Glupostima nikad kraja: Sačekuše kroz epohe

Prenosimo ironični osvrt kolege novinara sa negovog FB profila, kao reakciju na medijsku nepismenost

Prve sačekuše vjerovatno bi, nekim dubljim istraživanjem mogli detektovati još u praistoriji kada je neki revoltirani pripadnik plemena ili horde, sačekao vođu ili njegovog saradnika i klepio ga kakvim bubuljem u glavu.
Antičke sačekuše poznate su nam iz literature, a jedna od najpoznatijih je svakako ona u rimskom senatu koje se završila čuvenom rečenicom: Brute oca ti je…. pokvarenoga.
Ranohrišćanske su sačekuše manje poznate, ali ih je bilo, a svoj su procvat doživjele kroz srednji vijek kada se diljem tadašnje Evrope sačekivalo i klepalo.
Romaničke su sačekuše, skupa sa gotičkima uglavnom imale duhovni karakter, a ta se praksa u renesansi gubi, karakteristično za sve ove sačekuše je da su izvođene hladnim oružjem ili kakvim tupim predmetom, rjeđe kamenom.
Barokna je sačekuša kitnjasta, ona se priređuje po velikim dvorskim kompleksima, izvodi se makazama ili manjim bodežima, a u njojzi se polako uvodi i vatreno oružje, posebice u Francuskoj. Uslovno se može podijeliti na enterijernu i eksterijernu. Taj se trend širi na Španiju, Germaniju i na Apeninsko poluostrvo. Na Balkan ga donose pomorci i ta će sačekuša kasnije doći glave i crnogorskog Knjaza Danila, iako se vremenski dešava mnogo kasnije od epohe u kojoj je nastala. Rokoko sačekuša se u biti ne razlikuje od barokne, razlika je u tome što se ponekad koriste čipke kako bi se prikirio identiet počinioca.
Kraj osamnaestog i početak devetnaestog vijeka doba je klasicizma za koji se pogrešno veže izraz „klasična sačekuša“ jer u ovoj eposi skoro i da nije bilo sačekuša. Romantizam donosi novi vid sačekuša, samoubistva iz zasjede nadahnutih poezijom i boemskim načinom života.
Svoj današnji oblik sačekuša dobija u doba realizma kada se razvija do neslućenih razmjera našto utiču i ubrzani razvoj industrije, priliv opojnih droga iz kolonija, a samim tim i veći priliv novca.
Sve sačekuše sa početka dvadesetog vijeka nose ista obilježja, mada ne postoji kontinuitet koji bi se mogao pratiti s obzirom na česte ratne sukobe i previranja.
Sačekuša se konsoliduje sredinom devedesetih godina prošlog vijeka, dobija obrise onoga što će se na početku treće decenije dvadesetog vijeka razviti do savršenstva, do nadaleko čuvene zapadnobalkanske sačekuše.
Posebna podvrsta, autohtona, zapadnobalkanska sačekuša se posebno razvija u postmoderni kada se izvršava po antičkom principu, a osnovne karakteristike su da počinioci skoro nikada ne budu otkriveni i da se izvršava isključivo vatrenim oružjem.

Mladen Zadrima

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Novi neredi u centru Minska, uhapšeno najmanje 19 osoba

Na snimicima koji kruže društvenim mrežama, policija hapsi i bije demonstrante. https://twitter.com/fresh_asbestos/status/1292868206789632003?s=20

Hrvatska će tužiti Holandiju zbog velikog gubitka u turizmu

Pretpostavlja se da je zbog takve odluke turizam u ovoj susjednoj državi pretrpio gubitak od nekoliko desetina...

Ako Bajden pobjedi, ona će biti potpredsjednica SAD

Bas je u Kaliforniji već izgradila reputaciju progresivne i pragmatične političarke, koja se nametnula kao oganizatorka zajednice...

SZO: Dokazano je da je Covid-19 teško zaustaviti

“Dokazano je da je ovaj virus izuzetno teško zaustaviti”, rekao je Rajan, i dodao da je važno...

Casino Avala da se iseli i plati 20 miliona...

Mediji su već prenosili okolnosti spora ove dvije kompanije poslije raskida Ugovora o zakupu 2011, nakon čega...

NAJČITANIJE

ONI SU U KRVI DO KOLJENA I TU NEMA...

Dva naselja po kojima su dobila imena dva najveća mafijaška klana u Crnoj Gori koji su svoje...

IZBOROM NOSIOCA LISTE DF I SNP UNAPRIJED PRIZNALI...

Opoziciono nastrojeni birači našli su se u čudu - ko je čovjek koji je ničim izazvan stao...

Četnicko divljanje u Beranama: Nacionalističke poruke osvanule na kućama...

Natpisi koji su jutros osvanuli u naselju gdje pretežno žive građani islamske vjeroispovijesti...

Berane poligon za razračunavanje “bjelaša”: Četničkim predstavama DF i...

Međutim, 70 godina poslije, u Beranama iste scene, samo što su ovoga puta cilj Bošnjaci, Muslimani... U...

Udes na putu Danilovgrad – Nikšić: Stradao Nikšićanin, više...

Nikšićanin I.B (29) stradao je, a više osoba je povrijeđeno u udesu koji se danas, oko 12...

Komentari

avatar