Brajović: Crna Gora u grupi država sa najviše oboljelih

Četrnaest mjeseci nakon proglašenja da obolijevanje od SARS kov 2 virusa predstavlja prijetnju po javno zdravlje na globalnom nivou, svijet je i dalje u akutnoj fazi pandemije, upozorila je šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović za Dan.

Brajović ističe i da je od avgusta prošle godine Crna Gora u produženom trajanju u društvu zemalja sa najvećom kumulativnom 14-dnevnom incidencom.

“Prema poslednjim podacima, Crna Gora je zajedno sa Estonijom, Češkom, Srbijom, Mađarskom i San Marinom u grupi koja je registrovala najveću četrnaestodnevnu stopu obolijevanja. Ono što situaciju dodatno čini složenom jeste cirkulacija novog soja virusa, kao i sve prisutniji zamor pandemijom i restriktivnim mjerama u opštoj populaciji, nepoštovanje mjera i izazovi u kontroli sprovođenja javno-zdravstvenih mjera”, poručila je Brajovićeva.

Dodaje da su u regionu Evrope evidentirana 42 miliona slučajeva obolijevanja i više od 120 miliona na globalnom nivou.

“0d 10 zemalja u svijetu sa najvećim brojem oboljelih u protekla 24 sata, njih sedam su iz Evrope. Podatak da nedjeljno više od 20.000 osoba u regionu Evrope izgubi život od Kovida 19 je zastrašujući. Danas, nakon 14 mjeseci znamo više o virusu, njegovim karakteristikama, transmisiji. Ipak, broj osoba koje su smrtno stradale u regionu Evrope je nadmašio smrtnost u istom periodu prošle godine, što upućuje na široku rasprostranjenost virusa. Tragične su i brojke o stradalim građanima Crne Gore”, kaže Brajovićeva.

Ističe da su, prema raspoloživim podacima SZO, 46 od 53 zemlje Evrope započele administriranje vakcina, a do sada je vakcinisano preko 110 miliona stanovnika sa jednom dozom.

“Obuhvat vakcinacijom u zemljama Evrope kreće se od jedan do 57 odsto, pa je još preuranjeno očekivati vidljivi efekat vakcinacije naukupnu smrtnost i hospitalizacije. U populaciji zdravstvenih radnika, stopa vakcinacije na nivou regiona iznosi oko 51 odsto pri čemu pogled na pojedinačne zemlje ukazuje da je situacija prilično heterogena i varira od zemlje do zemlje. U Crnoj Gori smo svjedoci da se nakon inicijalnih izazova opredijeljenih brojnim i raznovrsnim faktorima iz dana u dan vakciniše sve veći broj građana. Posebno je važno što su svi koraci rezultat pažljivih priprema i planiranja. Shodno preporukama SZO, Crna Gora je definisala svoje prioritete i vakcinaciju započela upravo u populaciji starih i zdravstvenih radnika. Važno je i što se ulažu napori u stvaranje uslova, kroz uspostavljanje digitalnih platformi za praćenje procesa vakcinacije, da se odluke o raspodjeli vakcina i sama dinamika procesa odvija na transparentniji način”, poručuje Brajovićeva.

Brajović ističe da je, prema podacima SZO, gotovo 2,7 miliona osoba izgubilo život u borbi protiv nevidljivog neprijatelja.

“Podaci upućuju da se fatalni ishodi dešavaju najčešće u populaciji osoba starijih od 60 godina ili kod onih koje pate od određenih hroničnih oboljenja poput oboljenja pluća, srčanih bolesti, di jabetesa ili drugih oboljenja koja urušavaju imuni sistem. Nerijetko smo svjedoci da kovid odnosi i živote mladih. Statistički podaci ukazuju da se starosna granica obolijevanjapomjerilaulijevo i da najčešće i najviše oboli jevaju osobe životne dobi 30 do 49 godina”, kaže Brajovićeva.

Ističe i da je od početka pandemije zdravstveni sistem pod velikim pritiskom a da su najpogođeniji onkološki pacijenti.

“Oni su više ranjivi, budući da je njihov imuni sistem oslabljen, program onkološkog liječenja je ili odložen ili suspendovan. U okolnostima pandemije, posebnu pažnju treba posvetiti kontroli hipertenzije, dijabetesa i povezanih komplikacija, ali i kontroli vakcinopreventabilnih bolesti kako bi se izbjegao sumorni scenarij susreta epidemije neke druge zarazne bolesti i kovida. Krizna situacija je uvijek prilika da se podsjetimo da je ulaganje u zdravstvene radnike, njihovo znanje i kompetencije, kao i zdravstvenu infrastrukturu investicija, koja čuva zdravlje i predstavlja put oporavka čitavog društva”, kaže Brajovićeva.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Zeković: Osuđujem napad na novinara Doknića, društvo dovedeno do...

Kako je kazao, aktuelna Vlada Crne Gore, kroz produbljivanje podjela i snaženje nacionalizma, je postala prijetnja po...

Burna sjednica Vlade: Krivokapićev prijedlog podržalo sedam ministara, protiv...

Protiv ove inicijative  bili potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, ministar vanjskih poslova Đorđije...

Ivanka Tramp pozvana da svjedoči u istrazi napada na...

Od Ivanke Tramp je zatraženo da prisustvuje pretresu, koji bi bio održan početkom februara, i pruži informacije...

Podjela vladajućih u Crnoj Gori na premijerove i vicepremijerove

O razrješenju potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića na predlog premijera Krivokapića raspravljaće se 3. februara. Dan kasnije 4....

Bajden: Svaki upad ruskih snaga u Ukrajinu biće smatran...

Bajden je žestoko kritikovan zbog jučerašnje izjave da bi „mali upad“ Rusije u Ukrajinu doveo do ne...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare