IJZ ZA STANDARD: U CG se sprovodi skrining raka dojke, debelog crijeva i grlića materice – potrebno da se Registar kadrovski ojača

Skrining predstavlja preliminarno otkrivanje osoba sa neprepoznatim oblicima poremećaja zdravlja, uz pomoć lako i brzo primjenjivih postupaka. Skrining se vrši kod naizgled zdrave populacije, odnosno kada nema prisutnih simptoma i znakova bolesti. Cilj skrininga je otkriti bolest u ranoj fazi ili prije pojave karcinoma i na taj način spriječiti pojavu karcinoma. Primjer su polipi u debelom crijevu.

Iz Centra za kontrolu i prevenciju nezaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje Crne Gore, za Standard su objasnili da u Crnoj Gori postoje tri skrining programa.

”Skrining raka debelog crijeva koji predstavlja nacionalni program i sprovodio se na teritoriji cijele države, skrining raka grlića materice takođe nacionalni program koji se sprovodio na teritoriji cijele države i skrining raka dojke koji se za sada sprovodi u četiri opštine i to Podgorica, Danilovgrad, Cetinje i Kolašin”, kazali su iz Centra.

Kako dodaju, skrining programi su se aktivno sprovodili sve do COVID pandemije.

”Tada je sve preusmjereno na borbu protiv COVID pandemije i samim tim skrining raka debelog crijeva i skrining raka grlića materice potpuno prekinuti, a skrining raka dojke je značajno redukovano funkcionisao”, navode u odgovorima za Standard iz IJZCG.

Iz Centra objašnjavaju da je sve do COVID pandemije bio prisutan prilično zadovoljavajući odziv stanovništva za učešće u skrining programima.

”Svakako je postojala tendencija rasta odziva za učešće kako su prolazile godine sprovođenja skrining programa, ali COVID pandemija je učinila da dugo vremena zaboravimo na sve preventivne preglede i budemo usredsređeni samo na borbu protiv COVIDA”, kazali su.

Kada je riječ o vrstama karcinoma koje se najčešće otkrivaju u Crnoj Gori, ističu da je prema Izvještaju registra za maligne neoplazme iz 2013. godine u Crnoj Gori, pet vodećih lokalizacija maligniteta i to pluća, dojka, koža bez melanoma, debelo crijevo i rektum i mokraćna bešika i oni čine 52,5% od ukupnog broja svih registrovanih malignih neoplazmi kod oba pola.

Koji procenat njih se otkrije skriningom, moći će da odgovore kada se povežu registar za rak i  registri za skrininge, što se, kako kažu, očekuje u dogledno vrijeme.

”Ranim otkrivanjem povećava se mogućnost izliječenja, poboljšava kvalitet života bolesnika i produžava period preživljavanja uz istovremeno smanjenje troškova liječenja i zbrinjavanja takvih pacijenata.

Otkrivanjem raka  u ranoj fazi bolesti mogu se spasiti mnogi životi tako što ako se rak otkrije ranije i odmah započne liječenje najčešće je ishod veoma povoljan”, kazali su nam iz Centra za kontrolu i prevenciju nezaraznih bolesti IJZ.

Svi karcinomi otkriveni u ranom stadijumu mogu se smatrati lakše izlječivim.

Na pitanje da li funkcioniše Registar malignih neoplazmi i koliko je značajan, kažu da je neophodno da se kadrovski ojača, ali i da ljekari pravovremeno dostavljaju podatke.

”Registar malignih neoplazmi Crne Gore je državni populacioni registar. Osnovan je 2013.godine u Institutu za javno zdravlje Crne Gore. Podaci iz Registra odslikavaju opterećenje malignim neoplazmama u cijeloj Crnoj Gori. Od izuzetnog su značaja za planiranje i ocjenu djelotvornosti primarne i sekundarne onkološke prevencije, dijagnostikovanja, liječenja, rehabilitacije i palijativne njege kao i za planiranje resursa neophodnih za kontrolu malignih neoplazmi. Podaci su neophodni i za poređenje sa situacijom u drugim zemljama, praćenja promjena tokom vremena kao i za sprovođenje kliničkih i epidemioloških istraživanja.

Od izuzetnog je značaja da se Registar kadrovski ojača kako bi svoju funkciju moga pravovremeno i kvalitetnije da obavlja. Takođe je neophodno da svi ljekari u Crnoj Gori poštuju zakonske obaveze i pravovremeno u Registar dostavljaju potpune i tačne podatke o svim pacijentima bolesnim od raka sa kojima dolaze u kontakt”, zaključili su za Standard iz Instituta za javno zdravlje.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

FBI kod Trampa tražio dokumente o nuklearnom oružju

Nije poznato da li su takvi dokumenti pronađeni u Palm Biču gdje se...

Državne zastave na crkvama u Bandićima, Obzovici i na...

Ovime su se Bandići pridružili ostalim Crnogorcima koji...

Samardžić: Jedva čekam da dam izjavu, iz više razloga

Samardžić je na Tviteru prokomentarisao tekst sa portala Vijesti, objavljen danas, pod naslovom...

Predsjednik opštine Nikšić predlaže da EPCG kupi Željezaru

''Mi smo preuzeli fabriku, od sada svi pregovori mogu da se vode samo...

Poslije sto godina: Crnogorska zastava na crkvi na Bijeloj...

“Ovime su se Bandići pridružili ostaloj braći Crnogorcima koji su krenuli u misiju vraćanja crnogorskih simbola u...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare