Izvor:Dan

Brajović: Potvrđeno prisustvo delta soja važno upozorenje za nacionalne vlasti

Šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović kazala je da je bilo samo pitanje trenutka kada će delta soj biti laboratorijski potvrđen i u Crnoj Gori, u postojećim okolnostima kada raspoloživi podaci upućuju da se ovaj soj virusa brzo kreće i da je postao dominantan gotovo na nivou čitavog regiona Evrope i vrlo je intenzivne socijalne interakcije.

Ona je upozorila da svako odsustvo nacionalnog jedinstva u borbi protiv SARS KoV 2 virusa nosi živote i urušava zdravlje građana, kao osnovni kapital održivog razvoja i oporavka društva.

“Laboratorijski potvrđeno prisustvo delta soja važno je upozorenje za nacionalne vlasti o potrebi rekalibriranja javno-zdravstvenih mjera, kako bi se prekinuo lanac prenošenja infekcije i usporila transmisija. I sada, kao i od prvih dana pandemije, odgovorno ponašanje građana predstavlja važnu determinantu koja oblikuje trajektoriju obolijevanja i umiranja od kovida-19. Ne treba zaboraviti, ‘peglanje’ epidemijske krive nije stvar evolucije virusa i pandemije, već rezultat zajedničkog napora građana i vlasti”, istakla je Brajovićeva.

Poručuje da osim poštovanja osnovnih mjera, uključujući nošenje maske, izbjegavanje gužvi i boravaku zatvorenom, neadekvatno ventiliranom prostoru i održavanje higijene ruku, veoma je važno intenzivirati aktivnosti na planu vakcinacije protiv kovida-19, posebno u prioritetnim populacionim grupama u populaciji starih lica, zdravstvenih radnika, osoba sa hroničnim oboljenjima.

“Virus ne bira. Više puta smo se do sada u to uvjerili. Obolijevaju mlade osobe i umiru naši sugrađani prije kraja očekivanog trajanja života. To su nenadoknadivi gubici i za porodicu i društvo u cjelini. Sve su ovo razlozi zašto mlade osobe koje su socijalno vrlo aktivne moraju da pokažu punu odgovornost prema sebi i društvu i da se vakcinišu naglašava”, Brajovićeva.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bajden: Svaki upad ruskih snaga u Ukrajinu biće smatran...

Bajden je žestoko kritikovan zbog jučerašnje izjave da bi „mali upad“ Rusije u Ukrajinu doveo do ne...

URA: Krivokapiću sada ne smetaju glasovi opozicije, dostojan premijerskog...

Oni su nastavili polemiku sa kabinetom premijera. "Nakon što je optužio za izdaju sve...

Vuković: Ne može se skratiti mandat Skupštini ukoliko sjednici...

"Ne može se skratiti mandat Skupštini ukoliko sjednici ne prisustvuje barem 41 poslanik. Jasno je da ne...

Brnabić: Vlada Srbije ukinula sve dozvole i uredbe za...

„Poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tinto, odnosno Rio Sava, sve dozvole, odluke, rješenje i...

CGO osudio napad na novinara RTCG

“Pozivamo sve društvene aktere da doprinesu smirivanju tenzija i omoguće medijima da se nesmetano bave svojim poslom”,...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare