Direktorica ”Đine Vrbice” RAZIĆ za Standard: Tačno je da sam nekvalifikovane radnice rasporedila na mjesta medicinskih sestara, saglasno sistematizaciji

Nakon saznanja da je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici poslata krivična prijava protiv v.d. direktorice JPU ''Đina Vrbica'', Bojane Razić, a zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja, portal Standard njoj je uputio pitanja u vezi pojedinih navoda o nezakonitom zapošljavanju. Razić u odgovorima za Standard nije demantovala brojku od 36 angažovanih nakon stupanja na dužnost, ali je navela da je dio radnika zatečen u radnom odnosu. Ona takođe nije osporila da je pet nekvalifikovanih (NK) radnica, rasporedila na mjesta medicinskih sestara, što stoji u prijavi, iako nije saopštila da li je za ta radna mjesta prethodno raspisan konkurs.

Naime, u prijavi koja je kako nam je rečeno, juče poslata ODT-u, a u koju je Standard imao uvid navodi se da je Bojana Razić, koja je stupila na dužnost v.d. direktorice JPU ”Đina Vrbica” 15.04.2021. godine, Aneksima Ugovora o radu zaposlene NK radnice, njih pet, rasporedila na poslove medicinskih sestara bez obaveznog sprovođenja konkursa i bez za to predviđenog slobodnog radnog mjesta u Sistematizaciji.

Takođe, u ovoj krivičnoj prijavi, između ostalog se navodi i to da su podnosioci u saznanju da je Bojana Razić na sastanku koordinatora obavijestila da djeca zaposlenih koja pohađaju vrtić neće imati obavezu da plaćaju te troškove, iako to nije u skladu sa Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

Portal Standard je pitao Bojanu Razić da li je u periodu od 12.04.2021. godine do danas, u JPU Đina Vrbica primljeno 36 novih radnika, od čega najviše medicinskih sestara. Te da li je raspisan konkurs za ova radna mjesta, kao i kakvim ugovorima su oni angažovani.

”Na samom početku pomenuli ste datum 12.04.2021. godine (još uvijek je bivši direktor obavljao dužnost). U nastavku pominjete cifru od 36 novih radnika. Jedan broj zaposlenih koje pominjete su zatečeni u radnom odnosu, po ugovorima koje je zaključila prethodna uprava. Kada je krenulo planiranje dežurstva za tekuću godinu i kada je postala izvjesna drugačija organizacija dežurstva za ovu školsku godinu zbog epidemioloških mjera i će isto biti uvedeno u većem broju vaspitnih jedinica u odnosu na ranije godine (7 umjesto ranije 2 ili 3 vaspitne jedinice), bilo je potrebno obezbijediti angažovanje većeg broja novozaposlenih u odnosu na ranije godine. Angažovan je jedan broj lica na period od jedan mjesec zbog navedenih razloga, odnosno za jul tekuće godine. Ostalima su samo produženi ugovori za jul, zbog potreba procesa rada, tako da nikom od ovih lica nije prekinut radni odnos. Napominjem da su sva ova radna mjesta predviđena Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i za njihovo angažovanje je bila obezbijeđena saglasnost nadležnog Ministarstva u momentu zasnivanja radnog odnosa. Zbog složene epidemiološke situacije i velikog broja djece koja su prijavljena za boravak u vrtićima, nama je prioritet bezbjednost djece”, odgovorila je Razić Standardu.

Na pitanja u vezi sa konkursima nijesmo dobili konkretan odgovor.


Na pitanje da li je tačno da je u svojstvu v.d. direktorice 5 (pet) NK radnica rasporedila Aneksima na poslove medicinskih sestara, iako one u tom poslu nemaju iskustva, već su u međuvremenu stekle tu vrstu obuke (obrazovanja) – Razić je insinuirala da novinar govori u negativnom kontekstu i poručila nam da bismo se trebali ”interesovati za poslovanje bivšeg menadžmenta, jer se o tome sprema opširan materijal, uz dokaze, što će biti uskoro prezentovano javnosti.”

Tačna je činjenica koju navodite da je pet (5) ranije NK radnica koje su imale završenu školu za medicinske sestre i položen stručni ispit u zdravstvu, dobilo ugovor u zvanju medicinske sestre saglasno Pravilniku o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, u zakonskoj proceduri. Čudi nas Vaš negativan kontekst s obzirom da smo kao Ustanova veoma ponosni što naši radnici ulažu u sebe i svoje znanje, kao i u naš novi menadžment koji podstiče zaposlene da rade ili da primjenjuju cjeloživotno obrazovanje i da rade na svom profesionalnom usavršavanju. Nije tačno da ovi zaposleni nemaju iskustva u poslu koji obavljaju, već su isti završili pripravnički staž u zdravstvu, položili stručni ispit, te zadovoljili uslove koji su potrebni Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta”, kazala je Razić.

Na pitanje da li je za njih pet prethodno raspisan konkurs nijesmo dobili odgovor.

”Zakonskim propisima je dozvoljena mogućnost raspoređivanja ovih lica na druga mjesta u skladu sa njihovim obrazovanjem, a sva mjesta za ove zaposlene su sistematizovana. Interesantno da Vas nije zanimalo u prethodnom periodu (nakon održavanja parlamentarnih izbora 2020. godine) kada je prethodni menadžment zaposlio oko 150 lica raznih obrazovnih profila po konkursu ili na drugi način preuzimanjem. Tako da imamo pojedince koji se nijedan dan nijesu pojavili na poslu, a nalaze se na platnom spisku Ustanove i redovno primaju zarade, čime će se u budućnosti pozabaviti nadležni organi. Mediji će blagovremeno biti obaviješteni o svemu pa se nadamo da ćete i Vi biti kao i do sada zainteresovani za tu informaciju”, kazala je još Razić u odgovorima.

Portal Standard pokušao je da provjeri još jednu od informacija dobijenu od izvora bliskog Upravi vrtića, a to je da v.d. direktorica JPU Đina Vrbica, Bojana Razić, koristi službeni automobil i personalnog vozača, te da je vozi izvjesna Nevenka Janković vozilom registarskih oznaka PG MN 115.

Međutim, Razić je to demantovala.

”JPU Đina Vrbica nema sistematizovano mjesto personalnog vozača i taj posao niko ne obavlja. Za razliku od prethodnog menadžmenta, sva vozila su parkirana u voznom parku Ustanove nakon radnog vremena i za vrijeme vikenda, kao i za vrijeme praznika”, odgovorila je.

Saopštila je još i to da ne posjeduju informaciju da zaposleni ne plaćaju vrtić.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Reporterka Skaja: Za 20 minuta izgorelo sve iza nas

„Pogledajte ovu vatru, pogledajte ovaj plamen pored nas, i to vam govori kako se sve brzo širi....

U Iranu za dan zaraženo 39.000 osoba!

U poslednja 24 sata u Iranu je umrlo 378 ljudi, dok je od početka epidemije korona virusa...

GRČKA GORI: Hiljade ljudi bježi u panici iz kuća...

Vatrogasci u Grčkoj nisu uspjeli da savladaju veliki požar koji se približio sjevernim predgrađima Atine, pa je...

Ekološki incident: Pomor ribe na Ibru

“Odmah nakon ekološkog incidenta na osnovu prijave, reagovao je inspektor za vode, kao i pripadnici Uprave policije...

IMELDA MARKOS: Ovako je djevojčica iz memljive garaže postala...

Ona je 2018. nepravosnažno osuđena za korupciju, a ovaj proces trajao je više od 30 godina. Imeldi...

NAJČITANIJE

2 KOMENTARA

guest
2 Comments
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Могли
Могли
21/07/2021•13:28 13:28

Што чине ивана и вук хахаххахахаха а ви сте јадови хахахахха a то возило је до скоро возила извјесна Нишавић из Министарства Просвјете иако је било возило дјечијих вртића . Како?.( Ђе се ње дотакосте, сад ће бит проблема у кући бившег министра)

Jovo Z
Jovo Z
21/07/2021•22:44 22:44

Još jedna Bratićka