Crna Gora primljena u Mrežu evropskih tijela za integritet i zviždače

Crna Gora je od danas punopravni član Mreže evropskih tijela za integritet i zviždače (NEIWA), u kojoj je do sada imala status posmatrača.

Osmo plenarno zasjedanje ove organizacije, koje se održava u Rimu, otvorio je predsjednik Italijanske nacionalne antikorupcijske agencije Đuzepe Busija, istakavši značaj preventivnog mehanizma zviždača, kao i njihove zaštite.

Pored prijema naše države u članstvo, na sjednici je izabrano novo rukovodstvo Mreže, usvojen Statut, razmijenjene informacije u vezi sa primjenom nove EU direktive o zaštiti zviždača, te razgovarano o ostalim temama značajnim za članove.

„Ispred Agencije za sprječavanje korupcije, koja je predstavnik Crne Gore u NEIWA, načelnica Odsjeka za postupanje po prijavama i zaštitu zviždača Kristina Braletić i samostalna savjetnica u Odsjeku za međunarodnu saradnju, standarde i odnose sa javnošću Nina Sekulović predstavile su zakonodavni okvir u Crnoj Gori koji se odnosi na prijave i zaštitu zviždača. Pored toga, upoznale su učesnike sjednice da je u toku analiza odredaba Zakona o sprječavanju korupcije iz ove oblasti, koja se sprovodi u saradnji sa ekspertima Savjeta Evrope“, navodi se u saopštenju ASK.

Osnovana u maju 2019, Mreža evropskih tijela za integritet i zviždače okuplja 36 institucija iz zemalja Evropske unije i država kandidata za prijem, a njen svrha je razmjena znanja i iskustava iz oblasti integriteta i zviždača.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Majkl Pens predao dokumente za predsjedničku kandidaturu

Rojters nije u mogućnosti da odmah potvrdi autentičnost prijave na veb stranici Komisije. Pens...

Sjutra promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalim

Ujutru je na sjeveru po kotlinama moguća magla. Kako je saopšteno iz Zavoda za...

Milatović i Đurović prisustovali prijemu povodom šeste godišnjice učlanjenja...

Domaćini prijema bili su predsjednik Vlade i koordinator Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović i rukovodilac radom Ministarstva odbrane ministar Filip...

Britanska vlada smjestiće na barže 1.000 migranata – tražilaca...

Još dvije barže - pored jedne koja bi u naredne dvije sedmice trebalo da bude usidrena u...

Predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne, politika se ‘preselila’...

Politikolog Predrag Zenović ocijenio je da aktuelna predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne. Smatra da se ulazi...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare