Crna Gora iskazala uzorno saosjećanje za sve koji su bili prinuđeni da napuste domove

Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice UNHCR u Crnoj Gori obilježila je sinoć veliki jubilej – 30 godina rada u Crnoj Gori. Tim povodom upriličen je prijem uz pristustvo velikog broja zvanica iz društveno-političkog života Crne Gore, diplomatskog kora i medija.

Značajan jubilej, kako se navodi, obilježen je podsjećanjem na dugogodišnju i plodnu saradnju sa institucijama države Crne Gore i brojnim lokalnim, nacionalnim i međunarodnim partnerima, te mnogobrojne zajedničke doprinose i uspjehe u ostvarivanju zaštite i trajnih rješenja za tražioce azila, izbjeglice i lica bez državljanstva.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović istakao je kako mu je izuzetno zadovoljstvo da se obrati pristutnim zvanicama povodom 30 godina rada Programa Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbjeglice u Crnoj Gori i poručio je da su to tri decenije partnerstva, nesebične posvećenosti, humanosti i stalne borbe u pružanju podrške i utočišta za najugroženije i najranjivije – za ljude lišene topline doma, sigurnosti i svoje države, prognane ili primorane da napuste ognjišta pod naletom rata, netrpeljivosti i mržnje, gladi ili siromaštva.

Takođe je naglasio da je izuzetno ponosan na saradnju sa UNHCR-om i na ostvarene rezultate.

„Želimo da vjerujemo da su slike 90-ih ostale iza nas i da smo dovoljno mudri da ne zaboravljajući prošlost gradimo bolju i sigurniju budućnost na Balkanu. Uvjerili ste se da u Crnoj Gori i crnogorskim građanima imate pouzdanog i odgovornog partnera i prijatelja. Čestitam Vam ovaj vrijedan jubilej, tokom kojeg ste učinili mnogo za sve one kojima je Crna Gora postala novi dom, a time i za našu zemlju“, zaključio je Đukanović.

Foto: UNCHR

Značaj ovog jubileja, i saradnje Crne Gore sa međunarodnim partnerima, posebno je naglasio šef UNHCR-a u Crnoj Gori, Žan-Iv Bušardi.

U svom obraćanju kazao je da je Crna Gora tokom proteklih 30 godina, iskazala izuzetno i uzorno saosjećanje za sve one koje su bili prinuđeni otići iz svojih domova, sa posebnim akcentom na izbjeglice iz Ukrajine 2022. godine, izbjeglice iz bivše Jugoslavije 90-ih godina, ali i za sve one koji dođu u Crnu Goru tražeći azil ili su u riziku od apatridije.

“U tim nastojanjima Crna Gora nije bila i nije sama. U proteklih 30 godina, UNHCR je bio nepokolebljiv u svojoj podršci Crnoj Gori i njenom narodu i, uz velikodušnost donatorske zajednice, obezbijedio pomoć u vrijednosti od više od 70 miliona USD”, kazao je Bušardi i podsjetio prisutne da svi rezultati koje je Crna Gora postigla kroz saradnju sa UHNCR-om nisu samo “diplomatski žargon”, već stvarno svjedočanstvo da uz pravu podršku međunarodne zajednice, i male zemlje poput Crne Gore mogu dati ogrman doprinos u rješavanju globalnih izazova i spašavanju života ljudi.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Doktori upozoravaju: „Potpuno smo nespremni za gljivičnu pandemiju“

Dozvolite da vam predstavimo nešto istinski užasavajuće - gljivu koja žrtve pretvara u zombije.

Danska prvak svijeta, treća titula u nizu!

Danci su od početka utakmice vodili i nisu dopustili Francuzima niti u jednom trenutku da dodju u...

Metodije: Ne možemo govoriti o Hercegovini, a da ne...

„Bratski odnos Crne Gore i Hercegovine sveta je ikona sabornosti i jednoobraznosti na kojoj smo mi danas...

LP: Poslanica Savković-Vukčević još jedna žrtva progona neistomišljenika dolazeće...

Skandalozna dodjela nagrade za novinarstvo ruskom propagandnom mediju Sputnjiku i Dariji Duginoj glasnogovornicima zvanične politike kremlja, koji...

Sjutra pretežno sunčano, krajem dana povećanje oblačnosti

Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera, tokom jutra na krajnjem jugoistoku umjeren do pojačan sjeveroistočni. Jutarnja temperatura...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare