Izvor:Pobjeda

Knežević na odmoru

Oglašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije u slučaju Petra Kneževića, jednog od komandanata nasilne policijske akcije protiv građanki i građana okupljenih na protestu u crnogorskoj prijestonici 5. septembra prošle godine, koji je, kako svjedoče snimci koji su se pojavili u javnosti, bio povezan sa kriminalnim grupama koje je trebalo da se uključe kao ispomoć policiji, u interesu je javnosti zbog čega su građanski aktivisti Svetlana Pajović-Musić i Aleksandar Saša Zeković pozvali čelnike ovih ustanova da javno djeluju.

”MUP i UP još nijesu saopštili da li je Knežević suspendovan iz službe do okončanja aktuelnih provjera. Prema našim informacijama, gospodin Knežević navodno već nekoliko dana ne dolazi u jedinicu, niti učestvuje u njenim redovnim aktivnostima. Ako je posrijedi odluka o suspenziji – pozdravljamo je. Smatramo da je u interesu kredibiliteta policije i samog Kneževića da se privremeno udalji iz jedinice kako bi postupak unutrašnje kontrole policije, ali i radnje drugih nadležnih organa bile sprovedene objektivno i bez uticaja na druge”, poručilo je dvoje aktivista.

Prema saznanjima Pobjede od izvora iz Uprave policije, Petar Knežević nije suspendovan već je na godišnjem odmoru. Izvori naših novina vjeruju da će se do isteka njegovog odmora izjasniti ili Unutrašnja kontrola ili Specijalno tužilaštvo, što menadžment policije čeka, kako bi preduzeli korake u „slučaju Knežević“, što, kako je ranije rekao naš izvor, „uključuje i posljedice u odnosu na rasporedno rješenje“.

Dvoje građanskih aktivista podsjetilo je da su Vrhovnom državnom tužilaštvu 30. aprila dostavili tri audio-snimka „koji ukazuju na postojanje sumnje da je lice koje govori, a tvrdi se da je to navodno starješina Protivterorističke jedinice (PTJ) Uprave policije Petar Knežević, počinio krivično djelo“.

”Sa žaljenjem konstatujemo da je Knežević odbio poziv Unutrašnje kontrole policije da se podvrgne poligrafskom testiranju. Žao nam je što ga na to nijesu pozvali i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i direktor Uprave policije Zoran Brđanin, kao ključni profesionalni autoriteti u policijskoj organizaciji”, istakli su u saopštenju.

Upozorili su da se na pripadnike PTJ i Posebne jedinice policije prave „određeni pritisci kako bi se identifikovale osobe koje su snimile objavljene i druge, najavljene, snimke“.

”Ukoliko snimci zaista nijesu autentični, kako se tvrdi, onda su nepotrebne isljedničke radnje, pritisci i prijetnje prema službenicima Uprave policije”, ocijenili su Pajović-Musić i Zeković.

Poručili su zvaničnicima i javnosti da ovim oglašavanjem ne pokušavaju da skrenu pažnju sa slučaja „Medenica“ ili „Jovanić“, niti sa pokušaja „spašavanja države“ kako se, dodaju oni, „to voli predstaviti, od strane novih vladajućih i podržavajućih partija aktuelne Vlade Crne Gore“.

”Smatramo da se sve afere moraju razobličiti i suočiti sa pravdom”,kategorični su građanski aktivisti.

Tri audio-snimka, koje je dvoma aktivista elektronskom poštom dostavio nepoznati pošiljalac, kompromitujuća su ne samo za Kneževića, već za čitavu policijsku akciju na Cetinju 5. septembra prošle godine.

Knežević je, zajedno sa Milošem Rakonjcem, pomoćnikom direktora Uprave policije koji je bio glavnokomandujući cetinjskom akcijom, postao zvijezda i heroj „srpskog svijeta“.

Anonimni pošiljalac napisao je u poruci Pajović-Musić i Zekoviću da je „snimak br. 1 koji govori o vezi Kneževića sa krim grupama snimljen u

njegovom kabinetu, 7. septembra 2021, dan nakon zloupotrebe položaja i izdaje na Cetinju“.

”…Ja sam držao nikšićku grupu, bjelopoljsku grupu, beransku grupu, novljansku grupu i barsku grupu. Sve kriminalce na telefon”, govori, kako smo ranije objavili, pored ostalog, osoba za koju se tvrdi da je Knežević.

Kaže i kako su mu ti kriminalci poručivali: „Krećemo, trebamo vam, krećemo spremni smo, krećemo… Ne daj Bože, ako ne pušte patrijarha krećemo, ‘oćemo Cetinje da zapalimo danas, da zapalimo Cetinje“.

Preostala dva snimka, kako je navedeno, nastala su „nekoliko dana kasnije, u jednom restoranu u kojem je Knežević bio sa najbližim saradnicima i svojim pulenima“.

”Naša svijest, našeg naroda, je da smo mi, znači, grešni tu. Mi smo otišli, osvojili smo tamo Cetinje, ne osvojili nego raščistili tamo tu bagru i to završili”, čuje se na jednom od snimaka.

Petar Knežević je u Specijalnom tužilaštvu, kao i na saslušanju pred Unutrašnjom kontrolom, tvrdio da snimci nijesu autentični, da su neistiniti i montirani. Odbio je da se podvrgne poligrafskom testiranju.

Rakonjca i Kneževića, kako smo u više navrata pisali, za komandante akcije na Cetinju predložili su, 5. septembra iza ponoći, tadašnjem premijeru Zdravku Krivokapiću, lideri prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta – Andrija Mandić i Milan Knežević, predstavljajući ih kao svoje pouzdane ljude u policiji.

Krivokapić je tada, prema nezvaničnim informacijama, iz komandnog lanca isključio direktora Uprave policije Zorana Brđanina i komandu prepuštio ovoj dvojici, koje je kasnije i odlikovao.

Aktuelni premijer Dritan Abazović u vrijeme događaja na Cetinju bio je potpredsjednik Vlade i koordinator službi bezbjednosti i javno je podržao brutalnu policijsku akciju. Pošto su se pojavili snimci koji upozoravaju na saradnju policije i kriminalnih struktura tokom te akcije, Abazović je prije nekoliko dana pokušao da realtivizuje značaj ovih audio-zapisa poručujući da nijesu nešto čime „ozbiljna država treba da se bavi“. Za sada nema informacija što su tužioci odlučili u slučaju „Knežević“.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SD Bijelog Polja Đuroviću: Iskoristite zakonsku mogućnost i ograničite...

''Podsjećamo ministra Đurovića da to može učiniti već sjutra. Stoga mu poručujemo da...

Zastava viška kod ministra Dukaja? CGO: Nadležni da utvrde...

Nema ništa čudno u postu da uz njega ne ide i fotografija na...

Abazović učestvuje na okruglom stolu Economist-a u Atini

Premijer Abazović će biti jedan od govornika na panelu 'Jugoistočna Evropa: Može li...

SPAŠAVANJE FRANCUSKE JEDRILICE JUŽNO OD BARA!

Operateri Svetozar Bukelić i Milorad Krgović su uspostavili kontakt i sa iscrpljenim i...

Abazović odgovorio Mitropolitu CPC: Vlada i CPC da potpišu...

Pismo premijera prenosimo integralno. "Obavještavam Vas da smo primili Vaše pismo namjere upućeno 27....

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare