Izvor:Beta

Francuska će kraljici Elizabeti pokloniti konja za jubilej

Francuski predsjednik Emanuel Makron objavio je danas da će njegova zemlja pokloniti konja britanskoj kraljici Elizabeti drugoj za njenih 70 godina na tronu.

Jelisejska palata saopštila je da će Makron kraljici, poznatoj kao ljubitelju konja, pokloniti sedmogodišnje grlo koje pripada Francuskoj republikanskoj gardi i biće danas isporučeno u dvorcu Vindzor.

Konj je učestvovao 8. maja u paradi na aveniji Šanzelize, na ceremoniji koja je obilježila godišnjicu pobjede savezničkih snaga nad  nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Makron će zvanično odati počast kraljici sjutra na ceremoniji kod Trijumfalne kapije. Položiće vijenac kod Groba neznanog junaka u prisustvu britanske ambasadorke u Parizu Mene Rolings, kada će biti intonirane britanska i francuska himna, navela je Jelisejska palata.

Od sjutra do nedjelje Velika Britanija i zemlje Komonvelta slave 70 godina na tronu britanske kraljice Elizabete druge, njen platinasti jubilej.

Elizabeta, tada stara 25 godina, postala je kraljica 6. februara 1952. poslije smrti njenog oca kralja Džordža VI. Njeno zvanično krunisanje bilo je 2. juna 1953. godine u Vestminsterskoj opatiji, ali vladavina je počela od smrti oca.

Sada sa 96 godina ona je britanski monarh koji najduže vlada i prvi koji je dostigao sedam decenija na tronu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra promjenljivo oblačno, ponegdje slaba kiša

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, na sjeveru oblačno sa slabim, ponegdje moguće umjerenim...

Joković: Dronovima će kontrolisati eksploataciju šuma, pijeska…

Dronovi će, kako je Joković kazao u emisiji “Okvir”, snimati cijelo područje Crne Gore.

Novaković Đurović: Prostorni plan do oktobra, otvorni za predloge...

Urađen je, kako je saopšteno, koncept Prostornog plana koji je dostupan za predloge i sugestije.

Kamberi Vučiću: Devedesetih ste hapsili tog mladića, a sada...

Kamberi je najprije rekao da prihvatanje francusko-njemačkog prijedloga "neće biti lako zbog antialbanskog narativa i narativa o...

Internet se utrkuje da pogodi koju seriju poslanik gleda...

Znamo da Vučić umije da bude strog prema svojim stranačkim kolegama, da umije da ih prekori kad...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare