Crnogorski maestro slikarstva: Vojo Stanić danas slavi 99. rođendan

Iako podsjeća na Boša, Margita i De Kirika, tvorac je autentičnog slikarskog jezika i prepoznatljivih magičnih ambijenata mediteranske atmosfere i ''običan je genije i rasipnik ljepote''. Sve što vidi i izmašta, bez prestanka prenosi na svoja platna

Velikan crnogorskog slikarstva Vojo Stanić danas slavi 99. Rođendan.

Neprikosnoveni maestro kista, preciznim i nestašnim okom kroz prozor svog ateljea radoznalo i inteligentno posmatra more, rivu i mještane i ovjekovječava ih na svojim platnima.

Zadovoljno izjavljuje da kosmos protiče pored njegovog prozora. Iako podsjeća na Boša, Margita i De Kirika, tvorac je autentičnog slikarskog jezika i prepoznatljivih magičnih ambijenata mediteranske atmosfere i “običan je genije i rasipnik ljepote”. Sve što vidi i izmašta, bez prestanka prenosi na svoja platna.

“Slikarstvo je najjednostavnija i najpristupačnija umjetnost. Slikarstvo je blisko svakom i najnaivnijem čovjeku. I u slikama najvećih umjetnika ima procenat naivnosti. Kad kažem naivnosti, mislim na izvjesnu duhovnu svježinu koju neki ljudi sačuvaju cijelog života”, riječi su ovog crnogorskog velikana likovne umjetnosti.

Vojo Stanić rođen je 3. februara 1924. u Podgorici. Diplomirao je vajarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, 1951. godine. Par godina kasnije odlazi u Herceg Novi, gdje i danas živi i potpuno se posvećuje slikarstvu.

Umnogome na to je uticao njegov put u Pariz 1958. godine kada se upoznaje sa nasljeđem nadrealista, kao i boravak u Rimu 1973. i 1974. godine, gdje će na svoj način doživjeti metafizičke slike De Kirika. Član je Crnogorske akademije nauke i umjetnosti. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj slikarski rad.

Pored samostalnih izložbi u Oslu, Rimu, Podgorici, Novom Sadu, Beogradu, Cetinju, Motuvanu, Herceg Novom, Bolcanu, Somboru, Svetom Stefanu, Berlinu, Zagrebu, svojim radovima predstavljao je Jugoslaviju na Venecijanskom bijenalu 1996. godine.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Državljanin Crne Gore uhapšen zbog napada na novosadskog advokata

V. L. je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden osnovnom...

Jakič: Podrška Đukanoviću u ime liberalnih stranaka Jugoistočne Evrope

"U nedjelju vi odlučujete o tome da li želite ostati suverena nezavisna država, odlučujete i o tome...

SAD pozivaju svoje građane da napuste Rusiju

Građani SAD-a koji borave ili putuju u Rusiju trebali bi odmah otići iz Rusije, savjetuje Stejt Department,...

Rekordna zapljena droge u Norveškoj – 820 kilograma kokaina...

Droga, koja je zapljenjena ove sedmice, vrijedna je desetine miliona dolara. Šefica istražnog odjeljenja...

Zemlje regije formirale novi savez, a Srbija je –...

Odmah upada u oči da u novoj asocijaciji zemalja s balkanskog područja nema Srbije.

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare