Crveni krst poziva na poštovanje prava migranata

Povodom 18. decembra, Međunarodnog dana migranta, Crveni krst Crne Gore poziva na poštovanje ljudskih prava i ljudskih života, bez obzira na pravni status migranata.

“Migracije nisu kriza modernog doba, to je globalni fenomen koji postoji od kada je čovječanstva. Danas je pitanje migracija dodatno usložnjeno ratovima u zemljama na Bliskom Istoku, Africi, surovim kršenjem ljudskih prava, radnom eksploatacijom, trgovinom ljudima i sl. i zahtijeva djelovanje cjelokupne zajednice, kako bi se migrantima pružila potrebna pomoć”, navodi se u saopštenju Crvenog krsta.

Kako kažu, ono što ne smijemo zaboraviti jeste da migranti imaju ista ljudska prava kao i svi ostali, bez obzira na njihovo državljanstvo ili imigracioni status.

“Države koje se nađu na njihovom migratorskom putu bi trebalo da im obezbijede vodu, hranu, medicinsku njegu i zaštitu”, dodaju iz Crvenog krsta.

Po podacima Direkcije za azil i Uprave za zbrinjavanje izbjeglica, u Crnoj Gori je od početka godine do decembra mjeseca evidentirano oko 700 lica, tražilaca azila u Crnoj Gori.

Crveni krst Crne Gore, kako navode, brine o migrantima u okviru svog mandata, u saradnji sa partnerima – Upravom za zbrinjavanje izbjeglica i Centrom za smještaj tražilaca azila, a uz podršku UNHCR-a i Ambasade SAD-a u Crnoj Gori.

“Naša organizacija pruža migrantima psiho-socijalnu podršku, pomoć u komunikaciji sa nadležnim institucijama u cilju ostvarivanja prava zagarantovanih kako domaćim tako i međunarodnim zakonima i konvencijama, organizuje edukativne radionice, u cilju podizanja svijesti o sopstvenoj zaštiti na njihovom migratorskom putu, pruža pomoć pri uspostavljanju porodičnih veza”, zaključili su iz Crvenog krsta.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Vuksanović Stanković: Car je go;Abazović : Imaju li Raško...

"Pogledajte ga molim vas građani CG. Sva sublimacija politike vlade Dritana Abazovića je - car je go",...

Adžić se smijao Mugoši, on mu poručio da bi...

"U trenutku kada 68 od 81 poslanika traži smjenu njegove Vlade, to je dovoljan razlog da podnese...

Abazović predstavio inicijativu za rekonstrukciju Vlade: Osnaživanje borbe protiv...

"Iskazujemo spremnost za rekonstrukciju na sledećim političkim principima. -Vlada će dodatno osnažiti borbu protiv...

Abazović nudi DF-u i DCG ulazak u Vladu: Spreman...

Abazović je navodno dao ponudu DF-u i Demokratama da uđu u Vladu, odnosno da dobiju ministarske pozicije...

Čanak crnogorskim poslanicima: Ne dajte mu da pobjegne

"Poruka svim prijateljima Crne Gore, poslanicima u parlamentu Crne Gore i svima kojima je Crna Gora na...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare