Crnogorski PEN centar: Nedopustiv anticivilizacijski akt u srcu Evrope, blokada DF-a nije slučajna

Crnogorski PEN centar dijeli zabrinutost svojih ukrajinskih kolega, ali i svih građana Ukrajine zbog agresije Ruske Federacije na Ukrajinu.

“Gaženje svih normi međunarodnoga prava te brutalno ugrožavanje teritorijalnoga suvereniteta jedne države i bezbjednosti njenih stanovnika, nedopustiv je anticivilizacijski akt u srcu Evrope, najsličniji nacifašističkoj agresiji koja je prije osam decenija prouzrokovala najveće stradanje u istoriji čovječanstva, Drugi svjetski rat. Takvo postupanje Ruske Federacije zavređuje najoštriju osudu i poziva na hitnu reakciju međunarodne javnosti, u prvome redu Ujedinjenih nacija”, navodi Crnogorski PEN centar.

Kako su dodali, baš kao i prije osam decenija, motiv za agresiju pronađen je u šovinističkim i kulturrasističkim teorijama o nepostojanju jedne nacije i države te prijeti da uzrokuje stradanje miliona ljudi širom Ukrajine.

“Dozvoli li međunarodna javnost da sila oružja nadjača međunarodne konvencije i demokratski poredak, pred očima svih nas nestaće cijeli jedan narod i njegova država, a svim autokratskim režimima u svijetu biće poslata poruka da nasilna promjena granica, kršenje suvereniteta i ugrožavanje miliona stanovnika danas mogu proći nekažnjeno”, ističe Crnogorski PEN centar.

U svijetlu najnovijih dešavanja u Ukrajini, izražavaju zabrinutost i za bezbjednosnu situaciju u Crnoj Gori, budući da blokada države u realizaciji Demokratskoga fronta, političkoga subjekta čiji su lideri prvostepeno osuđeni za pokušaj terorizma iniciranog u ruskim obavještajnim krugovima, sasvim sigurno nije slučajno najavljena na dan kad je Ruska Federacija izvršila agresiju na Ukrajinu.

“Kad se pritom zna da su lideri toga političkoga saveza otvoreni podržavaoci ruskoga predśednika Putina i njegove stranke te da su dosad više puta po instrukcije odlazili u Moskvu, kao i to da je aktuelni direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost osoba koja pripada istome političko-ideološkom miljeu, u što se javnost uvjerila tokom afere odavanja državnih tajni Ruskoj Federaciji, sumnje da su aktuelna dešavanja u Ukrajini i Crnoj Gori koordinisana, dobijaju na uvjerljivosti. Prije ravno 3 decenije ideološki istomišljenici lidera Demokratskoga fronta istovjetnim su metodama, blokadom Sarajeva i drugih gradova, najavili agresiju na Bosnu i Hercegovinu koja je za posljedicu imala genocid te preko sto hiljada mrtvih i milione raseljenih”, navode.

Prema njihovim riječima, aktuelna opstrukcija svih segmenata vlasti u Crnoj Gori, kao posljedica destruktivne politike odlazeće Vlade i njenih političkih konstituenata, u svijetlu najnovijih dešavanja, prijeti da ugrozi ne samo funkcionisanje države, već i bezbjednost crnogorskih građana.

“Barikade kao najava novih saoizacija, nakon gorkoga iskustva iz 90-ih, morale bi zabrinuti sve odgovorne i naćerati ih na punu posvećenost sprečavanju eskalacije nasilja, onemogućivanju secesionističkih namjera i prijetnji po mir i sigurnost”, saopštili su iz Crnogorskog PEN centra.

Kako su zaključili, najveća odgovornost u ovome trenutku je na crnogorskom bezbjednosnom sektoru i potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću koji je svojim djelovanjem u prethodnih godinu i po dana doprinio opštem urušavanju ne samo društvenih vrijednosti, već i bezbjednosnoga sistema te funkcionisanja države u cjelini.

“Kako bi se spriječile bilo kakve nasilne radnje s ciljem destabilizacije Crne Gore, svi državni organi obavezni su da preduzmu preventivne mjere i garantuju bezbjednost crnogorskim građanima”, navodi Crnogorski PEN centar.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Uhapšeni crnogorski državljanin na Gostunu službenik granične policije; UP:...

Iz Uprave policije su pojasnili da je uhapšeni D.R. policijski službenik granične policije kojem je, prije današnjeg događaja,...

Јoš jedan smrtonosni napad ajkule u Hurgadi, druga žrtva...

Vijest o pogibiji druge žene potvrdilo je i egipatsko Ministarstvo za zaštitu životne sredine, i tako potvrdilo...

Llolla: Kreiranje dobrih praksi i pružanje rješenja na lokalnom...

“Predstavljalo mi je veliku čast i privilegiju to što sam bila jedna od gošći koje su govorile...

Bugarska protjerala 70 ruskih diplomata

Visokorangirani ruski diplomata Voskresenski rekao je novinarima na aerodromu u glavnom gradu Bugarske Sofiji da je diplomatama...

Bjelica: Na Univerzitetu Crne Gore kontinuirano se gaze Statut,...

Autorski tekst Bjelice prenosimo integralno: Na organima Univerziteta Crne Gore se kontinuirano u produženom...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare