ZEMLJA VIKINGA: Upoznajte Farska ostrva, destinaciju kao iz bajke (FOTO)

Ako imate želju da jednog dana posjetite Farska ostrva budite sigurni da će to biti put u vrijeme kada je život bio jednostavan, a jedinstven.

Obično teritorije postaju poznatije tek nakon sticanja nezavisnosti. A neke zadivljujuće teritorije i ostrva, koja su i dalje dio određene veće zemlje, često postaju zaboravljeni. Jedan takav primjer su i Farska ostrva. Tokom vikinškog doba, ove teritorije su naseljavali Vikinzi, kao i Grenland i Island.

Međutim, za razliku od Islanda, Farska ostrva nikada nisu postala potpuno nezavisna. Umjesto toga, ostrva su i dalje, poput Grenlanda, konstitutivna teritorija Kraljevine Danske. U svakom slučaju, ovo je zadivljujuće mjesto za posjetu, piše Travel Magazin. Jedinstvena i zanimljiva destinacija koja čeka da bude otkrivena.

Istorija

Za razliku od Islanda, Vikinzi nisu bili prvi ljudi koji su kročili na ova ostrva. Umjesto toga, bilježe se dva značajna, uzastopna perioda prije dolaska slavnih Nordijaca i njihovih brodova. Prva naselja su postojala još između 300. i 600. godine (prvi period), a drugi period je uslijedio između 600. i 800. godine. Preci sadašnjih stanovnika su Vikinzi – preciznije Nordijci koji su počeli naseljavati ova nepristupačna ostrva oko 800. godine. Govorili su starozapadnonordijski koji je rastao i razvijao se do raznolikosti jezika koji se danas govori na ostrvima – farskog jezika.

Zanimljivo je da su postojale tri grupe Vikinga. Nordijci, uglavnom iz Norveške, koji su naseljavali Farska ostrva, Island, Grenland. Danci, uglavnom iz Danske, koji su se kretali ka britanskim ostrvima, a tu su i Vikinzi iz Švedske, koji su se kretali ka Istočnoj Evropi.

Između 1035-1814. godine Farska ostrva su bila dio Kraljevine Norveške (koja je bila u uniji sa Danskom poslije 1450. godine). Međutim, 1814. godine Norveška je postala dio Švedske, dok je Danska dobila Farska ostrva.

Putovanje na Farska ostrva

Uprkos svojoj izolovanosti u sjevernom Atlantiku, Farska ostrva su odlično povezana redovnim letovima iz Kopenhagena (Danska), Pariza (Francuska), Rejkjavika (Island), Edinburga (Škotska) i Bergena (Norveška). Iz posljednja tri grada let do ostrva traje svega oko sat vremena.

Druga opcija za putnike koji imaju više vremena i želju za avanturom je trajekt. Imajte samo na umu da brodovi polaze iz Danske i sa Islanda.

Farska Ostrva su daleko od utabanih staza i ništa nalik uobičajenoj turističkoj destinaciji. Ovdje posjetioce očekuju primjeri dramatičnih pejzaža i divlji sjeverni Atlantski okean, a sve daleko od turističkih gužvi. Okruženje je mirno i opuštajuće. Najveći grad, ujedno i prijestonica, je Torshavn. Gradić je mali ali šarmantan, a može se pohvaliti i zanimljivim noćnim životom. Ostrva su nevjerovatno zelena, planinska i sva su povezana putevima i trajektima.

Aktivnosti na ostrvima se uglavnom svode na planinarenje i istraživanje divljih, ali predivnih predjela na otvorenom. Postoji veliki izbor tura koje možete izabrati, ali lako je i da napravite sopstveni itenerer i sami obiđete ova dramatična, zaboravljena ostrva.

Torshavn

Torshavn je glavno mhesto i prijestonica ovog sjevernog arhipelaga. Kućice su šarene, a grad je nazvan po nordijskom bogu Toru (“luka Tora”, u prevodu) koji se uglavnom predstavlja sa čekićem u ruci. U gradu se nalazi skoro trećina stanovništva ostrva. Torshavn je smješten u južnom dijelu ostrva Strejmoj – najvećem i najnaseljenijem od ukupno 18 koja čine Farska ostrva.

Dok ste ovdje, proučite važnost ovaca za ostrva i kupite neki komad odlične dizajnerske vunene odjeće napravljene upravo ovdje u Torshavnu. Mnoge kuće u gradu i po ostrvima su ljupke i simpatično natkrivene travnatim krovovima. Moći ćete da nađete i veliki izbor kafića u evropskom stilu ali i tradicionalne opcije.

Stari grad prijestonice je dobro očuvan, ali je većina drugih starih građevina, izgrađenih od drveta, podlegla stalnoj opasnosti koja je prijetila od požara. Najstarije kuće datiraju iz 16. i 17. vijeka.

Drugačiji svijet od onog na koji ste navikli čini da će putovanje na Farska Ostrva biti put koji vjerovatno nećete lako zaboraviti.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra povremeno kiša, do 22 stepena

U večernjim satima padavine će u većem dijelu države oslabiti, a u planinama na sjeveru moguća je...

Brkovići i Popović pušteni na slobodu nakon što je...

Oni se terete za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i pranje novca.  HTP „Boku“ je...

Gutereš ugostio Abazovića i Radulovića: Podrška svim aktivnostima UN...

Crna Gora kao ekološka država predstavlja odličan koncept. Radimo na daljem snaženju ekološke svijesti kako bi doprinijeli...

Muratović: Bošnjak pokušala da politički profitira na jednom tragičnom...

S obzirom na modele funkcionisanja Demokratskog fronta, kako je ocijenio, to ne bi bilo čudno, da Bošnjak,...

Medvedev: Dopala mi se Novakova izjava, vakcinacija privatna stvar

Đoković je rekao da ne zna da li će igrati na Australijan openu u januaru zbog striktnih...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare