Izvor:RTCG

Galić: Toplo vrijeme i vakcinacija mogu do ljeta zaustaviti pandemiju

Za očekivati je da će toplo vrijeme koje nam slijedi, uslovi sredine, te obuhvat vakcinacijom protiv korona virusa doprinijeti da se do ljeta pandemija zaustavi, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić. On smatra i da će virus najvjerovatnije poprimiti endemski karakter.

On je u Jutarnjem programu TVCG saopštio da bi svi željeli da se pandemija završi, a najviše zdravstveni radnici, ali da bi u svakom slučaju trebalo biti oprezan.

“Naši podaci pokazuju da u posljednjih pet nedjelja imamo pad broja oboljelih, iako je talas u prvoj sedmici januara očigledno bio vrhunac obolijevanja”, rekao je Galić.

Saopštio je da u odnosu na prethodne dvije sedmice Crna Gora imamo oko 55 odsto manje novooboljelih i četiri odsto manje preminulih: “Takođe se smanjuje broj hospitalizacija. Podaci sa terena pokazuju da primarni zdravstveni sektor ima manje posjeta”.

Ipak, kako je rekao, ne bi se trebalo opuštati budući da dolazi do različitih mutacija virusa.

“U cijelom svijetu nije dosegnut nivo vakcinacije koji bi nam mogao garantovati da neće doći do novih mutacija, a samim tim do novih sojeva. Dobro je da ide toplo vrijeme, pa očekujemo da će uslovi sredine, obuhvat vakcinacijom i sve ostale karakteristike doprinijeti da se do ljeta pandemija zaustavi”, rekao je Galić.

Prvi čovjek IJZ-a smatra da će virus najvjerovatnije poprimiti endemski karakter, ali da se zbog mogućih malih eksplozija u broju oboljelih i slabijeg obuhvata vakcinacije mora sačekati sa predviđanjima o kraju pandemije kod nas.

Galić kaže da su i od omikron soja najzaštićenije one osobe koje su vakcinisane: “Mi smo od početka godine imali dominantno omikron soj, od koga je obolijevalo stanovništvo pa smo imali smrtnih ishoda. To su uglavnom bile starije kategorije stanovništva. Obaveza mlaih i svih je da se vakcinišemo i zaštitimo starije”.

Prema zvaničnim izvještajima od prethodne sedmice u Crnoj Gori su registrovana prva četiri slučajeva Omikron stelt soja virusa.

Galić pojašnjava da su sekvencionirani uzorci iz KCCG kod hospitalizovanih osoba, pa u zemlji sigurno ima mnogo više slučajeva.

Omikron stelt je, kaže, kontagiozniji od omikrona, ali i dalje daje blage simptome i manji obuhvat hospitalizacije.

Govoreći o epidemiološkim mjerama, Galić kae da one ne mogu da zaustave nadiranje virusa već samo da ga uspore. Mjere se, napominje, uvode da bi se sačuvao zdravstveni sistem od prevelikog broja slučajeva.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Direktor TikToka saslušan pred američkim Kongresom nakon višesatnog ispitivanja...

Kako je ranije objavljeno, Shou Zi Chew je uputio apel zakonodavcima da je aplikacija sigurna za američke...

Finska: Donešeni svi zakoni potrebni za članstvo u NATO-u

Taj potez finskog predsjednika znači da je Finska završila nacionalne mjere potrebne za pridruživanje NATO-u i da...

Vuković: Zakon o predsjedniku bio ustavni puč; Đurović: Đukanović...

Poslanik DF-a Dejan Đurović u emisiji "Argumenti" na TVCG kazao je da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović...

Kurti: Srbija je de fakto priznala Kosovo, o statusu...

S druge strane opozicione partije u Skupštini Kosova iznijele su niz Kritika na račun Kurtija i “njegovog...

Šahmanović: Dugujemo Crnoj Gori da ostanemo ovdje i da...

Šahmanović ističe da su ovim izmjenama odvojili specijalizante koji se usavršavaju izvan Crne Gore i one koji...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare