GI ‘21. maj’: Povećana prisutnost govora mržnje, Božović i Savona da doprinesu da IN4S prestane da bude glasilo mržnje

Građanska inicijativa '21. maj' javno je pozvala prof. dr Vladimira Božovića, rektora Univerziteta Crne Gore i istaknutog kubanskog revolucionarnog novinara Feliksa Savona, da kao osnivač i urednik, doprinesu da portal IN4S konačano prestane da bude glasilo mržnje i podsticanja nasilja u Crnoj Gori.

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić u obraćanju Građanskoj inicijativi “21. maj” sa žaljanjem je konstatovala da je danas u Crnoj Gori povećana prisutnost govora mržnje i uvrijedljivog sadržaja na portalima i društvenim mrežama portala.

“Povodom prijetnji hrvatskom političkom lideru Andrijanu Vuksanoviću i građanskom aktivisti Aleksandru Saši Zekoviću, ministarka Srzentić je najoštrije osudila govor mržnje i konstatovala da je izostala odgovarajuća reakcija urednika i osnivača određenih internet publikacijama koji su po Zakonu o medijima dužni da uklone sporan sadržaj u zakonski predviđenom roku. Ministarka Srzentić je pozdravila brzu reakciju Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore i osnovnog državnog tužilaštva u Herceg Novom prema nekim od autora prijetnji i najavila da će sa ostalima u Vladi nastaviti da prati postupanje po svim ostalim prijavama”, saopšteno je iz GI ‘21. maj’.

Građanska inicijativa “21. maj” očekuje od Vlade Crne Gore, kako navode, da pomogne i podrži rad svih portala kako bi se unaprijedila njihova odgovornost i profesionalnost, kao i NVO servisa koji bi pružali pravnu i drugu pomoć građanima i tako podstakli primjenu Zakona o medijima u praksi, posebno kod ograničavanja širenja sadržaja kojim se promoviše nasilje ili mržnja, uklanjanja nezakonitog sadržaja od strane nadležnog suda i prekršajnog sankcionisanja medija zbog nepridržavanja zakona a koje naročito i kontinuirano izostaje.

“Ministarka Srzentić je informisala GI “21. maj” da portal IN4S nije upisan u u Evidenciji medija koju vodi Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija zbog čega su i prepoznali potrebu za daljim medijskim reformama kako bi se, kroz evidentiranje, podstakla i odgovornost medija zbog neprimjerenog sadržaja i govora mržnje. Ministarka Srzentić je prepoznajući njenu ulogu i značaj u društvenom životu Crne Gore pozvala Građansku inicijativu “21. maj” da aktivno doprinese medijskim reformama”, ističu iz ove organizacije.

Kako dodaju, Ministarka Srzentić je gotovo jedini član aktuelne Vlade koja na zdravim principima i osnovama komunicira sa zainteresovanim stranama i koja pokazuje profesionalno interesovanje i ličnu empatiju da se rješavaju ozbiljni društveni problemi.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Podjela vladajućih u Crnoj Gori na premijerove i vicepremijerove

O razrješenju potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića na predlog premijera Krivokapića raspravljaće se 3. februara. Dan kasnije 4....

Bajden: Svaki upad ruskih snaga u Ukrajinu biće smatran...

Bajden je žestoko kritikovan zbog jučerašnje izjave da bi „mali upad“ Rusije u Ukrajinu doveo do ne...

URA: Krivokapiću sada ne smetaju glasovi opozicije, dostojan premijerskog...

Oni su nastavili polemiku sa kabinetom premijera. "Nakon što je optužio za izdaju sve...

Vuković: Ne može se skratiti mandat Skupštini ukoliko sjednici...

"Ne može se skratiti mandat Skupštini ukoliko sjednici ne prisustvuje barem 41 poslanik. Jasno je da ne...

Brnabić: Vlada Srbije ukinula sve dozvole i uredbe za...

„Poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tinto, odnosno Rio Sava, sve dozvole, odluke, rješenje i...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare