FIAT 2021: Ulični teatarski spektakl oduševio publiku i oživio glavni podgorički trg

Festival internacionalnog alternativnog teatra – FIAT 2021. počeo je sinoć (8. septembra) na Trgu nezavisnosti, izvedbom sjajne italijanske predstave 'Mobi Dik', Stefana Tea, u produkciji Teatra dei Venti, koji baštini tradiciju performansa na trgovima uz neposredan kontakt sa publikom.

Brojna fiatovska publika, slučajni prolaznici, ljudi svih uzrasta, sinoć su uživali u pravom uličnom teatarskom spektaklu koji je na poseban način oživio glavni podgorički trg. Podgoričani su bili u prilici da vide šta znači pozorište u urbanom okruženju i neposrednom dodiru sa zajednicom.

Nesvakidašnji spoj akrobatske koreografije i scenskih promjena u ritmu muzičkih tema, oduševili su publiku na Trgu nezavisnosti, koja su dugim aplauzom na kraju predstave nagradila italijanske umjetnike.

Razlog je i u tome što se u ovoj vrhunskoj predstavi uličnog teatra umjetnost u urbanom okruženju približava publici, pa i slučajnim prolaznicima, svjedočeći o istinskim kulturnim vrijednostima i dometima, čak i u ovim pandemijskim danima.

Djelo Hermana Melvila u ovoj adpataciji objedinjuje filozofske, naučne, religiozne i sociološke disertacije o svijetu i vremenu. Poruka ove predstave je da su, u sudaru svjetova, prirode i civilizacije, prošlosti i sadašnjosti, još uvijek najveća otkrića ona koja rađaju komunikacija, razumijevanje i ljubav…

Za sjajan teatarski performans na otvaranju FIAT-a zaslužni su: Alessio Boni, Oxana Casolari, Marco Cupellari, Federico Faggioni, Davide Filippi, Giulia Sarah Gibbon, Adrian Iselin, Mara Lambriola, Hannes Langanky, Giovanni Maia, Iona Petmezakis, Irene Raccanelli, Cesare Trebeschi, Amalia Ruocco, Antonio Santangelo, Davide Tubertini, Elisa Vignolo, kao i muzičari: Matteo Pontegavelli (truba), Domenico Pizzulo (gitara, sintisajzer), Igino L. Caselgrandi (bubnjevi, perkusije)

Adaptaciju dramskog teksta potpisuje Giulio Sonno, konsultant režije je Mario Barzaghi, asistent režisera Danilo Faiulo, a kostimografija je djelo kolektiva Teatro dei Venti. Dizajn svijetla uradio je Alessandro Pasqualini, majstor svijetla je Stefano Cane, dok scenografiju potpisuje Dino Serra. Autori scenske instalacije su Dino Serra, i Massimo Zanelli, a majstor tona Luigi Pascale.

Nakon izvrsnog „Mobi Dika“, program FIAT-a nastavljen je na krovnoj terasi KIC-a „Budo Tomović“, gdje je nastupio „Trio Moa“, koji čine Marija Mitrović, pijanistkinja, Andrijana Ramović, kontrabasistkinja i Dušanka Belada, rediteljka i kantautorka. Ovim koncertom počeo je muzički segment festivala, a publika je uživala u obradama jazz, soul, rock, funk klasika prošlog vijeka, kao i originalnim numerama koje ovog trija.

U segmentu Kreativne industrije FIAT-a od sinoć, pa do kraja festivala na krovu KIC-a “Budo Tomović” u terminu od 20 do 24 može se pratiti kreativni proces umjetnice Ane Stanovnik, „Ptičica”, inspirisan prirodom i japanskom tradicionalnom umjetnošću, Oshibana.

Takođe, u okviru likovnog segmenta pratećeg programa FIAT-a od juče do 16. septembra publika je u mogućnosti da pogleda izložbu „Ljudi“ slikara Milana Medića. Njegova djela postavljena su u galerijskom prostoru Kulturnog centra “201engaging space” (Ul. Kralja Nikole 10)

Važno je da napomenemo da se FIAT i ove godine organizuje uz puno poštovanje svih epidemioloških mjera, koje je za održavanje kulturnih događaja propisao Institut za javno zdravlje Crne Gore.

Kako bi publika omogućila bezbjedno prisustvo našim programima neophodno je da zadovolji jedan od sljedećih uslova IJZCG:

• potvrda o primljenoj makar jednoj dozi vakcine protiv COVID-19

• potvrda o preležanom COVID-19 (ne starija od 14 dana i ne više

od 180 dana)

• negativan PCR test ne stariji od 72 sata

• negativan brzi antigenski test BAT ne stariji od 48 sati

Podsjećamo, kvalitet i kredibilitet FIAT-a potvrđeni su kroz članstvo festivala u EFFE mreži (Europe for festivals, Festivals for Europe) i dobijanje oznake kvaliteta, koju mogu nositi samo festivali s posebnom umjetničkom vrijednošću i doprinosom raznovrsnoj evropskoj kulturnoj sceni. Tu oznaku FIAT je dobio kroz strog i zahtjevan aplikacioni proces, što je garancija izvanrednosti i uvažavanja festivala na međunarodnoj umjetničkoj sceni.

Pokrovitelji festivala su Glavni grad Podgorica i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Partneri FIAT-a su: Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, JU KIC “Budo Tomović”, Francuski institute – Teatroskop, Muzički centar Crne Gore, Crnogorsko narodno pozorište, Crnogorska kinoteka, Institut za javno zdravlje Crne Gore, Mladi info, Mas trade, Arhimed.

Donatori festivala: Nikšićko pivo, Jameson, Suza, Rada, Cedevita, Cocta, Mola, Milmedica, Metropolis, Bojatours.

Medijski sponzori: RTCG, Vijesti, Prva, Pobjeda, Dan, Portal Analitika, Antena M, Standard, Pozornica.me, Portal Montenegrina, CDM, FOS media, Tv777, Studentski radio KRŠ, Culture corner, Dnevne novine.

Total dizajn festivala uradila je Suzana Pajović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

TRI MJESECA OD SAJBER NAPADA: Informacioni sistem još ne...

Sajber napad na vladinu infrastrukturu ogolio je slabosti sistema. Nemogućnost sprovođenja javnih nabavki usporila je mnogo toga...

Andrijevica: Uhapšen zbog nasilja nad bratom

“Osumnjičenom B.V. se stavlja na teret da je 4. decembra, oko 10.20 časova, primjenom grubog nasilja narušio...

Air Montenegro: Od naredne godine dodatni letovi za Prag,...

Letovi iz Tivta ka Pragu odvijaće se od maja i to četiri puta sedmično, dva puta više...

Stupilo na snagu ograničenje cijena ruske nafte i zabrana...

Odluka o ograničenju cijena ruske nafte od 60 dolara po barelu omogućava da se ona prodaje trećim...

KATAR: Hrvati sanjaju četvrtfinale, Brazil sa Nejmarom napada J....

Dobre vijesti za Brazil pred večerašnji duel sa J. Korejom. Nerjmar će biti na raspolaganju selektoru Titeu,...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare