Izvor:index.hr

Zašto je opasno zagrijavati hranu u plastičnim posudama?

Podgrijavanjem hrane u mikrotalasnoj pećnici, u plastičnoj posudi, rizikujete svoje zdravlje, upozorio je profesor sa Univerziteta u Melburnu dr Mark Grin.

On je objasnio da su plastične posude sastavljene od plastifikatora koji im daju savitljiv i mekan oblik.

Uobičajeni plastifikatori koje koriste proizvođači su bisfenol A, takođe poznat kao BPA, i ftalati. Oni se često koriste i u drugim svakodnevnim artiklima kao što su toaletne potrepštine i konzervirana hrana.

Ali poznato je da plastifikatori utiču na reproduktivni sistem i povezuju se sa drugim zdravstvenim problemima poput dijabetesa, astme i gojaznosti.

“Plastifikatori bi mogli da smanje broj spermatozoda kod muškaraca i broj jajnih ćelija kod žena. Stope pobačaja takođe se povećavaju prekomjernom izloženošću plastifikatorima“, navodi dr Grin za „Daily Mail Australia“, prenosi Index.hr.

Ono što je problem kod zagrijavanja hrane u plastičnoj posudi je kretanje plastifikatora. Što je viša temperatura, to se više plastifikatora kreće. A što je veći sadržaj masnoće u hrani, poput slanine ili lososa, veće su šanse za otapanje.

Ta potencijalna opasnost podstakla je neke zemlje da preduzmu mjere, pa su plastifikatori zabranjeni u nekim proizvodima u Francuskoj, dok ih je Evropska unija uklonila iz dječjih bočica. Brazil, Malezija i Kina preduzele su iste mjere predostrožnosti.

„Mrlja na posudama su znak da se plastika otopila. Plastična jedinjenja predstavljaju ozbiljnu opasnost, a pronađeni su u brojnim proizvodima koji bi iznenadili potrošače.

Mogu se naći u limenkama, računima, plastičnim bocama, proizvodima za ličnu njegu, šamponima ili regeneratorima“, nabraja dr Grin.

Oko 95 odsto ljudi ima mjerljivi nivo BPA u urinu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Advokat porodice Zvicer negirao navode da je vođa kavačkog...

"Demantujem kao advokat porodice da je Radivoje Zvicer ubijen i ranjen. Porodica je videla natpise u medijima...

Opština Bar: Starobarski bedemi i objekti u Starom Baru po...

Zahvaljujući projektnim aktivnostima osvjetljen je sjeverni i jugozapadni bedem u dužini od 266m, Centar za posjetioce (Carinarnica),...

U Iranu uhapšeno devetoro stranaca u vezi sa demonstracijama...

U saopštenju koje je prenjela državna novinska agencija Irna, ministarstvo tvrdi da su među uhapšenima državljani Njemačke,...

Panamski istražitelji provjeravaju da li je u antentatu ubijen...

Prema nezvaničnim informacijama Standarda u toku je vještačenje i utvrđivanje indentiteta, a crnogorska Uprava policije čeka zvanične...

Čile: Urušila se tribina puna navijača (VIDEO)

Prema navodima medija više od deset osoba je povrijeđeno, srećom niko nije u životnoj opasnosti, a akcija...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare