(VIDEO) SKANDAL NA EUROSONGU: Makedonska predstavnica bacila zastavu svoje zemlje, slijedi diskvalifikacija?

Kako se moglo vidjeti u prenosu događaja na YouTubeu, Koevska je prilikom poziranja pred fotografima isprva držala malu makedonsku zastavu u rukama, a potom, kako bi je se riješila i nastavila nešto slobodnije pozirati, prilično teatralnim potezom bacila zastavu na pod.

U nedjelju je u dvorcu Venaria Reale u Torinu održano gala otvaranje Eurosonga, na kojemu su predstavnici svih četrdeset zemalja prodefilovali pred fotografima i dali izjave medijima. Na događaju je zabilježen i nesvakidašnji incident, a glavna protagonistkinja je predstavnica Sjeverne Makedonije Andrea Koevska.

Kako se moglo vidjeti u prenosu događaja na YouTubeu, Koevska je prilikom poziranja pred fotografima isprva držala malu makedonsku zastavu u rukama, a potom, kako bi je se riješila i nastavila nešto slobodnije pozirati, prilično teatralnim potezom bacila zastavu na pod.

U makedonskoj javnosti uslijedile su žestoke reakcije. Citira se članak zakona o korištenju zastave prema kojemu nije dozvoljeno bacati, oštećivati ili na drugi način izlagati porugu zastave zemlje. Komentatori na društvenim mrežama pišu kako je Andrea ovime zapečatila svoju karijeru pa nije dugo trebalo čekati na reakciju javnog servisa MRT-a.

‘MRT najoštrije osuđuje postupak Andree Koevske. Razmatra se i mogućnost povlačenja s eurovizijskog takmičenja, iako će se paziti da se MRT-u ne nanese veća šteta. Protiv odgovornih u makedonskoj delegaciji biće preduzete sve zakonske mogućnosti za najstrože sankcionisanje ovog skandala’, saopštili su iz javnog servisa.

Kratku izjavu dala je i Koevska te se izvinila javnosti.

‘Ne vjerujem da se ovo događa jer sam posljednjih dana posvuda ponosno pokazivala makedonsku zastavu. Delegacija je bila daleko od mene, nije imao ko uzeti zastavu pa sam je u trenutku odlučila baciti. To nije bilo iz mržnje. Ponosna sam što dolazim odavde i besmisleno mi je ovo što se događa’, rekla je pjevačica.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Još 10 slučajeva korone, bez preminulih

U istom periodu nije zabilježen nijedan smrtni ishod od posljedica kovida-19. Oporavilo se još...

Sjutra novi protest pokreta Ima nas: Građani da iskažu...

Oni su poručili da treba povući, kako su naveli, sramne izmjene Zakona o predsjedniku koje predstavljaju svojevrsni...

Petigru: ”Ruski svijet” ima odjeka na Balkan kroz stvaranje...

“Važno je napomenuti da je invazija Ruske Federacije, i počinjenje zločina agresije na Ukrajinu, motivisano ideološkom koncepcijom...

Glavni grad: Traka na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u...

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kome se vidi da su neke barijere koje su postavljene...

CHO: Izbori u Šavniku ogledalo nesposobnosti i nemoći ”vlade”

"Cjelokupna crnogorska, ali i međunarodna javnost, svjedoči jednoj kontinuiranoj sramoti i blamaži koja pokazuje ugroženost prava i...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare