General Zoran Lazarević preuzeo dužnost načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore

Brigadni general Zoran Lazarević primio je danas dužnost načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore na svečanosti u kasarni 'Milovan Šaranović' u Danilovgradu. On je na toj funkciji naslijedio brigadnog generala Milutina Đurovića, a dužnost mu je predao vrhovni komandant oružanih snaga, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane, mr Raško Konjević poželio je dosadašnjem načelniku Generalštaba Vojske Crne Gore, generalu Đuroviću, kao i novom, generalu Lazareviću, puno uspjeha na novim dužnostima. General Đurović imaće vojno-diplomatski angažman.

Obraćajući se novom načelniku GŠ Vojske Crne Gore, Konjević je kazao da su generala Lazarevića za to mjesto preporučili tridesetogodišnje oficirsko iskustvo, kao i rezultati koje je ostvario na svim dužnostima koje je obavljao.

„Vaš lični angažman značajno je doprinio reformi i transformaciji Vojske nakon obnove nezavisnosti, kao i uspješnoj realizaciji jednog od najvažnijih zadataka u tom periodu – upućivanje jedinica u međunarodne misije i operacije“, podsjetio je Konjević.

Ministar je istakao da su u stalnoj, milenijumskoj borbi za crnogorsku državnost iskovani ideal slobode kao vrhunsko državno dostignuće i snažna vojnička tradicija. On je poručio da su kroz istoriju, oficiri na čelu crnogorske vojske i njenih jedinica, bili istinski primjer vojničke mudrosti i vještine, hrabrosti i požrtvovanja.

Đukanović i Konjević

„Njihova etička snaga i tradicionalno čojstvo i junaštvo uvijek će biti nadahnuće generacijama koje dolaze i zvog čega ih vijekovima pominjemo, pamteći njihobe podvige, zakletvu i odanost Crnj Gori“, kazao je Konjević i zaključio, obraćajući se generalu Lazareviću:

„Budite profesionalac iznad svega, sluga samo uniforme i države Crne Gore!“

General Lazarević je istakao da će novu dužnost obavljati čestito, odgovorno i profesionalno, ne štedeći sebe, kako bi na najbolji način ispunio obaveze.

On je naglasio da vjeruje da će u svim pripadnicima Vojske Crne Gore imati odane saborce, te da zna da imaju dovoljno znanja i snage za ispunjenje svih ciljeva.

“Trebamo razumjeti savremena kretanja i moramo biti spremni, kao što su to činili naši preci kroz vjekove, za brz odgovor, na najbolji način, na sve bezbjednosne izazove koji stoje pred nama i pred našim NATO saveznicima”, kazao je novi načelnik Generalštaba.

General Đurović je poručio da mu je bila izuzetna čast, ali i velika odgovornost, što je imao priliku da obavlja dužnost načelnika Generalštaba.

On je saopštio da su postavljeni zadaci pred Vojsku odgovorno i profesionalno izvršeni, istakavši da se tako pokazuje patriotizam i ljubav prema zemlji.

Đurović se zahvalio kolegama i saradnicima na uloženim naporima, kazavši da je siguran da će njegov nasljednik na dužnosti načelnika GŠ biti sposoban da bude pravi lider u predstojećim izazovima.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare