Žene i pušenje kroz istoriju

Iako je još Katarina Mediči u 16. vijeku koristila duvan kao lijek za migrenu, prva žena sa cigaretom pojavila se u javnosti tek 1840. godine. Bila je to baronica Dudevant, ljubavnica Frederiha Šopena. Nailazila je na neodobravanje, ali se nije libila da pomjera barijere u svojoj epohi. Danas je normalno da žene puše a kako je to bilo kroz istoriju pročitajte u nastavku.

Dolaskom 20. vijeka pušenje među ljepšim polom je još uvijek bilo rijetko i gledalo se sa negodovanjem od strane tadašnjeg društva, a najviše muškog svijeta. Ali već ‘20-ih godina 20. vijeka socijalna stigma pada, stvari se mijenjaju i dostižu nivoe gdje se sada pušenje kod žena gleda kao društveno prihvatljivo, čak i poželjno. Cigara postaje simbol emancipacije, “baklja slobode” i sve više žena je počelo da je koristi kao oružje u borbi protiv tradicionalne ideje o njihovom ponašanju.

Na čuvenom balu Metropoliten muzeja gdje se najpoznatiji umjetnici, modeli i druge uticajne ličnosti smenjuju na crvenom tepihu jedna slika je obišla svijet. Slika koja je obiljležila ovaj događaj nije sa crvenog tepiha, niti iz impozantne dvorane, već iz toaleta. Na njoj poznate manekenke Bela Hadid i Lara Stoun, zajedno sa glumicom Dakotom Džonson sjede na pločicama toaleta i dijele cigaretu, prije nego što se vrate na after party. Komentari koji su uslijdili bili su dijametralno različiti, od podrške do skandalizovanja takvim buntovničkim ponašanjem. Uglavnom, niko nije bio ravnodušan. Ni tada, niti bilo kada kroz istoriju kada je žena sa cigaretom u pitanju.

ZLATNO DOBA HOLIVUDA I DIVE SA CIGERETOM

Tokom zlatnog doba Holivuda, poznata holivudska lica su bili pušači i među njima veliki broj glumica, kako u svojim filmovima, tako i u privatnom životu. Najpoznatije po tome su bile   diva koja se rijetko pojavljivala bez cigarete koju je pušila sa muštiklom.

Brižit Bardo, Odri Hepburn, Loren Bakol, Merlin Monro kao i mnoge druge. Zbog toga je pušenje dugo bilo povezivano sa glamuroznim životnim stilovima ne samo glumačkog svijeta, već i modne industrije. Najupečatljivija među manekenkama bila je Kejt Mos, koja je insistirala na cigareti u skoro svim svojim editorijalima, intervjuima i flimovima, bilo da je predstavljala modu ili privatno.

 

“Marlboro” je bio prvi brend cigareta namijenjen isključivo ženama, sa svojim filterom obojenim u crveno kako bi se sakrili otisci karmina. Ubrzo nakon toga su uslijedili mnogobrojni duvanski proizvodi iskjučivo namijenjeni ženama.

DANAS SU U MODI ELEKTRONSKE CIGARETE

Žene su u 21. veku još jednom pregrupisale svoje prioritete. Sada su to zdrava hrana, njegovano tijelo i vježbanje, pušenje ne. Zbog štetnosti cigareta, neprijatnih mirisa i žutih prstiju. Ali danas postoje i alternative za one “buntovnice” koje nijesu spremne da se odreknu ove vrste uživanja. Između ostalih IQOS, novitet koji se velikom brzinom širi svijetom, a miri stare navike i moderne trendove. Tradicionalnu notu daje duvanska patrona koja podsjeća na cigaretu, a elektronski uređaj koji grije taj duvan čini cio taj bezdimni ritual modernim, osavremenjenim.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sarajevski ministar: Jedino ostaje da pošaljemo vojsku u tržne...

„Ako nema sinergije i discipline građana, nema uspeha. To neće moći pokriti niti jedan zdravstveni sistem (…)...

Vuković: Vlada sekularne, multietničke Crne Gore (FOTO)

“Vlada – sekularne, multietničke, građanske, evropske, koronom teško pogođene – Crne Gore”, napisao je Vuković na Twitteru.

Šehović Spajiću: Manite se “najvećeg” teologa koji veliča etničko...

“Volio bih kad bi zabrinutost pojedinaca zbog našeg odlaska na sahranu jednom od najvećih teologa bila zbog...

Ovo je Sarajka kojoj je posvećena pjesma “Ostani đubre...

Ono što je vjerovatno svima vama koji patite uz pomenute pjesme malo poznato su istinite teške ljubavne...

Vučić na konferenciji za medije pokazao fotografije tijela ubijenih...

Vučić i Vulin su prije prikazanja fotografija upozorili da je riječ o uznemirujućem sadržaju, ističući da su...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare