Đurašković i saradnici razgovarali sa bivšim zaposlenima koji ne mogu u penziju zbog duga

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković sa saradnicima, sekretarom za finansije i ekonomski razvoj Markom Borozanom i sekretarom za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti Savom Borozanom, održao je sastanak sa bivšim zaposlenima u sistemu lokalne samouprave koji su stekli pravo za odlazak u penziju, ali zbog neizmirenih obaveza po osnovu poreza i doprinosa nijesu uspjeli to pravo i da ostvare.

Takođe, sastanku su prisustvovali i zaposleni koji pravo na odlazak u penziju stiču u narednom periodu.

Dugovanja Prijestonice Cetinje po osnovu poreza i doprinosa u iznosu većem od 12 miliona eura nova gradska vlast je naslijedila iz prethodnog perioda, navedeno je u saoštenju.

Po istom osnovu zatezna kamata na godišnjem nivou iznosi 12%, što značajno opterećuje javne finansije i otežava normalno funkcionisanje lokalne samouprave na dnevnom nivou.

“Gradonačelnik i saradnici su upoznali prisutne sa nacrtom Odluke o kreditnom zaduženju, koju je na odloženoj 6. sjednici lokalnog parlamenta Prijestonica uputila na usvajanje. Usvajanjem te odluke stvorili bi se uslovi za rješavanje ovog problema na način što bi se omogućilo povezivanje radnog staža svima onima koji su ostvarili ili uskoro ostvaruju pravo na penziju. Novo kreditno zaduženje ne bi povećalo nivo duga Prijestonice, već bi se dug izmijenio u svojoj strukturi, tako što bi se za iznos uvećanja kreditnih obaveza smanjile obaveze po osnovu dugovanja za poreze i doprinose. Koliko je racionalno ući u novo kreditno zaduženje za ovu namjenu najbolje govori činjenica da nam se na trenutni poreski dug na godišnjem nivou obračunava zatezna kamata od 12%, a po osnovu novog kreditnog zaduženja kamatna stopa na godišnjem nivou bi iznosila maksimalno 3,3%. Imajući u vidu samo ovaj podatak za Prijestonicu Cetinje bi bilo najpovoljnije da cjelokupan poreski dug izmiri putem kredita i na taj način poreski dug pretvori u povoljnije kreditno zaduženje”, navedeno je u saopštenju.

Kako su pojasnili, na ovaj način bi se stvorili uslovi za redovno izmirenje obaveza po osnovu poreza i doprinosa u narednom periodu.

“Bivši zaposleni koji imaju problem sa ostvarivanjem prava na odlazak u penziju i zaposleni u sistemu lokalne samouprave koji uskoro ostvaruju to pravo, upoznali su gradonačelnika i njegove saradnike sa svojim problemima i istakli očekivanje da će nova gradska uprava ovaj problem riješiti na za njih povoljan način. Gradonačelnik je istakao da očekuje da će ova odluka, koja je od životnog značaja za sve one zaposlene koji ne mogu da ostvare pravo na penziju, biti usvojena na prvom narednom zasijedanju Skupštine Prijestonice i da će je podržati svi odbornici bez obzira na političku pripadnost”, navedeno je u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Crnogorski penzioneri uputili skoro 90.000 eura pomoći Turskoj i...

Fond PIO je nakon što su dostavljeni potpisane odluke svih mjesnih i opštinskih udruženja penzionera donio odluku...

Damjanović: Uvođenje jedinstvenog šaltera pojednostaviće usluge u prekograničnoj trgovini

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, Mapa puta je pripremni dokument koji sadrži set izvještaja o sprovedenim...

CEDIS: Zbog prekida kabla djelovi Murtovine, Zlatice, Doljana i...

Zbog prekida kabla 10 kV Kom, izazvanog radovima trećeg lica, bez napajanja su: Dio Doljana (Mosorska), Kučki...

Značajan rast investicija u sektoru elektronskih komunikacija

Kako navode iz EKIP, ostvarene investicije su za 33,54 procenta veće u odnosu na 2021. godinu kada...

Ministarstvo prosvjete: Gradiće se novi studentski dom u Nikšiću,...

“Objekat će se graditi neposredno uz postojeći, a Ministarstvo je već preduzelo pripremne aktivnosti za stvaranje uslova...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare