Kada ćemo konačno imati vakcinu protiv korone?

Svakog dana stižu novi podaci o naučnim laboratorijama koje ubrazno rade na vakcini protiv korona virusa, i dok su u Kini i SAD počela prva testiranja na dobrovoljcima, rješenje traže i Njemci, Rusi, Izraelci, Kanađani.

Statistike broja oboljelih ih dodatno požuruju – do danas je potvrđeno više od 416.700 slučajeva zaraženih u svijetu, a umrlo je više od 18.500 hiljada ljudi, prenosi N1.

Svijet se uključuje u takozvano „solidarno ispitivanje“ za potencijalnu terapiju protiv koronavirusa – koje je pokrenula SZO, a do sada 10 zemalja potvrdilo učešće u testiranju četiri već postojeća lijeka. Među njima je i „remdesivir“, eksperimentalni lijek razvijen tokom epidemije ebole u koji svjetska javnost danas polaže najviše nade.

Prvo izlječenje remdesivirom proglasili su Italijani, pošto je pacijent (79) zaražen virusom COVID-19, tretiran ovim lijekom i dva puta nakon toga pokazao negativan rezultat na koronu.

Istovremeno, kineski zvaničnici tvrde da se japanski lijek “favipiravir” poznat i kao Avigan, pokazao efikasnim u suzbijanju korone. Ovaj lijek protiv gripa proizvela je Tojama Hemikal, podružnica kompanije Fujifilm koja je, osim po fotoaparatima, sada poznata i u farmakologiji.

Zdravstveni i farmakološki eksperti su, međutim, trenutno skeptični po pitanju ponašanja bilo kojih od navedenih medikamenata kada bi se našli u širokoj upotrebi.

Moramo da budemo sigurni da je vakcina apsolutno bezbjedna. Trebaće nam bar godinu. Naći ćemo vakcinu, ali moramo da izađemo i uradimo šta je neophodno”, rekao je izvršni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Majk Rajan.

Kao potencijalna, postojeća rješenja posljednjih dana pominjali su se i ljekovi protiv malarije.

Kada će se lijek pojaviti u široj upotrebi?

Svi pomenuti ljekovi zapravo su razvijani za liječenje drugih bolesti, a trenutno je čak 39 projekata prijavljeno da radi na pronalasku vakcine protiv koronavirusa.

Iako konkretnog rješenja još nema, u Kini i SAD su već počela klinička ispitivanja na dobrovoljcima, dok Rusi testiraju prototipe potencijalnih vakcina na životinjama. Do vakcine za široku upotrebu, međutim, biće potrebno minimum 12 do 18 mjeseci.

To je potvrdio Zigfrid Trom iz Saveza istraživačkih farmaceutskih kompanija u Njemačkoj, koji kaže i da trenutno mnoge firme i naučne organizacije širom svijeta žele da razviju vakcinu protiv korone.

To je dobro, jer što više firmi se angažuje, tim su veće šanse da se vakcina brzo proizvede“, kaže on.

Kanadska kompanija Medicago, u kojoj vlasnički udio od 30 odsto ima Filip Moris koji, atipično za duvansku kompaniju već više od deceniju intenzivno investira u nauku i tehnološki razvoj, među prvima je ponudila rješenje za tretman koronavirusa.

Ova biotehnološka kompanija je brzo došla do rješenja zato što kao bioreaktor za vakcinu koristi biljku duvana umjesto kokošijih jaja, koja se uglavnom koriste prilikom tradicionalnog izvođenja lijeka.

Projekat Medicaga je takođe među nekoliko kandidata kojima će biti raspodijeljeno 192 miliona dolara sredstava za istraživanje, u okviru Strateškog inovacionog fonda COVID-19 u Kanadi.

Njemačka farmaceutska kompanija CureVac, iza koje stoji Ditmar Hop, njemački milijarder i vlasnik fudbalskog kluba Hofenhajm, svoju vakcinu očekuje na jesen.

Vakcina za “cio svijet”

Stručnjaci navode da usljed pandemije i trke među farmaceutskim kompanijama, razvoj vakcine neće trajati više godina, kao što je obično slučaj. Naglašavaju da lijek ne smije biti dostupan samo privilegovanim pojedincima ili državama.

Zato su spekulacije o Trampovom potencijalnom otkupu vakcine naišle na veliku osudu globalne javnosti, a čelnik CureVac-a, kome je navodno ponuđen novac, izjavio je da će, ukoliko im bude pošlo za rukom da je razviju, vakcina biti dostupna cijelom svijetu.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Fondacija Budi human slavi četvrti rođendan

“Od početne ideje do danas, uradili smo mnogo. Došlo je vrijeme da se osvrnemo na sve iza...

Županović: Hitno potreban sanacioni plan za Kotor

Kaže da su posljedice po ukupnu turističku privredu u svijetu ogromne. "Kotor je pogođen...

Studenti Univerziteta Crne Gore dobitnici prve nagrade na BOOSTMEUP...

U timu su studenti Elektrotehničkog fakulteta UCG Boris Jovanović, Miloš Jelovac, Luka Manojlović i Vladimir Đurišić i...

Isključenja struje u Šavniku i Herceg Novom

Šavnik – u terminu od 08:30 do 19 sati: Fabrika...

Na italijanskim stadionima bez povećanja broja navijača

Italijanski regioni predložili su da se sadašnje ograničenje od 1000 gledalaca poveća na 25 posto kapaciteta stadiona,...

NAJČITANIJE

Pojašnjenje mjera NKT-a: Evo koje su nove mjere za...

Portal Standard izdvojiće koje mjere stupaju na snagu od ponedjeljka po opštinama, radi boljeg razumjevanja.

DF IZGUBIO DOBIJENE IZBORE: Sada Crnom Gorom vlada 14...

Činjenica je da je Demokratski front od izbora koji su održani 30. avgusta, do juče, bio pod...

DA SE NE ZABORAVI – HRONOLOGIJA JEDNOG BEŠČAŠĆA –...

Skoro pa izlizana sintagma da se istorija ponavlja dobila je puno značenje u novoj crnogorskoj realnosti. Procesi...

ABAZOVIĆ: Nećemo uslovljavati mandatara, sektore bezbjednosti ne možemo dati...

Lider koalicije Crno na bijelo Dritan Abazović je u skupštinskom holu u toku pauze zasijedanje Parlamenta rekao...

Krivokapić: Crnu Goru je zaštitila Majka Presveta Bogorodica

“Ako se ne budemo okrenuli do kraja vjeri onda sve što smo radili je malo. Mi treba...

Komentari

avatar