General Zoran Lazarević preuzeo dužnost načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore

Brigadni general Zoran Lazarević primio je danas dužnost načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore na svečanosti u kasarni 'Milovan Šaranović' u Danilovgradu. On je na toj funkciji naslijedio brigadnog generala Milutina Đurovića, a dužnost mu je predao vrhovni komandant oružanih snaga, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane, mr Raško Konjević poželio je dosadašnjem načelniku Generalštaba Vojske Crne Gore, generalu Đuroviću, kao i novom, generalu Lazareviću, puno uspjeha na novim dužnostima. General Đurović imaće vojno-diplomatski angažman.

Obraćajući se novom načelniku GŠ Vojske Crne Gore, Konjević je kazao da su generala Lazarevića za to mjesto preporučili tridesetogodišnje oficirsko iskustvo, kao i rezultati koje je ostvario na svim dužnostima koje je obavljao.

„Vaš lični angažman značajno je doprinio reformi i transformaciji Vojske nakon obnove nezavisnosti, kao i uspješnoj realizaciji jednog od najvažnijih zadataka u tom periodu – upućivanje jedinica u međunarodne misije i operacije“, podsjetio je Konjević.

Ministar je istakao da su u stalnoj, milenijumskoj borbi za crnogorsku državnost iskovani ideal slobode kao vrhunsko državno dostignuće i snažna vojnička tradicija. On je poručio da su kroz istoriju, oficiri na čelu crnogorske vojske i njenih jedinica, bili istinski primjer vojničke mudrosti i vještine, hrabrosti i požrtvovanja.

Đukanović i Konjević

„Njihova etička snaga i tradicionalno čojstvo i junaštvo uvijek će biti nadahnuće generacijama koje dolaze i zvog čega ih vijekovima pominjemo, pamteći njihobe podvige, zakletvu i odanost Crnj Gori“, kazao je Konjević i zaključio, obraćajući se generalu Lazareviću:

„Budite profesionalac iznad svega, sluga samo uniforme i države Crne Gore!“

General Lazarević je istakao da će novu dužnost obavljati čestito, odgovorno i profesionalno, ne štedeći sebe, kako bi na najbolji način ispunio obaveze.

On je naglasio da vjeruje da će u svim pripadnicima Vojske Crne Gore imati odane saborce, te da zna da imaju dovoljno znanja i snage za ispunjenje svih ciljeva.

“Trebamo razumjeti savremena kretanja i moramo biti spremni, kao što su to činili naši preci kroz vjekove, za brz odgovor, na najbolji način, na sve bezbjednosne izazove koji stoje pred nama i pred našim NATO saveznicima”, kazao je novi načelnik Generalštaba.

General Đurović je poručio da mu je bila izuzetna čast, ali i velika odgovornost, što je imao priliku da obavlja dužnost načelnika Generalštaba.

On je saopštio da su postavljeni zadaci pred Vojsku odgovorno i profesionalno izvršeni, istakavši da se tako pokazuje patriotizam i ljubav prema zemlji.

Đurović se zahvalio kolegama i saradnicima na uloženim naporima, kazavši da je siguran da će njegov nasljednik na dužnosti načelnika GŠ biti sposoban da bude pravi lider u predstojećim izazovima.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Predsjednica Slovačke uputila telegram Đukanoviću: U ovom teškom trenutku...

“Uvaženi gospodine Predsjedniče, sa dubokom tugom primila sam vijest o tragičnim događajima koji su se desili u...

Nikšićanin ranjen u tuči

Kako nam je nezvanično potvrđeno u Nikšiću je došlo do ranjavanja jedne osobe oštrim predmetom, kojoj su...

CPC će sjutra služiti liturgiju za stradale na Cetinju

Službe će, najavljuju iz CPC, služiti od 10 časova. “Pozivamo Vjerni narod da uzme...

Đukanović: Cijenimo pažnju susjeda i poruke saosjećanja i podrške...

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, danas imao odvojene telefonske razgovore sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i...

Rakočević o radu policije na Cetinju: Preventivne mjere potpuno...

Očekuje da se nadležni organi što prije izjasne po pitanju eventualnih propusta u radu policije.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare