Bjelica: UCG radi transparentno i zakonito

Na Univerzitetu Crne Gore nema korupcije, niti je bilo, kazao je predsjednik Upravnog odbora UCG Duško Bjelica. On je istakao da Upravni odbor Univerziteta Crne Gore, kao i svi organi na UCG radi transparentno, zakonito, efikasno i za dobrobit studenata države Crne Gore.

Posljednjih mjesec dana intenzivno se pominje rad Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore kao najvišeg organa u hijerahiji odlučivanja na UCG i Bjelica lično kao njegov predsjedavajući.

“Pominjemo se najčešće od strane pojedinih ostrašćenih i neostvarenih političara. I naravno od onih koji su najminornije osobe kad je u pitanju nauka. I od nekih NVO koje su zakamuflirane političke organizacije. Pominjemo se u medijima pa i na sjednicama skupštinskih zasijedanja, gdje se uvijek daju paušalne i ničim utemeljene izjave o lošem i netransparentnom radu na UCG. A to nije tačno. Pominju nas oni koji imaju u svojim naučnim i profesorskim karijerama nula naučnih radova i još manje citata u indeksiranim naučnim bazama. Oni koji nikada nijesu ozbiljno održali čas ili već deceniju ne znaju šta je čas”, kazao je Bjelica.

Prema njegovim riječima, manipulacijama, neistinama, podmetanjima i politikanstvom žele da skrenu pažnju na Univerzitet Crne Gore sa najvećih uspjeha koje ostvaruje kao centralna viskoobrazovna i naučna ustanova.

“Oni žele da UCG na sve moguće načine izmjeste na teren estradizacije i politizacije sitnih stranaka i još manjih političara. Pojedinke i pojedinci se kroz isprazne priče i dijaloge samih sa sobom bave visokim obrazovanjem iako su od njega suštinski udaljeni miljama. Ponajviše oni koji su neostvareni na UCG i koji su od njega udaljeni svjetlosnim godinama. Pričaju ono u što ni sami ne vjeruju. Predstavljaju se lažno kao profesori Univerziteta. Veličaju sebe jer imaju mikrofon i kameru pa im to može biti, zloupotrebljavajući ih. Među kritičarima su i oni koji su tamarali po susjednim državama da pod ’’stare dane’’ dođu do bilo kakve fakultetske diplome. Ima i onih kojima je indeks još uvijek, skoro deceniju, na UCG. Zanijeli se predstojećim izborima i nošeni ličnim osjećanjima bez ijednog jedinog argumenta”, navodi Bjelica.

Najglasniji su, kaže, oni koje je vrijeme pregazilo i koji ne postoje u naučnom i nastavnom pogledu.

“Pokušavaju pričom o korupciji na UCG, da skrenu pažnju sa svojih promašenih političkih ideja. A u nauci ih nikada nijesu ni imali ili su im bile kao i političke”, ističe Bjelica.

Jasno poručuje-Univerzitet Crne Gore ne ćuti.

“Naprotiv, svakodnevno imamo po nekoliko akademskih objava, ali ta sadržina naše kritičare ne interesuje”, kazao je Bjelica.

Tvrdi i da na Univerzitetu Crne Gore korupcije nema.

“Ja nijesam u saznanju ni da je bilo. Neki poslanici kažu ima korupcije, ali nemaju dokaza. Toliko o ozbiljnosti njihovih tvrdnji”, kazao je Bjelica.

Ponavlja, Upravni odbor Univerziteta Crne Gore, kao i svi organi na Univerzitetu radi transparentno, zakonito, efikasno i za dobrobit studenata i države Crne Gore.

“O UCG posvećeno i timski brinu trenutno najbolji naučnici u Crnoj Gori okupljeni kroz organe UCG u Naučnom odboru, Odboru za doktorske studije, Centru za kvalitet i monitoring studija, Uređivačkom odboru, Etičkom komitetu, Strukovnim vijećima, Senatu i Upravnom odboru vodeći računa o zakonitosti rada i prije i iznad svega o armiji naših studenata na koje smo ponosni. Sačuvali smo UCG od pokušaja i nasrtaja politizacije i podjela kojima je, vjerujem za trenutak na žalost, podlegao jedan manji broj naših članova akademske zajednice”, ističe Bjelica.

Univerzitet Crne Gore je, ističe on, posljednjih godina postigao najbolje rezultate u svojoj istoriji u svakom pogledu i na svim poljima svoga djelovanja, o čemu svjedoče brojna međunarodna rangiranja na prestižnim svjetskim listama zahvaljujući studioznom radu rektorskog kolegijuma uz vanredne napore akademske zajednice na univerzitetskim jedinicama.

“I na kraju moj odgovor neodgovornim kritičarima, stara izreka kaže: ’’Kakvi ljudi, takva i priča’’, poručio je Bjelica.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Još 289 slučajeva koronavirusa, troje preminulih, najviše u Podgorici

U laboratorijama Instituta i drugim laboratorijama u državi koje sprovode PCR dijagnostiku na novi korona vurus, ukupno...

Karleuša i Ana u istoj haljini: Kojoj bolje stoji

Doduše, Jelena ju je obukla 2018., a Ana ove godine. U komentarima na sliku i pitanje “JK...

Đukanović nema nema nikakve veze sa Beogradom na vodi:...

"Napasti budućeg predsjednika Vlade CG dok to nije postao, a prije toga mu ne čestitati na pobjedi...

Bečiću čestitao predsjednik Državnog zbora Slovenije

Čestitku je između ostalih uputio i predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije Igor Zorčič, koji je uz želju za...

Jonica čestitala Bečiću

"U ime Socijalista Crne Gore i u svoje lično ime čestitam Vam izbor za predsjednika Skupštine Crne...

NAJČITANIJE

POGLED IZ BEOGRADA: “Poslije Mila gori od MILA”

Teško da bilo ko od "prosječnih" konzumenata svakakvih medijskih sadržaja i onih koji...

Blagota Mitrić o Bečićevom gafu: IZGLEDA DA JE, IPAK,...

Dragi gospodin bog, a da ko drugi, pa kad ovaj naslov pročitate iz...

DF IZGUBIO DOBIJENE IZBORE: Sada Crnom Gorom vlada 14...

Činjenica je da je Demokratski front od izbora koji su održani 30. avgusta, do juče, bio pod...

Đukanović: Nadam se da će u vremenu pred nama...

"Čestitam Dan rudara Crne Gore i Dan Rudnika uglja Pljevlja i izražavam duboko poštovanje za časnu rudarsku...

Osumnjičeni za prodaju droge: Evo ko su uhapšeni u...

Iz Uprave policije je saopšteno da su Službenici Centra bezbjednosti Podgorica u saradnji sa Posebnom jedinicom policije...

Komentari

avatar