Država vjerske zajednice pomogla sa 198.000 eura

Država je tokom prošle godine iz budžeta opredijelila oko 198.000 eura vjerskim zajednicama u Crnoj Gori, dok je budžetom za ovu godinu planiran nešto manji iznos od 194.000 eura. To je Dnevnim saopšteno iz Ministarstva pravde i ljudskih i manjinskih prava.

Naime, Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) iz državnog budžeta prošle godine opredijeljeno je 57.586,19 eura, i ta vjerska organizacija je ujedno dobila i najviše novca poreskih obveznika.

Interesantan je podatak da je odmah poslije CPC najviše novca iz budžeta dobila Islamska zajednica koju je država “pomogla” sa 49.493,18 eura.

Srpskoj pravoslavnoj crkvi – Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i Eparhiji budimljansko-nikšićkoj tokom 2020. godine uplaćeno je 38.095,86 eura, dok je Katoličkoj crkvi, koju čine Barska i Kotorska biskupija, opredijeljeno 25.000 eura.

Jevrejsku zajednicu Crne Gore država je pomogla sa 18.500, dok je najmanje novca dobila Eparhija Podgoričko-dukljanska Pravoslavne crkve Crne Gore – 9.180 eura.

Iz Ministarstva pravde i ljudskih i manjinskih prava Dnevnim je saopšteno da je novac crkvama i vjerskim zajednicama dodijeljen, između ostalog, za izmirivanje zaostalih obaveza, zatim podrške obavljanju radova na vjerskim objektima, te isplate socijalnih davanja sveštenicima.

“U cilju pružanja finansijske podrške i namjenske raspodjele materijalne pomoći vjerskim zajednicama u Crnoj Gori, Ministarstvo je 2020. dodijelilo ukupno 197.855,23 eura. Navedena sredstva su dodijeljena na ime regulisanja plaćanja zaostalih obaveza po osnovu doprinosa za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje za vjerska lica; na ime finansijske podrške radi obavljanja radova na/u vjerskim objektima i opremanja istih; na ime socijalnih davanja sveštenicima i na ime materijalnih troškova; na ime pružanja finansijske podrške za uređenje groblja vjerskih zajednica i na ime regulisanja obaveza plaćanja tekućih i vanrednih troškova vjerskih zajednica”, navodi se u odgovoru Ministarstva dostavljenom Dnevnim.

Kada je u pitanju ova godina, država je opredijelila budžet za oko 4.000 eura manji od prošlogodišnjeg. S obzirom da se novac isplaćuje na osnovu njihovih zahtjeva koje upućuju resornom ministarstvu u ovom trenutku nemaju podatak koliko će kojoj crkvi, odnosno vjerskoj zajednici novac pripasti.

“Zakonom o budžetu Crne Gore za 2021. godinu opredijeljena su sredstva u iznosu od 194.000 eura za vjerske zajednice. Opredijeljena sredstva se dodjeljuju vjerskim zajednicama na osnovu njihovih zahtjeva koje upućuju Ministarstvu, stoga se Budžetom Crne Gore sredstva za vjerske zajednice ne planiraju i ne opredjeljuju svakoj ponaosob, već za sve vjerske zajednice ukupno na godišnjem nivou. Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava je samo evidencioni organ i na osnovu te činjenice može samo da vrši evidenciju i registraciju vjerskih zajednica. Ministarstvo trenutno priprema podzakonske akte koji bi pratili zakonsku regulativu”, poručuju iz resora pravde i ljudskih i manjinskih prava.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U Engleskoj maske i kovid-propusnice više nijesu obavezne

Ministar zdravlja Sadžid Džavid rekao je da mjere mogu da se ukinu, zahvaljujući uspješnom procesu vakcinacije i...

Abazović: Antisemitizam, ksenofobija i ekstremizam moraju biti izopšteni

“Danas se sjećamo žrtava Holokausta. Antisemitizam, ksenofobija i ekstremizam moraju biti izopšteni u savremenom dobu. Radimo zajednički na...

Na Sinjajevini održan protestni marš protiv vojnog poligona

“Na Margiti smo 2020. protestovali 51 dan i odbranili planinu od prvog pokušaja bombardovanja naših pašnjaka. Naši...

Abazović sa Pičom: Snažno u borbi protiv kriminala, suzbijanja...

„Jačanje institucija i vladavine prava su osnov našeg društvenog napretka. Borimo se snažno protiv svih vidova kriminala, a...

Moskva: Raketna kriza između Rusije i SAD-a sve izvjesnija

Primjedba zvaničnika Ministarstva vanjskih poslova Vladimira Ermakova uslijedila je dan nakon što su Sjedinjene Američke Države i...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare