su lekcije, a ne greške

Jubilarno 20. izdanje modnog događaja Fashion connection održaće se od 17. do 22. oktobra na Imanju Knjaz i u hotelu Hilton u Podgorici.
 
 
Danijela Mujović i Jasna Božović osnivači modne agencije “Mondaine models” za Standard otkrivaju da se modna scena kod nas mnogo promijenila u proteklih 10 godina ali i to da narednu reviju namjeravaju da održe na aerodromskoj pisti u čast “prvog reda” u kojem Crnogorci “pate” da budu viđeni.

Standard: Koliko se promijenila modna scena kod nas u posljednjih deset godina?

Mujović: Prilično smo napredovali i to me raduje jer smo, bez lažne skromnosti, i mi kao agencija doprinijeli tome. Kada smo 2008. krenule sa pripremama za prvi FC, u Crnoj Gori se jedino znalo za Marinu Banović i Seku Martinović i jos nekoliko dizajenera koji danas vise ne rade. Sada imate brojnu ekipu izuzetnih dizajnera koji već godinama ozbiljno zarađuju od mode. Dakle, modna scena je bogatija a i mi smo, u produkcijskom smislu, bez obzira na minorne budžete, u korak sa svijetom.

Standard: Na koje ste prepreke nailazile tokom priprema modnih događaja, koje su vam sada iz ove perspektive smiješne?

Mujović:Od početka smo sa svima sarađivale po principu korektnosti i jedino nas je taj sistem poslovanja interesovao. Međutim, sa druge strane smo nailazile na one koji nijesu tako razmišljali, što nam je otežavalo funkcionisanje i pričinjavalo veliki stres. Znale smo da danima tugujemo kada nam u “pet do dvanaest” otkaže sponzor ili “velika dizajnerska zvijezda” jer smo mislile da je do nas.

Skupo smo platile ulazak na tržiste jer ono što je za drugog bilo “pet” nama je naplaćivano “25”. Oni koji su negdje drugo u “bekstejdžu” jeli bureke nama su tražili školjke i kavijar. Danas se smijemo svemu tome i takva iskustva nazivamo isključivo lekcijama, nikako greškama.

Standard: Pate li crnogorci za prvim redom?

Mujović: Prvi red je uvijek problem u Crnoj Gori te nekad valja na dva mjesta smjestiti četvoro (smijeh). Poslije 10 godina vjerujte da ima onih koji “čuvaju” mjesta kao u bioskopu, kao i onih koji, iako pozivnica važi za dvoje povedu i treću osobu. Razmišljale smo da jednu reviju, u čast prvog reda, uradimo na aerodromskoj pisti kako bi svi konačno sjeli na VIP mjesta.

Standard: Koga od dizajnera još nijeste ugostile a namjeravate?

Mujović:Skoro svi koji su ostavili traga u regionalnoj modi ali i šire, bili su kod nas. Međutim, želju imamo i ona se zove Dragana Ognjenović.
Takođe, lijepo bi bilo vidjeti i svjetski čuvenu srpsku dizajnerku Roksandu Ilinčić.

Standard: Da li strepite od nepredviđenih okolnosti i šta kada se svjetla ugase?

Mujović: Jasna i ja smo perfekcionisti i dok traju revije nikad ne sjedimo. Kontrolišemo situacije stojeći kod vrata i ne dozvoljavajući onima koji kasne da ulaze na scenu dok revija traje, kako nam ne bi “kvarili” kadar.
Nakon revije se izvinjavamo onima prema kojima smo u naletu panike bile, da tako kažem, manje ljubazne (smijeh).

 
 

Reviju će otvoriti crnogorska dizajnerka Nataša Pejović, a nakon nje publika će vidjeti i nove kolekcije Adidas by SportVision, Threelosophy, Nike by SportVision, Tijane Todorović i Borisa Ćalića.

Druge večeri, 18. oktobra, na istom mjestu, predstaviće se Dejana Lukić, Premium Stars, Lazar Ilić, kao i diplomirani studenti fakulteta za dizajn Univerziteta Donja Gorica.

Jubilarni 20. “Renault Initiale Fashion Connection” zatvoriće srbijanski dizajner Darko Kostić sa kolekcijom kojom obilježava 15 godina umjetničkog stvaralaštva. Kostić će se, 22. oktobra, zbog velike zainteresovanosti, u hotelu Hilton, publici pokloniti u dva termina (21h i 22h), što će biti prvi put da jedna revija u Crnoj Gori, u roku dva sata, ima dva prikazivanja.

 
 

 

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Detalji pisma Krivokapića Porfiriju

Saopštenje prenosimo integralno:  "Te izmjene se odnose na potrebu usaglašavanja pojedinih odredbi ugovora sa...

Zirojević: Davljenik se za slamku hvata

Kako je naveo, imajući u vidu hvalospjeve Demokrata nad samima sobom i njihovo veličanje rada Skupštine u...

Bogdanović: Taj koga si savjetovala završio u Spužu, a...

Nervozni preletači nastavljaju da zasipaju javnost glupavim floskulama DPS-a. Posljednja u nizu, koju bezidejno ponavlja lažna NVO...

Đukanović sa Timonijeom: Za Crnu Goru integracija ostaje ključna

Đukanović je čestitao na preuzetom predsjedavanju i “odlično izabranom motou ocjenjujući da su upravo te tri riječi...

Konjević: Inicijativa za skraćenje mandata Skupštini dokaz da je...

"Juče traži smjenu Abazovića, danas predlaže skraćenje mandata Skupštine. Podnesite ostavku ne brukajte se po stare dane....

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare